ΔΙΕΘΝΕΣ
11/05/2018 17:38 EEST | Updated 11/05/2018 19:41 EEST

Έρευνα: Ποια μουσική αρέσει στους...καρχαρίες

Jeff Rotman via Getty Images

Είναι μια από αυτές τις έρευνες που αναρωτιέται κανείς με ποιο σκεπτικό έγιναν ακριβώς- αλλά παρόλα αυτά, έγιναν, και, αν μη τι άλλο, ένα ενδιαφέρον το παρουσιάζουν. Το θέμα της: Ποια είναι η μουσική που αρέσει περισσότερο στους καρχαρίες.

Όπως και άλλα ψάρια, οι καρχαρίες είναι ικανοί να εντοπίζουν στόχους μέσω ήχων, καθώς, ως γνωστόν, τα ηχητικά κύματα μπορούν να ταξιδεύουν στο νερό τέσσερις φορές ταχύτερα από ό,τι στον αέρα. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του National Geographic, ένα ερώτημα που προκύπτει, σε αυτό το πλαίσιο, είναι κατά πόσον οι καρχαρίες, που είναι εξυπνότεροι από άλλα ψάρια, να ξεχωρίζουν διαφορετικές μουσικές και να τις συσχετίζουν με τροφή.

Όπως διαπίστωσαν λοιπόν η Καταρίνα Βίλα- Πούκα και ο καθηγητής Κάλουμ Μπράουν, του Macquarie University Fish Lab (Νέα Νότια Ουαλία, Αυστραλία), οι καρχαρίες μπορούν να εκπαιδευτούν έτσι ώστε να συσχετίζουν τη τζαζ με...τροφή.

Κοινώς: Η τζαζ αρέσει στους καρχαρίες (αν μας ρωτούσατε πάντως, θα εκτιμούσαμε κάτι πιο πολύ σε metal, και ειδικότερα σε AcceptIron Maidenή, έστω,Rammstein).

Όταν ένα θήραμα που πεθαίνει κινείται όπως κινείται στο νερό, αφήνει έναν χαμηλής συχνότητας ήχο που προσελκύει μεγαλύτερα αρπακτικά στην περιοχή: Σημειώνεται πως, στο παρελθόν, ειδικοί θεωρούσαν πως οι καρχαρίες συσχέτιζαν τους ήχους των κινητήρων σε βάρκες με τροφή.

Οι ερευνητές έκαναν την υπόθεση πως οι καρχαρίες θα μπορούσαν να μάθουν να συσχετίζουν ηχητικά ερεθίσματα με ανταμοιβές τροφής και να ξεχωρίζουν το ένα ερέθισμα από το άλλο- ενώ επίσης ήθελαν να δουν εάν έπαιζαν ρόλο οι προσωπικότητές τους (μελέτες έχουν δείξει πως οι καρχαρίες, όπως και οι άνθρωποι, έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά προσωπικοτήτων).

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές έπαιζαν τζαζ από ηχεία στο ένα άκρο μιας δεξαμενής και εκπαίδευσαν νεαρούς καρχαρίες να πηγαίνουν σε ένα σταθμό ταΐσματος για τις ανταμοιβές τους. Από τους οκτώ καρχαρίες που εκπαιδεύτηκαν, οι πέντε φάνηκαν να έχουν μάθει να αναγνωρίζουν τους ήχους της τζαζ. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, οι καρχαρίες δεν ήταν σε θέση να ξεχωρίζουν άμεσα το ένα είδος από το άλλο: Όταν έπαιζαν τζαζ και κλασική μουσική από διαφορετικά ηχεία, σε διαφορετικά σημεία της δεξαμενής, οι καρχαρίες μπερδεύονταν όσον αφορά στο πού έπρεπε να πάνε για να βρουν τροφή.

Οι καρχαρίες εκπαιδεύτηκαν αργότερα να διακρίνουν τη τζαζ από την κλασική μουσική. Σε γενικές γραμμές πάντως, όταν άκουγαν τζαζ, πήγαιναν απευθείας στην αντίστοιχη πλευρά της δεξαμενής για να φάνε- ωστόσο, όταν άκουγαν κλασική μουσική, φαίνονταν να καταλαβαίνουν ότι κάτι έπρεπε να κάνουν, αλλά δυσκολεύονταν να καταλάβουν ότι έπρεπε να πάνε σε διαφορετικό σημείο.

Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου οι αντιδράσεις τους στη τζαζ περιορίστηκαν: Κάποιοι ανέπτυξαν μια τάση να κολυμπούν στη δεξιά πλευρά της δεξαμενής, που δεν ήταν αυτή με τη τζαζ.

«Οι καρχαρίες γενικά υποτιμούνται όταν έχουμε να κάνουμε με δυνατότητες εκμάθησης- οι περισσότεροι τους βλέπουν ως ζώα που δεν σκέφτονται και λειτουργούν με το ένστικτο. Ωστόσο, έχουν πολύ μεγάλους εγκεφάλους και προφανώς είναι πολύ πιο έξυπνοι από ό,τι πιστεύουμε εμείς» λέει η Βίλα-Πούκα, εκφράζοντας την ελπίδα πως τα νέα ευρήματα θα βοηθήσουν να αλλάξει η γενικότερη αντίληψη για αυτούς, βοηθώντας περισσότερο στην προστασία τους.