Έρευνα: Διώξεις υφίσταται ο ένας στους τρεις χριστιανούς στην Ασία

Τι έδειξε έκθεση της Open Doors
Artyom Ivanov via Getty Images

Οι διώξεις σε βάρος χριστιανών στην Κίνα είναι οι χειρότερες που έχουν σημειωθεί εδώ και μια δεκαετία, με τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ανθρώπους να αναμένεται να υποστούν κάποιου είδους καταπίεση και καταστολή φέτος, καθώς η κυβέρνηση εντείνει τον έλεγχο που ασκεί στις θρησκευτικές δραστηριότητες, σύμφωνα με έρευνα της διεθνούς οργάνωσης Open Doors.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, το φαινόμενο της αυξημένης καταπίεσης σε βάρος της θρησκείας στην Κίνα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αυξανόμενων διώξεων σε βάρος χριστιανών ανά την Ασία τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τη 2019 World Watch List της Open Doors, που περιλαμβάνει 50 χώρες από όλο τον κόσμο. Ένας στους τρεις χριστιανούς αντιμετωπίζει υψηλά επίπεδα διώξεων στην Ασία, με την Ινδία να μπαίνει για πρώτη φορά στο Top 10.

Η Open Doors υπολογίζει ότι 245 εκατομμύρια χριστιανοί ανά τον κόσμο αντιμετώπισαν υψηλά επίπεδα διώξεων φέτος, σε σχέση με τα 215 εκατομμύρια πέρυσι.

Η δημοσίευση της εν λόγω έκθεσης λαμβάνει χώρα τρεις εβδομάδες αφού ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Χαντ, διέταξε τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης, παγκόσμιας έρευνας σχετικά με τις διώξεις χριστιανών όλων των εθνικοτήτων.

Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στην κορυφή της World Watch List για 18η χρονιά στη σειρά, με άλλες 10 χώρες να αναφέρεται πως έχουν «ακραία» επίπεδα διώξεων. Στις χώρες που ανέβηκαν πάνω από 10 θέσεις στη λίστα περιλαμβάνονται η Κίνα, η Αλγερία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μάλι και η Μαυριτανία. Η Κίνα ανέβηκε από την 43η θέση της λίστας πέρυσι στην 27η το 2019. Σημειώνεται πως στη χώρα υπάρχουν 93 με 115 εκατομμύρια προτεστάντες και 10 με 12 εκατομμύρια καθολικοί. Οι περισσότεροι ανήκουν σε μη καταγεγραμμένες εκκλησίες. Με αυτόν τον ρυθμό αύξησης, η Κίνα αναμένεται να έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό χριστιανών ως το 2030.

Πέρυσι, η κινεζική κυβέρνηση αυστηροποίησε το επίπεδο ελέγχο που ασκεί σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, κλείνοντας εκατοντάδες ανεπίσημες εκκλησίες, συλλαμβάνοντας πάστορες και πιστούς, απομακρύνοντας σταυρούς από κτίρια, απαγορεύοντας την πώληση Βίβλων online και αυξάνοντας την παρακολούθηση λειτουργιών. Τον προηγούμενο μήνα απαγορεύτηκε ο εορτασμός των Χριστουγέννων σε κάποια σχολεία και πόλεις.

Το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με τον Ρόναλντ Μπόιντ Μακμίλαν, επικεφαλής στρατηγικής και έρευνας στην Open Doors, οφείλεται σε τρεις παράγοντες: Την ισχυρή ιδεολογική ηγεσία που ασκεί ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, την ανησυχία της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του χριστιανισμού και την αξιοποίηση της τεχνολογίας ως μέσου καταστολής και παρακολούθησης.

Επίσης, η Ινδία ανέβηκε στην 10η θέση της λίστας, τη στιγμή που βρισκόταν στην 28η πριν από πέντε χρόνια. Σύμφωνα με την Open Doors, η έξαρση του υπερεθνικισμού κρύβεται πίσω από την αύξηση των βίαιων επιθέσεων από ινδουϊστές εξτρεμιστές εναντίον χριστιανών και εκκλησιών. Στην 26η θέση, αμέσως πάνω από την Κίνα, βρίσκεται η Τουρκία.

Ακόμη, στην έκθεση υπογραμμίζεται η αύξηση στις διώξεις που επικεντρώνονται στο φύλο, καθώς αναφέρεται πως οι χριστιανές υφίστανται σεξουαλική βία, βιασμούς και εξαναγκασμένους γάμους στις πρώτες πέντε χώρες της λίστας.

Ακολουθεί η πλήρης λίστα. Στις χώρες 1-9 το επίπεδο δίωξης των χριστιανών χαρακτηρίζεται «ακραίο», στις 10-25 «πολύ υψηλό», και στις 26-30 «υψηλό.

1. Βόρεια Κορέα

2.Αφγανιστάν

3.Σομαλία

4.Λιβύη

5.Πακιστάν

6.Σουδάν

7.Ερυθραία

8.Υεμένη

9.Ιράν

10.Ινδία

11.Συρία

12.Νιγηρία

13.Ιράκ

14.Μαλδίβες

15.Σαουδική Αραβία

16.Αίγυπτος

17.Ουζμπεκιστάν

18.Μιανμάρ

19.Λάος

20.Βιετνάμ

21.Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

22.Αλγερία

23.Τουρκμενιστάν

24.Μάλι

25.Μαυριτανία

26.Τουρκία

27. Κίνα

28.Αιθοπία

29.Τατζικιστάν

30.Ινδονησία

31.Ιορδανία

32.Νεπάλ

33.Μπουτάν

34.Καζακστάν

35.Μαρόκο

36.Μπρουνέι

37.Τυνησία

38.Κατάρ

39.Μεξικό

40.Κένυα

41.Ρωσική Ομοσπονδία

42.Μαλαισία

43.Κουβέιτ

44.Ομάν

45.Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

46.Σρι Λάνκα

47.Κολομβία

48.Μπαγκλαντές

49.Παλαιστινιακά Εδάφη

50. Αζερμπαϊτζάν

Δημοφιλή