Έρευνα: Χρειαζόμαστε περισσότερο ύπνο και λιγότερο χρόνο μπροστά στις οθόνες

Δύο κρίσιμοι παράγοντες στην μείωση της κατάθλιψης.
A woman lying in bed and holding a smartphone.
Phira Phonruewiangphing via Getty Images
A woman lying in bed and holding a smartphone.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως ένας καλός ύπνος, επτά με εννέα ώρες την ημέρα και την ίδια στιγμή λίγοτερη ώρα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, του κινητού τηλεφώνου ή της τηλεόρασης, αποτελεί ασπίδα κατά της κατάθλιψης.

Η μελέτη έγινε από ομάδα του του Πανεπιστημίου του Δυτικού Σίδνεϊ της Αυστραλίας, αναλύοντας τα δεδομένα 85.000 ανθρώπων της Biobank. Πρόκειται για μια μεγάλη μακροχρόνια μελέτη βιολογικής τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία διερευνά τις αντίστοιχες συνεισφορές της γενετικής προδιάθεσης και της περιβαλλοντικής έκθεσης στην ανάπτυξη ασθενειών που ξεκίνησε το 2006.

Συγχρόνως η σωματική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή έπαιζαν βασικό ρόλο να υπάρχουν λιγότερο συχνές καταθλιπτικές διαθέσεις - αν και η διατροφή έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο στα άτομα που είχαν μικρότερη προδιάθεση ή καθόλου κατάθλιψη κατά την διάρκεια της έρευνας.

Τα άτομα που περνούσαν περισσότερο χρόνο μπροστά σε οθόνη του ή κάπνιζαν, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταθλιπτικές διαθέσεις.

«Ενώ οι άνθρωποι συνήθως γνωρίζουν ότι η σωματική άσκηση παίζει σημαντικό παράγοντα στην καλή διάθεση, έχουμε τώρα επιπλέον στοιχεία που δείχνουν ότι ο επαρκής ύπνος και ο λιγότερος χρόνος μπροστά σε μία οθόνη είναι το ίδιο σημαντικοί για τη μείωση της κατάθλιψης», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Τζερόμ Σάρις, από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϊ, ο οποίος είπε ότι η μελέτη ήταν την πρώτη ενός τόσο μεγάλου εύρους παραγόντων τρόπου ζωής και ταυτόχρονα πολύ μεγάλου αριθμού δεδομένων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν για πρώτη φορά τόσο καλά στοιχειοθετημένα, σε πολύ μεγάλο βαθμό, λόγω των μέτρων της πανδημίας, που υποχρεώνουν τον κόσμο να βρίσκεται περισσότερες ώρες κλεισμένος στο σπίτι.

Σύμφωνα με στοιχεία του κυβερνητικού οργανισμού της Βρετανίας, OfCom, οι ενήλικες:

- Ξοδεύουν κατά μέσο όρο τέσσερις ώρες την ημέρα διαδικτυακά συζητώντας.

- Δύο φορές περισσότερο από την προ κορωνοϊού εποχή σε βιντεοκλήσεις κατά την διάρκεια του lockdown.

- Ένας στους τρεις παρακολουθεί τώρα διαδικτυακό βίντεο περισσότερο από τηλεόραση, με δύο στους πέντε να δημιουργούν τα δικά τους βίντεο.

- Εννέα στους δέκα ενήλικες που είναι συνδεμένοι διαδικτυακά έχουν απορίες πάνω σε πλατφόρμες και εφαρμογές διαμερισμού βίντεο.

Μία άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο σε 2.000 άτομα από το Βρετανικό Καρδιολογικό Ίδρυμα, διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν περάσει κατά 55% περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά μέσα από την έναρξη του πρώτου lockdown, με τους μισούς να λένε ότι είχαν παρακολουθήσει κατά 50% περισσότερη τηλεόραση.

Σιγουρα η πανδημία έχει επηρεάσει και τον ύπνο μας ανάμεσα σε όλα τα άλλα. Αν και κάποιοι κοιμούνται περισσότερες ώρες λόγω τηλεργασίας, σε έρευνα που διενήργησε η εταιρεία στρωμάτων Sleepeezee, παρατηρήθηκε πως το 33% κοιμόταν λιγότερο από τον απαραίτητο χρόνο, των τεσσάρων έως έξι ωρών.

Ταυτόχρονα έχει επιδεινωθεί η ποιότητα του ύπνου. Ο Δρ. Άντι Κόουπ, ψυχολόγος ευεξίας, αναλύοντας δεδομένα 50.000 Βρετανών από την εφαρμογή ύπνου και διάθεσης Simba, μεταξύ 8 και 25 Μαρτίου παρατήρησε ότι η ποιότητα ύπνου έχει σταδικά μειωθεί.

Άλλη μελέτη, αυτή την φορά από την Ιταλία, σε δείγμα 1.310 ατόμων, ηλικίας 18 έως 35 ετών, που έλαβαν μέρος σε διαδικτυακή έρευνα μεταξύ 24 και 28 Μαρτίου, αποκάλυψε ότι, πολλοί ήταν αυτοί που κοιμόντουσαν αργά το βράδυ, ξυπνούσαν αργά το πρωί ενώ περνούσαν περισσότερο χρόνο στο κρεββάτι. Συγχρόνως τα στοιχεία έδειξαν χαμηλότερη ποιότητα ύπνου.

Να σημειωθεί πως η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με κατάθλιψη, άγχος και στρες ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερη ποιότητα ύπνου.

Πέντε τρόποι για να βελτιώσουμε την ψυχική μας ευεξία και διάθεση

1. Κοιμόμαστε επτά με εννέα ώρες κάθε βράδυ.

2. Μειώνουμε δραστικά τον χρόνο που αφιερώνουμε, πέρα από τις ώρες εργασίας, μπροστά στις οθόνες, τηλεόρασης, υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων.

3. Κάνουμε σωστή διατροφή με άπαχη πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες, φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, επαρκείς φυτικές ίνες / προβιοτικά τρόφιμα και πολυακόρεστα λίπη.

4. Περιορίζουμε την χρήση - κατανάλωση καπνού και αλκοόλ.

5. Κάνουμε 2.5 με 5 ώρες γυμναστική μέτριας έντασης, και δύο σετ ενδυνάμωσης μυών την εβδομάδα.

Ο ύπνος με την κατάθλιψη έχουν μια ιδιόμορφη σχέση. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν κατάθλιψη και παρουσιάζουν συγχρόνως προβλήματα ύπνου. Την ίδια ώρα, προβλήματα ύπνου μπορεί να επιδεινώσουν την κατάθλιψη - οπότε βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαύλο κύκλο που πρέπει απαραίτητα να σπάσουμε.

Αν και η μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϊ να έδειξε ότι η συχνότερη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με μικρότερο αριθμό καταθλιπιτικών διαθέσεων, οι ερευνητές που συμμετείχαν σε αυτή, δήλωσαν ότι μπορεί να οφείλεται σε άτομα που χρησιμοποιούν το αλκοόλ για να διαχειριστούν καλύτερα την διάθεση τους.