ΔΙΕΘΝΕΣ
09/08/2016 11:16 EEST | Updated 09/08/2016 17:06 EEST

Ερντογάν: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με τη Ρωσία. Πούτιν: Όλοι θέλουμε να επανεκκινήσουμε τον διάλογο

ASSOCIATED PRESS
Russian President Vladimir Putin, right, and Turkish President Recep Tayyip Erdogan talk during their meeting in the Konstantin palace outside St.Petersburg, Russia, on Tuesday, Aug. 9, 2016. President Erdogan travels to Russia to meet with President Putin for the first time since apologizing in late June for the downing of a Russian fighter jet along the Syrian border in November last year. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν έναν κοινό στόχο, τη διευθέτηση της κρίσης στη Συρία, και είναι εφικτή η επίλυση των διαφορών τους για τον τρόπο που θα γίνει αυτό, έκρινε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Πούτιν επισήμανε ότι οι απόψεις της Μόσχας και της Άγκυρας συχνά δεν συμπίπτουν αλλά τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνομιλήσουν και να αναζητήσουν λύσεις.

«Νομίζω ότι είναι εφικτό να ευθυγραμμιστούν οι απόψεις μας και οι προσεγγίσεις μας», είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους.

Εξάλλου, από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι το έργο του αγωγού TurkStream, το οποίο είχε παγώσει εξαιτίας της διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας, «θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν».

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο έργο ο Πούτιν ανέφερε πως η κατασκευή του τμήματος του αγωγού το οποίο προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο στην εσωτερική αγορά της Τουρκίας θα ξεκινήσει «το αμέσως προσεχές διάστημα», όμως υπογράμμισε ότι η κατασκευή του τμήματος του αγωγού για τον εφοδιασμό κρατών μελών της ΕΕ θα εξαρτηθεί από τις εγγυήσεις που θα δώσουν οι Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στην εμπορική διάσταση των διμερών σχέσεων ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα δύο μέρα αποκαθιστούν τον στόχο ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια κατ' έτος, αλλά και την ταχεία επανέναρξη των πτήσεων από τη Ρωσία προς την Τουρκία.

Ο Πούτιν από την πλευρά του ανέφερε ότι αναμένει πως θα είναι «δύσκολη» η προσπάθεια «αναζωογόνησης της οικονομικής συνεργασίας» με την Τουρκία, καθώς, μετά την πρόσφατη ραγδαία μείωση των διμερών εμπορικών συναλλαγών, η «τάση είναι πολύ αρνητική» και «έχουμε δύσκολο έργο να επιτελέσουμε». «Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά θα χρειαστεί ένα κάποιο χρονικό διάστημα», προέβλεψε.

Ωστόσο «οι χώρες μας έχουν όλες τις δυνατότητες στη διάθεσή τους για την πλήρη αποκατάσταση της διμερούς συνεργασίας», και η «προτεραιότητα» είναι η συνεργασία αυτή να επανέλθει «στο επίπεδο πριν από την κρίση» στις διμερείς σχέσεις.

«Εκτιμούμε ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις θα γίνουν ακόμη πιο ισχυρές», είπε από τη δική του πλευρά ο Ερντογάν.

«Διήλθαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο στις σχέσεις μας και επιθυμούμε, κι αισθανόμαστε ότι οι φίλοι μας επίσης το επιθυμούν, να την ξεπεράσουμε», ανέφερε ακόμη ο Πούτιν τονίζοντας ότι η επαναπροσέγγιση Μόσχας-Άγκυρας δεν υπαγορεύεται μόνο από τον «πραγματισμό» αλλά και από τα «συμφέροντα των λαών» των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν εξέφρασε ευγνωμοσύνη

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι ήταν από τους πρώτους ηγέτες που επικοινώνησαν με τον Ερντογάν και διαβεβαίωσε για τη στήριξή του προκειμένου να ξεπεραστεί η εσωτερική πολιτική κρίση σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Ερντογάν από πλευράς του τόνισε πως εκτιμά την προθυμία του Πούτιν να τον συναντήσει. «Για άλλη μια φορά εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε εσάς για αυτή την ευκαιρία να σας συναντήσω» είπε. Ο Τούρκος πρόεδρος πριν τη συνάντηση είχε ευχαριστήσει τον Ρώσο ομόλογό του για το τηλεφώνημά του μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, λέγοντας ότι «χαροποίησε τον λαό μας».

Το ταξίδι του Ερντογάν στη Ρωσία λαμβάνει χώρα καθώς οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος, κατά το οποίο σκοτώθηκαν 240 άνθρωποι.