Ερευνα: Μέχρι το τέλος του αιώνα η Βρετανία θα μάθει να ζει με καύσωνα

Συχνά, ειδικότερα, θα καταγράφονται 40 βαθμοί Κελσίου. Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη.
diego_cervo via Getty Images

Η θερμοκρασία των 40 βαθμών Κελσίου θα μπορούσε να είναι η καθημερινή πραγματικότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το 2100 εάν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου παραμείνουν το ίδιο υψηλές, αναφέρει σε νέα της έρευνα η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας. Κι αν κάτι τέτοιο συμβεί στο κράτος που έχουμε συνδέσει με το κρύο, καταλαβαίνουμε όλοι τι θα επακολουθήσει.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην χώρα μέχρι σήμερα ήταν οι 38,7 βαθμοί στο Κέμπριτζ τον περασμένο Ιούλιο.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε τώρα αναφέρει πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες το ποσοστό αυτό να ξεπεραστεί, λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση.

Οι ανησυχίες εντείνονται ακόμα περισσότερο εξαιτίας του ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αξιοπρόσεκτη άνοδος της θερμοκρασίας όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Στο μεταξύ, η επιστημονική κοινότητα είναι ξεκάθαρη. Τα ιδιαίτερα προηγούμενα θερμά καλοκαίρια είναι αποτέλεσμα της παρέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον.

Για την ακρίβεια, η χρήση της ενέργειας, των μεταφορών και του άνθρακα που παράγουμε είναι υπεύθυνη για το κύμα καύσωνα του 2018 που είναι 30 φορές πιθανότερο να εμφανιστεί πάλι τα επόμενα χρόνια.

«Θεωρούμε πως η πιθανότητα να καταγραφούν εξαιρετικά ζεστές μέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνεται συνεχώς και θα συνεχίσει να το κάνει κατά την διάρκεια του αιώνα με τις πιο ακραίες θερμοκρασίες να παρατηρούνται στην νοτιοανατολική Αγγλία», τονίζει η έκθεση.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αυτή την στιγμή το ενδεχόμενο να καταγραφούν ανάλογες θερμοκρασίες σε οποιοδήποτε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σχεδόν απίθανο, θα μπορούσε όμως να συμβεί μέχρι το τέλος του αιώνα.

Καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη αυτή θα διαδραματίσει η ποσότητα του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα.

Σαφώς υπάρχουν και επιστήμονες που αμφισβητούν την θέση αυτή, παραδέχονται όμως πως ακόμα κι αν ο υδράργυρος δεν φτάσει τους 40, θα κυμανθεί σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα, γεγονός που μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι.

«Κι αν είναι να μιλάμε για τέτοιες συνθήκες θα πρέπει επιτέλους να εξετάσουμε το κατά πόσο τα κτίρια και οι δομές που φιλοξενούν τέτοια άτομα ενδείκνυνται και είναι προσαρμοσμένα για τέτοιες θερμοκρασίες», σημείωσε επίσης ο Πίτερ Σκοτ, ένας από τους συγγραφείς της περιβαλλοντικής μελέτης.

(Με πληροφορίες από ΒΒC)

Δημοφιλή