Έρευνα: Ο κορονοϊός «μακράς διαρκείας» είναι πολύ πιο συχνός απ' όσο νομίζουμε

Με απώλεια οσμής ή γεύσης, άγχος, κατάθλιψη, διαταραχή μετατραυματικού στρες.
EZEQUIEL BECERRA via Getty Images

Η αρχική εντύπωση που είχαμε ήταν πως άπαξ και ξεπεράσουμε τα προβλήματα υγείας που προκαλεί ο κορονοϊός είμαστε «covid free».

Τώρα γνωρίζουμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού είναι σαφές πως μεγάλος αριθμός ασθενών που νόσησαν και ξεπέρασαν τον κίνδυνο, εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, που είναι γνωστά ως κορονοϊός «μακράς διαρκείας» (επίσημα ονομάζεται Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 or PASC), ακόμα και όταν φαινομενικά ο ιός δεν βρίκσεται πλέον στον οργανισμό μας.

Και αν αναλογιστούμε τον αριθμό εκείνων που νόσησαν και θεραπεύτηκαν από τον ιό, μιλάμε για εκατομμύρια ασθενείς. Κάτι που φαίνεται και στις έρευνες που έχουν γίνει.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών στη Βρετανία (Office for National Statistics in Britain) με περισσότερους από 20.000 συμμετέχοντες και οι οποίοι είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό Covid-19 τον τελευταίο χρόνο, διαπίστωσε ότι ένας στους πέντε συνέχισε να έχει συμπτώματα μετά από πέντε εβδομάδες - και στις 12 εβδομάδες, ο αριθμός ήταν ακόμα 13,7% (σχεδόν ένας στους επτά).

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που παρουσιάστηκαν στις πέντε εβδομάδες ήταν η κόπωση (11,8%), ο βήχας (11%), ο πονοκέφαλος (10%) και ο μυϊκός πόνος (7,7%). Ακολούθησε απώλεια γεύσης και μυρωδιάς, με την καθεμία να επηρεάζει περίπου το 6,3% των συμμετεχόντων.

Στις 12 εβδομάδες τα συμπτώματα συνέχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους σε ελαφρώς χαμηλότερο αριθμό.

Η γενικότερη εικόνα που έδειξε η έρευνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι στην Βρετανία, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασθενείς συνεχίζουν να παρουσιάζουν συμπτώματα από τις αρχές Μαρτίου.

Παραλληλα οι μελέτες έδειξαν ότι ο κορονοϊός προσβάλει την καρδιά, τους πνεύμονες, την ψυχολογία, τα νεφρά. Με άλλα λόγια πρόκειται για μία ασθένεια που προσβάλλει πολλά διαφορετικά όργανα, σε ένα ευρύτερο φάσμα μακροχρόνιων ασθενειών.

Μάλιστα μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα του κορονοϊού «μακράς διαρκείας» είναι απώλεια αίσθησης οσμής ή γεύσης, άγχος, κατάθλιψη, διαταραχή μετατραυματικού στρες, πονοκέφαλο / ημικρανία και διαταρχές ύπνου. Οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα δίνουνοδηγίες για το πώς να θεραπευθούν ασθενείς με «κορονοϊός μακράς διαρκείας», προτρέποντας τους να ακολουθήσουν μια αγωγή - υποστήριξη σωματικής και ψυχικής υγείας.

«Το Covid-19 είναι η πρώτη μολυσματική ασθένεια που έχω συναντήσει και έχει τέτοια επίδραση σε μια μεγάλη ποικιλία οργάνων», δήλωσε η Ιλέιν Ουάν από το Πανεπιστημίου Κολούμπια. «Ανεξάρτητα από τον λόγο που με επισκέπτεται ένας ασθενής, τώρα ρωτώ αν είχαν ποτέ τCovid-19. Αλλάζει σημαντικά το εύρος των διαγνώσεων».

Ενώ φαίνεται ότι τα άτομα που νόσησαν σοβαρά από κορονοϊό, ειδικά εκείνα που νοσηλεύτηκαν, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για «κορονοϊός μακράς διαρκείας», μελέτη από την Γουχάν έδειξε ότι μετά από έξι μήνες, τα τρία τέταρτα αυτών των ασθενών είχαν ακόμα τουλάχιστον ένα σύμπτωμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα με ήπια ασθένεια δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα ανέφερε ότι μεταξύ μιας ομάδας εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που είχαν ήπια συμπτώματα Covid-19, το 10% είχε ακόμα τουλάχιστον ένα σύμπτωμα αρκετά σοβαρό για να επηρεάσει την εργασία, το σπίτι ή την κοινωνική τους ζωή οκτώ μήνες μετά. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ήταν η απώλεια μυρωδιάς και γεύσης, κόπωση και αναπνευστικά προβλήματα.

Ενώ η μελέτη ήταν αρκετά μικρή και τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή, άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι ακόμη και η ήπια αρχική ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Δεν είναι απολύτως σαφές τι προκαλεί «κορονοϊό μακράς διαρκείας» ή οποιοδήποτε μετα-ιικό σύνδρομο, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης / μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας. Ίσως υπολείμματα του ιού να παραμένουν στον οργανισμό ή ότι τα συμπτώματα οφείλονται σε βλάβη από την ανοσοαπόκριση του ίδιου του οργανισμού - και / ή το γεγονός ότι μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να επανέλθουν όργανα που έχουν προσβληθεί από την οξεία φάση της ασθένειας.

Υπάρχει κάποια πρώιμη ένδειξη ότι το εμβόλιο του Covid-19 μειώνει τον «κορονοϊό μακράς διαρκείας», αλλά ακόμα είναι νωρίς για να είμαστε 100% σίγουροι καθώς οι έρευνες είναι λίγες και όχι εντελώς τεκμηριωμένες. Παραδείγματος χάρη υπάρχει έρευνα που έδειξε υποχώρηση των συμπτωμάτων «κορονοϊού μακράς διαρκείας» μετά τον εμβολιασμό, της τάξεως του 20%.

Ευτυχώς οι έρευνες δεν σταματούν και σύντομα θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για το αν βελτιωνεται η κατάσταση της υγείας ενός ασθενούς και ποιες είναι οι απαραίτητες θεραπείες που πρέπει να ακολουθήσει. Αυτό που έχει σημασία είναι η επιστημονική κοινότητα να δείξει την απαραίτητη ευασθησία στο συγκεκριμένο πρόβλημα αφιερώνοντας περισσότερα χρήματα και χρόνο για έρευνα.

Πηγή: Forbes

Δημοφιλή