Έρευνα: (Και) οι φρουτόμυγες απολαμβάνουν το σεξ

Έρευνα: (Και) οι φρουτόμυγες απολαμβάνουν το σεξ
Herman Eisenbeiss via Getty Images

Οι άνθρωποι, όπως ξέρουμε όλοι, απολαμβάνουν το σεξ, και κάποιες έρευνες σε τρωκτικά υποδεικνύουν ότι αυτό μπορεί να ισχύει αντίστοιχα και σε άλλα θηλαστικά- αλλά δεν είναι σίγουρο για το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του National Geographic, νέα έρευνα έδειξε πως για τις αρσενικές φρουτόμυγες η διαδικασία της εκσπερμάτωσης μπορεί να είναι πάρα πολύ ευχάριστη. Ειδικότερα, η επικεφαλής ερευνήτρια, Γκαλίτ Σοχάτ- Οφίρ, νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου Μπαρ Ιλάν στο Ισραήλ, τονίζει πως η σεξουαλική ηδονή μπορεί να βιώνεται και από απλά ζώα, όχι μόνο από τα θηλαστικά, όπως πιστευόταν.

Προηγούμενες έρευνες της Σοχάτ-Οφίρ έδειξαν ότι οι αρσενικές φρουτόμυγες φαίνονται να βρίσκουν κάποια αίσθηση «ανταμοιβής» στο ζευγάρωμα- ωστόσο δεν ήταν ξεκάθαρο σε ποιο κομμάτι της διαδικασίας βρισκόταν αυτή, στη συνουσία, στο «φλερτ» ή στις φερομόνες που εκπέμπει το θηλυκό.

Για να βρει την απάντηση, η Σοχάτ-Οφίρ και οι συνάδελφοί της από το πανεπιστήμιο και το Janelia Research Campus στη Βιρτζίνια τροποποίησαν γενετικά αρσενικές μύγες έτσι ώστε μια συγκεκριμένη ομάδα νευρικών κυττάρων στην κοιλιά τους να ενεργοποιούνται από ένα κόκκινο φως. Οι νευρώνες αυτοί παράγουν μια πρωτεΐνη (κοραζονίνη) που ενεργοποιεί τη διαδικασία εκσπερμάτωσης.

Η ομάδα μετά έβαλε τις μύγες σε μια αρένα και άναψε κόκκινο φως σε μια άκρη. Οι περισσότερες μύγες όρμησαν κατευθείαν για τη ζώνη του κόκκινου φωτός, όπου οι κοιλιακοί νευρώνες τους ενεργοποιούνταν, προκαλώντας εκσπερμάτωση. «Η προτίμησή τους σε αυτή τη ζώνη ήταν άμεση. Κάποια από αυτά έμειναν εκεί, επίσης».

Σε άλλο πείραμα εξετάστηκαν οι εγκέφαλοι των εντόμων και διαπιστώθηκε η ύπαρξη μιας πρωτεΐνης που εκτινάσσεται σε συνθήκες «ανταμοιβής», όπως πχ κατανάλωση ζάχαρης, ενώ άλλη μια ένδειξη είναι η αντίδρασή τους στο αλκοόλ: Οι σεξουαλικά στερημένες αρσενικές μύγες προτιμούν αλκοολούχα ποτά αντί για μη αλκοολούχα, πιθανώς ως μια εναλλακτική ανταμοιβή. Ωστόσο, αν έχουν ζευγαρώσει ή έχουν ενεργοποιημένους τους νευρώνες κοραζονίνης, αποστρέφονται το αλκοόλ.

Συνολικά, η Σοχάτ-Οφίρ λέει πως έχει βάση η υπόθεση πως η εκσπερμάτωση παρέχει ευχαρίστηση, καθώς, αν μη τι άλλο, οποιαδήποτε αίσθηση ενθαρρύνει ένα ζώο να ζευγαρώνει, ευνοείται από την εξέλιξη.

Δημοφιλή