ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16/01/2020 14:10 EET

Έρευνα και τεχνολογία αποκτούν το δικό τους ψηφιακό σπίτι με την συμβολή του Ιδρύματος Ωνάση

Ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Παπαδημητρίου

Μέγαρο Μαξίμου

Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση προχώρησαν σήμερα στην επισφράγιση της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος να αναλάβει μέσω δωρεάς την αξιοποίηση ενός ολυμπιακού ακινήτου στο οποίο θα μεταφερθούν οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Πιο συγκεκριμένα, το Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδί (Κεντρικό κτίριο Ιππασίας) θα μετατραπεί σε σύγχρονο και λειτουργικό χώρο για τις ανάγκες της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στους χώρους του επιστημονικού κέντρου, που θα αποτελέσει κυψέλη έρευνας και τεχνολογίας, θα είναι δυνατή η αξιοποίηση σύγχρονων επιστημονικών ευρημάτων ερευνητικών κέντρων (Al, Smart Tech, Digital κλπ.), θα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας και διεξαγωγής επιστημονικών ημερίδων, ενώ στους χώρους του θα φιλοξενούνται και θα διεξάγονται επιστημονικές ημερίδες.

Όπως επισημαίνουν από την κυβέρνηση, η αναμόρφωση δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ το Ίδρυμα Ωνάση εκτός από το κόστος μελετών θα καλύψει και το κόστος υλοποίησης. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Μέγαρο Μαξίμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση ανέφερε:

«Ευχαριστούμε πάρα πολύ καταρχάς για την προσφορά σας να υποστηρίξετε την ανακαίνιση αυτού του αναξιοποίητου Ολυμπιακού Ακινήτου και να το μετατρέψετε σε ένα κτίριο κόσμημα στο οποίο θα στεγαστεί η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Θεωρώ ότι είναι μια πρωτοβουλία ιδιαίτερα σημαδιακή. Γλιτώνουμε 500.000 ευρώ από το ελληνικό δημόσιο σε ενοίκια, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι μια απολύτως κρίσιμη κρατική δομή, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, τόσο σημαντική καθώς η χώρα ετοιμάζεται να κάνει τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή, αποκτά μία μόνιμη στέγη σε ένα κτίριο με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το οποίο απ’ ότι έχω δει θα γίνει, θα μετατραπεί σε ένα πραγματικό κόσμημα. Και χαίρομαι μάλιστα και είδα ότι θα υπάρχει και μία αίθουσα στο όνομα του Αλέξανδρου Ωνάση, που νομίζω ότι σημαδιακά έχει πολύ μεγάλη αξία. Οπότε, ευχαριστούμε για ακόμα μία σημαντική δωρεά το Ίδρυμα και προσβλέπουμε στη γρήγορη ολοκλήρωση του πρότζεκτ. Εσείς, εξάλλου, έχετε μεγάλη εμπειρία να τα διαχειρίζεστε αυτά, ώστε εντός του 2021 να μπορέσουμε να κάνουμε τα εγκαίνια και να μετεγκατασταθεί όλο το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας στο νέο του σπίτι».

Στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Παπαδημητρίου για ένα εμβληματικό –όπως το χαρακτήρισε- έργο που δρομολογεί η κυβέρνηση: Την πλήρη αναμόρφωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση θέλει αρωγό το Ίδρυμα Ωνάση και σε αυτήν την προσπάθεια, επισημαίνοντας ότι θα είναι και μια ευκαιρία για μια ουσιαστική παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου ανέφερε. 

«Ευχαριστούμε πολύ κύριε Πρόεδρε. Νομίζω το Ίδρυμα Ωνάση, όπως μας γνωρίζετε από παλιά, στηρίζει την καινοτομία, την έρευνα και τη ρήξη με το παρελθόν. Το έχουμε κάνει σε πάρα πολλά πράγματα. Οι υποτροφίες μας, πλέον, έχουν ως νέα πρόσθετα χαρακτηριστικά πέρα από την αριστεία, την καινοτομία και τη ρήξη με το παρελθόν. Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο πιστεύουμε ότι θα γίνει το πρώτο ψηφιακό νοσοκομείο στη χώρα μας. Έχουμε μια άλλη πρωτοβουλία την οποία έχουμε συζητήσει μαζί σας κύριε Πρόεδρε και με το Υπουργείο Παιδείας για τη δημιουργία ψηφιακών σχολείων. Χτες, εγκαινιάσαμε στη Νέα Υόρκη ένα καινούργιο πρόγραμμα με το New Museum, μια εξαιρετική πρωτοβουλία όπου Αθήνα και Νέα Υόρκη θα συνδυαστούν στον τομέα Extended Reality (επαυξημένη πραγματικότητα) και πολλά άλλα τέτοια. Επομένως στον ορίζοντα του ’21 πλέον σαν χώρα οραματιζόμαστε -και πιστεύω ότι είναι και δικό σας όραμα- οραματιζόμαστε το μέλλον, κοιτάμε το μέλλον».