ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/02/2018 20:01 EET

Έρευνα ΟΕΕ: Πάνω από 90.000 θέσεις εργασίας με κάθε 1 δισ. επένδυση στην ψηφιακή τεχνολογία

Δείτε αναλυτικά τα συμπεράσματα της μελέτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

NicoElNino via Getty Images

Σημαντικά οφέλη από την διείσδυση της ψηφιακής τεχνολογίας σε όρους ανάπτυξης, απασχόλησης και δημοσίων εσόδων μπορούν να προκύψουν για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με νέα μελέτη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ), καθώς κάθε €1 δισ. επένδυσης σε ψηφιακή τεχνολογία δημιουργεί 93.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας εκπόνησε μελέτη με τίτλο «Αναπτυξιακές επιδράσεις των επενδύσεων στην ευρυζωνικότητα: η περίπτωση της Ελληνικής Οικονομίας, μετά την αύξηση της ταχύτητας και του δείκτη πρόσβασης στο διαδίκτυο». Η μελέτη ανατέθηκε στο ΟΕΕ από το Yπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Τα συμπεράσματα της μελέτης ευθυγραμμίζονται με παλαιότερες μελέτες του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τις οικονομικές μελέτες που μελετήθηκαν και αφορούν σε οικονομίες του ΟΟΣΑ, η αύξηση της διάχυσης της ευρυζωνικότητας κατά 10%, οδηγεί σε αύξηση της τάξεως του 1,5% - 2,5% του ΑΕΠ. 

Σε ό,τι αφορά στην απασχόληση, σύμφωνα και με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2015), η οποία βασίζεται σε ευρήματα έξι ερευνών, προκύπτει ότι για κάθε €1 δισ. που επενδύεται στην ανάπτυξη του Διαδικτύου δημιουργούνται κατά μέσο όρο 9.300 θέσεις εργασίας.

ΟΠΑ: €3 δισ. αύξηση στο ΑΕΠ από τη διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας

Η μελέτη του ΟΕΕ έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) για τις Κινητές Επικοινωνίες (2017), η οποία υπολογίζει ότι αν η Ελλάδα μικρύνει το ψηφιακό χάσμα που τη χωρίζει από την ΕΕ και συγκλίνει, σε όρους mobile data, με τον μέσο όρο των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, η επιπρόσθετη συμβολή στο ΑΕΠ μπορεί να ξεπεράσει και τα €3 δισ. έως το 2021. 

Η Ελλάδα σήμερα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, βρίσκεται στην 26η θέση, προτελευταία δηλαδή, στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας της ΕΕ (DESI 2017), χωρίς να σημειώνονται σημάδια σύγκλισης. 

Εξοικονόμηση 7% στις δαπάνες για μελάνι και χαρτί στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής με τη χρήση ψηφιακών εγγράφων

Στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, μόνο η υιοθέτηση του συστήματος ψηφιακών εγγράφων και υπογραφής έφερε, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, μείωση σε ποσοστό μεταξύ 6% και 7%των δαπανών για μελάνι και χαρτί, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Νίκος Παππάς κατά την παρουσίαση της μελέτης του ΟΕΕ. 

Η ελληνική οικονομία γενικότερα προχωρά προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό με αργά βήματα, όπως δηλώνουν παράγοντες της αγοράς, καθώς οι επιχειρήσεις, προσπαθούν να διασφαλίσουν τη λειτουργία τους μέρα με τη μέρα σε καθεστώς οικονομικής δυσπραγίας και υπερφορολόγησης, αδυνατώντας να επενδύσουν στην απαραίτητη ψηφιακή αναβάθμιση, η οποία θα διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητά τους σε βάθος  χρόνου. 

Μόνο το 5% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχει κάνει βήματα ψηφιακής ανασυγκρότησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2017, μόλις το 5% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχει προχωρήσει στην ψηφιακή ανασυγκρότηση των λειτουργιών του, της παραγωγής, αλλά και του τρόπου διάθεσης των προϊόντων μέσω e-shop. 

Ως λύση που θα πρόσφερε την ευκαιρία στις οικογενειακές ελληνικές επιχειρήσεις να μετασχηματιστούν ψηφιακά και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους σε πρώτη φάση και στη συνέχεια την εξάπλωση των δραστηριοτήτων τους στη διεθνή αγορά, έχει πολλές φορές προταθεί η επιδότηση των ψηφιακών υπηρεσιών. 

Μόνον έτσι, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς,  θα επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας και ο ρυθμός ανάπτυξης ώστε να γεφυρωθεί το ψηφιακό χάσμα που χωρίζει Ελλάδα και ΕΕ.