Έρευνα: Online παρεμβάσεις σε όλο και περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις ανά τον κόσμο

Σύμφωνα με έρευνα του Freedom House.
alexsl via Getty Images

Κυβερνήσεις και τοπικοί δρώντες επιδίδονται σε online παρεμβάσεις/ προσπάθειες επηρεασμού του αποτελέσματος σε 26 από 30 εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις κατά το περασμένο έτος, σύμφωνα με αναφορά του Freedom House, η οποία δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Το Freedom House, που χρηματοδοτείται εν μέρει από την αμερικανική κυβέρνηση, ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις σε εκλογές μέσω Ίντερνετ έχουν εξελιχθεί σε «βασική στρατηγική» αυτών που επιθυμούν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία.

Η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα είναι τα πιο δημοφιλή εργαλεία που χρησιμοποιούνται, ανέφερε το Freedom House στην ετήσια αναφορά του. Κυβερνήσεις και άλλοι δρώντες χρησιμοποίησαν online δίκτυα για την εξάπλωση θεωριών συνωμοσίας και παραπλανητικών memes, συχνά σε συντονισμό με φιλικές προς την κυβέρνηση προσωπικότητες των ΜΜΕ και του επιχειρηματικού κόσμου.

«Πολλές κυβερνήσεις ανακαλύπτουν πως στα social media η προπαγάνδα λειτουργεί καλύτερα από τη λογοκρισία» είπε ο Μάικ Αμπράμοβιτς, πρόεδρος του Freedom House. «Απολυταρχικές δυνάμεις και λαϊκιστές ανά τον κόσμο εκμεταλλεύονται τόσο την ανθρώπινη χρήση όσο και αλγορίθμους υπολογιστή για να κατακτήσουν την κάλπη, αψηφώντας κανόνες που είναι σχεδιασμένοι για να διασφαλίσουν τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

Κάποιοι από αυτούς που επιδιώκουν να χειραγωγήσουν εκλογές έχουν εξελίξει τακτικές για να υπερνικήσουν τις προσπάθειες των εταιρειών τεχνολογίας να αντιμετωπίσουν τις ψευδείς και παραπλανητικές ειδήσεις, σύμφωνα με την αναφορά.

Στις Φιλιππίνες, για παράδειγμα, υποψήφιοι πλήρωσαν «micro-influencers» στα social media για να προωθούν τις καμπάνιες τους στο Facebook, το Twitter και το Instagram, όπου περνούσαν πολιτικά μηνύματα μέσω δημοφιλούς pop culture περιεχομένου.

Η online παραπληροφόρηση κινείται σε μεγάλα επίπεδα στις ΗΠΑ σε σχέση με μεγάλα πολιτικά γεγονότα, όπως οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2018 και ο διορισμός του Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με την αναφορά.

Το Freedom House επίσης διαπίστωσε άνοδο των κυβερνήσεων που χρησιμοποιούν bots και ψεύτικους λογαριασμούς για να διαμορφώνουν online απόψεις και να παρενοχλούν αντιπάλους- με τέτοιες τάσεις να καταγράφονται σε 38 από τις 65 χώρες που καλύπτονται στη σχετική αναφορά.

Τα social media επίσης χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για μαζική παρακολούθηση, με τις αρχές σε τουλάχιστον 40 χώρες να χρησιμοποιούν προηγμένα συστήματα παρακολούθησης social media.

Η Κίνα βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης ως προς την καταπάτηση της ελευθερίας του Ίντερνετ για τέταρτη συνεχή χρονιά, μετά την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου πληροφορίας λόγω των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ και εν όψει της 30ής επετείου της Πλατείας Τιενανμέν. Όπως τονίζεται στο report, η λογοκρισία έφτασε σε επίπεδα «άνευ προηγουμένου».

Γενικότερα μιλώντας, από τις 65 χώρες που αξιολογήθηκαν, 33 βρίσκονται σε πτωτική τάση όσον αφορά στην ελευθερία του Ίντερνετ, τη στιγμή που βελτίωση της κατάστασης σημειώθηκε σε 16 (και πολλές φορές ήταν οριακή). Οι μεγαλύτερες πτώσεις σημειώθηκαν στο Σουδάν και στο Καζακστάν, και μετά στη Βραζιλία, στο Μπαγκλαντές και τη Ζιμπάμπουε.

Όσον αφορά στις ΗΠΑ ειδικότερα, αν και υπογραμμίζεται πως το online περιβάλλον παραμένει «ζωηρό, ποικιλόμορφο και χωρίς κρατική λογοκρισία», σημειώθηκε πτώση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Όπως τονίζεται στην αναφορά, οι υπηρεσίες επιβολής νόμου και μετανάστευσης επέκτειναν την παρακολούθηση των πολιτών, «αποφεύγοντας την επίβλεψη, τη διαφάνεια και τους μηχανισμούς απόδοσης ευθυνών που μπορεί να περιόριζαν τις ενέργειές τους. Αξιωματούχοι παρακολουθούσαν όλο και περισσότερο τις πλατφόρμες κοινωνικές δικτύωσης και πραγματοποιούσαν χωρίς ένταλμα έρευνες σε ηλεκτρονικές συσκευές ταξιδιωτών για να αποκτούν πληροφορίες για συνταγματικά προστατευόμενες δραστηριότητες όπως ειρηνικές διαδηλώσεις και δημοσιογραφία που ασκεί κριτική. Η παραπληροφόρηση ήταν ξανά παρούσα σε σχέση με μεγάλα πολιτικά γεγονότα...τόσο εσωτερικοί όσο και εξωτερικοί δρώντες χειραγώγησαν περιεχόμενο για πολιτικούς σκοπούς, υπονομεύοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες και υποδαυλίζοντας διχασμούς στην αμερικανική κοινωνία».

Μεταξύ των χωρών που σημειώθηκε βελτίωση ήταν η Αιθιοπία, η Μαλαισία και η Αρμενία. Στην κορυφή της κατάταξης ως προς την προστασία της ελευθερίας του Ίντερνετ βρέθηκε η Ισλανδία.

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή