Ερευνα: Λιγότερες ώρες εργασίας η λύση για την κλιματική αλλαγή

Με ταχεία εξάλειψη των εκπομπών άνθρακα στην οικονομία.
ASSOCIATED PRESS

Οι άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη θα χρειαστεί να μειώσουν δραστικά τις ώρες εργασίας τους για να αποφύγουν την καταστροφική αλλαγή του κλίματος, εκτός εάν υπάρχει ριζική μείωση της χρήσης άνθρακα στην οικονομία, σύμφωνα με μια μελέτη.

Η έρευνα, από την think tank Autonomy, δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εργαστούν εννέα ώρες την εβδομάδα για να αποφευχθεί στη χώρα μια αύξηση της θερμοκρασίας με τα τρέχοντα επίπεδα ρύπων. Παρόμοιες μειώσεις κρίθηκαν αναγκαίες στη Σουηδία και τη Γερμανία.

Τα πορίσματα βασίζονται στα στοιχεία του ΟΟΣΑ και του ΟΗΕ για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ανά βιομηχανία στις τρεις χώρες. Διαπίστωσε ότι με τα τρέχοντα επίπεδα ρύπων, και τα τρία κράτη θα χρειάζονταν δραστική μείωση των ωρών εργασίας καθώς και επείγοντα μέτρα για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την οικονομία, ώστε να αποφευχθεί η κλιματική αλλαγή.

«Η καθιέρωση μιας πράσινης, βιώσιμης κοινωνίας θα απαιτήσει μια σειρά στρατηγικών - μια μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα είναι μόνο μία από αυτές» δήλωσε ο επικεφαλής της Autonomy.

«Αυτή η μελέτη και μια άλλη εκκολαπτόμενη έρευνα στον τομέα αυτό θα μας δώσει αρκετή τροφή για σκέψη όταν εξετάζουμε πόσο επείγουσα είναι η Πράσινη Νέα Συμφωνία και πώς πρέπει να μοιάζει».

Η εν λόγω μελέτη επικεντρώνεται στις εκπομπές που παράγονται ανά βιομηχανία σε κάθε οικονομία, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη άλλα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα που θα φέρει η μείωση του ωραρίου εργασίας, όπως οι μειωμένες μετακινήσεις, τα λιγότερα παραγόμενα αγαθά και η περικοπή των πόρων που χρησιμοποιούνται.

Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη υπάρχει αυξανόμενο κύμα υποστήριξης σε μια αποκαλούμενη Πράσινη Νέα Συμφωνία, η οποία στοχεύει στην ταχεία εξάλειψη των ανθρακούχων εκπομπών στην οικονομία, δημιουργώντας ασφαλείς και καλά αμειβόμενες βιώσιμες θέσεις εργασίας.

Η Εμμα Γουίλιαμς, εκπρόσωπος μιας εκστρατείας υπέρ της 4ημερης εργασίας, ανέφερε ότι η έκθεση αυτή επισήμανε τη σχέση μεταξύ του αυτοματισμού, του μειωμένου ωραρίου εργασίας και της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα.

«Χαιρετίζουμε την προσπάθεια της Autonomy να αντιμετωπίσει τις πραγματικές αλλαγές που θα πρέπει να κάνει η κοινωνία για να ζήσει εντός των ορίων του πλανήτη», δήλωσε και πρόσθεσε: «Εκτός από τη βελτίωση της ευημερίας, την ενίσχυση της ισότητας των φύλων και την αύξηση της παραγωγικότητας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ένας ακόμη επιτακτικός λόγος για τον οποίον όλοι πρέπει να δουλεύουμε λιγότερο».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι τεχνολογικές εξελίξεις και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται το κλίμα σημαίνει ότι η μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα δεν είναι μόνο βιώσιμη αλλά απαραίτητη.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή