ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/02/2019 15:32 EET | Updated 18/02/2019 21:53 EET

Δάνειο Πολάκη: Έρευνα διέταξε ο Στουρνάρας-Απαντήσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Attica Bank

Σύννομα με τους κανόνες της Attica Bank τα δάνεια, λένε πηγές της ΤτΕ

Huffpost GR

Ερευνα για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τραπεζικές ευθύνες για την χορήγηση δανείου ύψους 100.000 ευρώ από την Attica Bank στον αναπληρωτή υπουργό υγείας Παύλο Πολάκη, διέταξε την Δευτέρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη διεύθυνση εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος, με τον Ιωάννη Τσακιράκη, αναπληρωτή CEO της Attica Βank και τον Θεόδωρο Πανταλάκη διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας να λένε πως όλα συντελέστηκαν σύννομα. Από την πλευρά της ΤτΕ στη σύσκεψη ήταν παρών ο επικεφαλής της διεύθυνσης επιθεώρησης, Γιώργος Πάσχας.

Πάντως, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο,  είπαν ότι τα δάνεια που χορηγήθηκαν στον κ. Πολάκη ήταν σύμφωνα με την πρακτική της Attica Bank, επομένως το θέμα δείχνει να κλείνει.

Σε ανακοίνωσή της η Attica Bank υποστήριζε νωρίτερα ότι «η χορήγηση έγινε με βάση αυστηρά πιστοδοτικά όρια» και χαρακτηρίζει «άδικη» την «στοχοποίησή της».

Το θέμα του δανείου του κ. Πολάκη δημοσιοποιήθηκε στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα της Κυριακής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατάφερε να πάρει προσωπικό-καταναλωτικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ από την Attica Bank, για το οποίο έβαλε δεύτερη υποθήκη σε ένα ακίνητό του στα Σφακιά, το οποίο είχε ήδη βάλει σαν ενέχυρο για παλαιότερο δάνειό του, ύψους 300.000 ευρώ. 

Το δάνειο που εγκρίθηκε και εκταμιεύτηκε ταχύτατα από την κρατική, μη συστημική Attica Bank, είναι σπαστό σε δύο τμήματα, των 70.000 και των 30.000 ευρώ, με όρους αποπληρωμής σε 15 και 9 χρόνια αντίστοιχα. 

Ο κ. Πολάκης επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, το βράδυ του Σαββάτου, μέσω ανάρτησής του στο Facebook, υποστηρίζοντας ότι «αναγκάστηκε να καταφύγει σε τραπεζικό δανεισμό βάζοντας υποθήκη το σπίτι του για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του οικογενειακού και πολιτικού του βίου». 

 

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ 

Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις κατηγορίες κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για το δάνειο που πήρε.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στους επικριτές του κ. Πολάκη σημείωσε ότι «η Ν.Δ. και τα Μέσα που τη λιβανίζουν στοχοποιούν τον Παύλο Πολάκη, επειδή πήρε δάνειο, όπως σχεδόν η μισή Ελλάδα, βάζοντας υποθήκη το σπίτι του.

Αν έπαιρνε μίζες ή, αντί να βάλει υποθήκη την οικία του, κάποιος επιχειρηματίας του χάριζε το σπίτι στο οποίο διαμένει, η κ. Σπυράκη, η οποία στο τελευταίο πόθεν έσχες έχει δηλώσει υπόλοιπο δανείων 713.000 ευρώ, ίσως να μην είχε πρόβλημα».

Σημειώνει δε ότι «ο κ. Πολάκης, ούτε μίζες πήρε, ούτε καμία offshore έδωσε 800.000 ευρώ στην εταιρία της συζύγου του, όπως στην περίπτωση του κ. Μητσοτάκη, ούτε πήρε θαλασσοδάνειο για τον Κήρυκα Χανίων και έκανε σκανδαλώδη ρύθμιση, αφού για 11 χρόνια δεν είχε αποπληρώσει ούτε ένα ευρώ, όπως έκανε ο Πρόεδρος της ΝΔ. Η ΝΔ οφείλει να συμβιβαστεί επιτέλους με την πραγματικότητα, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

 

 Η ανακοίνωση της Attica Bank 

«Αναφορικά με στοχοποιημένα δημοσιεύματα για δάνεια προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, η Attica bank ενημερώνει ότι τα συγκεκριμένα δάνεια (συνολικού ποσού 100 χιλ. ευρώ) αφορούσαν δύο (2) τυποποιημένα συνήθη δανειακά προϊόντα, που χορηγήθηκαν με την τήρηση όλων των εσωτερικών διαδικασιών, των χρηματοοικονομικών κανόνων και με επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Attica Bank.

Σημειώνει ότι η χορήγηση έγινε με βάση αυστηρά πιστοδοτικά όρια και με τυποποιημένα χαρακτηριστικά των ως άνω προϊόντων (επιτόκιο, διάρκεια, προβλεπόμενες ανά προϊόν εξασφαλίσεις), όπως τα προϊόντα αυτά διατίθενται στο ευρύ κοινό και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Τράπεζας.

«Η Attica Bank, κατά το έτος 2018 μέχρι και σήμερα, έχει χορηγήσει ικανό αριθμό και παρομοίου ύψους τέτοια δάνεια σε φυσικά πρόσωπα, όπως δε προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα, παρόμοια δάνεια σε πολιτικά πρόσωπα έχουν χορηγήσει και άλλες συστημικές Τράπεζες», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Η Attica Bank επισημαίνει ότι από την ανάληψη της παρούσας Διοίκησης, η Τράπεζα εξυγιαίνεται συνεχώς έχοντας αυξήσει σημαντικά το ύψος των καταθέσεών της, μειώσει στο ελάχιστο τον δανεισμό της από τον ELA, μειώσει σημαντικά το λειτουργικό της κόστος και επιτύχει, προ φόρμα, συνολικό δείκτη φερεγγυότητας 16,2% και δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 35% (έναντι του μέσου όρου των λοιπών Τραπεζών που κυμαίνεται στο 40%)».

«Είναι λοιπόν άδικη η στοχοποίηση της Attica Bank, η οποία εξυγιασμένη μπορεί να επιτελέσει το ρόλο της στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενισχύοντας κατά το δυνατόν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιώτες με όρους ελεύθερης αγοράς και στο μέτρο της τραπεζικής πρόνοιας», καταλήγει η ανακοίνωση της τράπεζας.

 

Sponsored Post