Έρευνα: Ποιο είναι το «κλειδί» για την επιτυχία των μέτρων καραντίνας

Η σημασία της σαφήνειας στην επικοινωνία.
ASSOCIATED PRESS

Τα ξεκάθαρα και συνεπή μηνύματα σχετικά με τα μέτρα «lockdown», τον λόγο που αυτά απαιτούνται και πρακτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κοινωνική απομάκρυνση (όπως πχ τρόφιμα, οικονομικά κ.α.) είναι κρίσιμης σημασίας σχετικά με τη δυνατότητά τους να επιβραδύνουν τα ξεσπάσματα της ασθένειας, ανέφεραν ερευνητές την Τρίτη.

Με εκατοντάδες πόλεις ανά τον κόσμο να έχουν θέσει σε ισχύ μέτρα απομόνωσης και καραντίνας κατά την πανδημία του Covid-19 που έχει προκληθεί από τον νέο κορονοϊό- και περισσότερα να αναμένεται να ακολουθήσουν- μια μελέτη προηγούμενων επιδημιών διαπίστωσε ότι οι βαθμοί τήρησης της καραντίνας κυμαίνονται από 0% μέχρι πάνω από 92%, και ότι το κλειδί είναι η σαφήνεια.

Εάν οι οδηγίες ή η γλώσσα χαρακτηρίζονται από ασφάλεια, τότε οι πολίτες τείνουν να δημιουργούν τους δικούς τους κανόνες, έδειξε η έρευνα, και η κοινωνική πίεση από τους άλλους για να συμμορφωθούν είναι επίσης σημαντική.

«Η αποτελεσματικότητα της καραντίνας εξαρτάται από το πόσοι άνθρωποι το κάνουν, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι κάνει τους ανθρώπους πιο πιθανό να συμμορφωθούν» είπε ο Σάιμον Γουέσελι, καθηγητής ψυχολογικής ιατρικής στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών στο King’s College London, που εργάστηκε πάνω στην έρευνα.

«Στην εποχή των fake news, τα συνεπή μηνύματα είναι δύσκολα, μα το να μην καλύπτονται οι ανάγκες πληροφόρησης του κοινού μπορεί να είναι επικίνδυνο. Ομάδες δημόσιας υγείας θα έπρεπε να παρέχουν ξεκάθαρη, έγκυρη πληροφόρηση...και μετά να τσεκάρουν εάν τα μηνύματά τους περνούν».

Στο πλαίσιο της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο Public Health, αναλύθηκαν δεδομένα από 14 μελέτες ανά τον κόσμο, που εξέταζαν την τήρηση καραντινών από πλευρά διαφορετικών ομάδων κατά τη διάρκεια επιδημιών όπως του Έμπολα, του SARS, του H1N1 και άλλων.

Εάν οι άνθρωποι πίστευαν πως η καραντίνα ήταν επωφελής για τον έλεγχο της επιδημίας, και αν επίσης πίστευαν ότι η ίδια η ασθένεια ήταν επικίνδυνη, τότε η τήρηση ήταν καλύτερη- ειδικά εάν τα μέτρα lockdown επιβάλλονταν σχετικά γρήγορα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της ασθένειας.

Η Ρεμπέκα Γουέμπστερ, που συμμετείχε στην έρευνα, είπε ότι έδειξε ότι επειδή οι άνθρωποι διέφεραν τόσο πολύ ως προς την τήρηση της καραντίνας, «αξιωματούχοι δημόσιας υγείας θα έπρεπε να παρέχουν μια έγκαιρη, ξεκάρη δικαιολόγησή της».

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή