Έρευνα: Η Αφροδίτη ίσως είναι ηφαιστειακά «ζωντανή»

O μόνος πλανήτης στο Ηλιακό Σύστημα με πρόσφατες ηφαιστειακές εκρήξεις.
.
.
NASA

Έρευνα επιστημόνων της USRA (Universities Space Research Association) η οποία δημοσιεύτηκε στο Science Advances δείχνει πως κάποιες ροές λάβας στην Αφροδίτη ίσως να είναι ηλικίας μόλις λίγων ετών, υποδεικνύοντας πως η Αφροδίτη ίσως να είναι ηφαιστειακά ενεργή σήμερα- κάτι που θα την καθιστούσε τον μοναδικό πλανήτη στο Ηλιακό Σύστημα με πρόσφατες ηφαιστειακές εκρήξεις, πέρα από τη Γη.

«Εάν η Αφροδίτη είναι όντως ενεργή σήμερα, θα ήταν ένα εξαιρετικό μέρος να επισκεφθεί κανείς για να καταλάβουμε καλύτερα το εσωτερικό των πλανητών» είπε ο Τζάστιν Φιλιμπέρτο, επικεφαλής συντάκτης της έρευνας και επιστήμονας στο Σεληνιακό και Πλανητικό Ινστιτούτο (Lunar and Planetary Institute) της USRA. «Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να μελετήσουμε πώς ψύχονται οι πλανήτες και γιατί η Γη και η Αφροδίτη έχουν ενεργή ηφαιστειακή δραστηριότητα, αλλά ο Άρης δεν έχει. Μελλοντικές αποστολές θα έπρεπε να είναι σε θέση να δουν αυτές τις ροές και αλλαγές στην επιφάνεια και να παρέχουν αξιόπιστα στοιχεία για αυτή τη δραστηριότητα».

Εικόνες ραντάρ από το διαστημόπλοιο Magellan της NASA στις αρχές της δεκαετίας του 1990 αποκάλυψαν πως η Αφροδίτη, ο γειτονικός μας πλανήτης είναι ένας κόσμος ηφαιστείων και ροών λάβας. Στη δεκαετία του 2000, το Venus Express της ESA έριξε νέο φως στην ηφαιστειακή δραστηριότητα της Αφροδίτης μετρώντας την ποσότητα υπερύθρου φωτός που εκπέμπεται από μέρος της επιφάνειας του πλανήτη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτά τα νέα δεδομένα επέτρεψαν στους επιστήμονες να συγκρίνουν «φρέσκιες» με τροποποιημένες/ αλλοιωμένες ροές λάβας στην επιφάνεια της Αφροδίτης. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, οι ηλικίες των εκρήξεων λάβας και των ηφαιστείων στην Αφροδίτη δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστές επειδή ο ρυθμός διαφοροποίησης/ αλλοίωσης της «φρέσκιας» λάβας δεν ήταν καλά ορισμένος.

Ο Φιλιμπέρτο και οι συνάδελφοί του αναδημιούργησαν την εξαιρετικά θερμή και καυστική ατμόσφαιρα στο εργαστήριο για να διερευνήσουν πώς τα ορυκτά της Αφροδίτης αντιδρούν και μεταβάλλονται στο πέρασμα του χρόνου. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων έδειξαν ότι ένα ορυκτό στον βασάλτη- ολιβίνη- αντιδρά γρήγορα με την ατμόσφαιρα και εντός εβδομάδων επικαλύπτεται με μαγνητίτη και αιματίτη. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι οι παρατηρήσεις του Venus Express ως προς αυτή τη μεταβολή λαμβάνουν χώρα μέσα σε διάστημα μερικών ετών. Ως εκ τούτου, τα νέα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι ροές λάβας στην Αφροδίτη είναι πολύ νεαρές- κάτι που με τη σειρά του υποδεικνύει ότι η Αφροδίτη έχει όντως ενεργά ηφαίστεια.

Δημοφιλή