Έρευνα: Ποιος είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

Μελέτη του ETZ Zurich.
ASSOCIATED PRESS

Περίπου 0,9 δισεκατομμύρια εκτάρια γης ανά τον κόσμο θα ήταν κατάλληλα για αναδάσωση, με τα δέντρα εν τέλει να «αιχμαλωτίζουν» τα 2/3 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκύπτουν από ανθρώπινη δραστηριότητα, σύμφωνα με έρευνα του Crowther Lab στο ETH Zurich (Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης) που δημοσιεύτηκε στο Science- όπου εκτιμάται πως αυτή θα ήταν πιθανότατα η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες του ETH Zurich έδειξαν για πρώτη φορά πού στον κόσμο θα μπορούσαν να φυτευτούν και αναπτυχθούν νέα δέντρα και πόσο διοξείδιο του άνθρακα θα μπορούσαν να «αιχμαλωτίσουν». «Μία διάσταση είχε ιδιαίτερη σημασία για εμάς καθώς κάναμε τους υπολογισμούς: Εξαιρέσαμε πόλεις ή αγροτικές περιοχές από τις συνολικές δυνατότητες αποκατάστασης, καθώς πρόκειται για περιοχές που χρειάζονται για την ανθρώπινη ζωή».

Crowther Lab / ETH Zurich

Οι επιστήμονες υπολόγισαν πως, υπό τις παρούσες κλιματικές συνθήκες, η το έδαφος της Γης θα μπορούσε να υποστηρίξει 4,4 δισεκατομμύρια εκτάρια συνεχούς δασικής κάλυψης. Αυτό είναι 1,6 δισεκατομμύρια παραπάνω από τα υπάρχοντα 2,8 δισεκατομμύρια. Από αυτά τα 1,6 δισ. τα 0,9 δισ. καλύπτουν το κριτήριο της μη χρήσης από ανθρώπους. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μια συνολική έκταση στο μέγεθος των ΗΠΑ κατάλληλη για αναδάσωση. Όταν «ωριμάσουν», αυτά τα νέα δέντρα θα ήταν σε θέση να αποθηκεύσουν 205 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή περίπου τα 2/3 των 300 δισεκατομμυρίων τόνων που έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας από τη Βιομηχανική Επανάσταση ως σήμερα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τόμας Κράουδερ, έναν εκ των συντελεστών της έρευνας και ιδρυτή του ομώνυμου εργαστηρίου στο ETH Zurich, «όλοι ξέραμε πως η αποκατάσταση των δασών θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μα δεν ξέραμε πόσο μεγάλη θα ήταν η επίδρασή της. Η μελέτη μας δείχνει ξεκάθαρα πως η αποκατάσταση των δασών είναι η καλύτερη λύση που υπάρχει σήμερα για την κλιματική αλλαγή. Αλλά πρέπει να δράσουμε γρήγορα, καθώς τα νέα δάση θα χρειαστούν δεκαετίες για να “ωριμάσουν” και να επιτύχουν τις πλήρεις τους δυνατότητες ως προς τη φυσική αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα».

Crowther Lab / ETH Zurich

Ποιες περιοχές είναι οι καταλληλότερες

Η μελέτη αυτή δείχνει επίσης ποιες περιοχές του κόσμου είναι οι καταλληλότερες για αναδάσωση. Οι υψηλότερες δυνατότητες παρουσιάζονται σε μόλις έξι χώρες: Τη Ρωσία (151 εκατομμύρια εκτάρια), τις ΗΠΑ (103 εκατομμύρια εκτάρια), τον Καναδά (78,4 εκατομμύρια εκτάρια), την Αυστραλία (58 εκατομμύρια εκτάρια), τη Βραζιλία (49,7 εκατομμύρια εκτάρια) και την Κίνα (40,2 εκατομμύρια εκτάρια).

Επίσης, οι επιστήμονες θεωρούν ότι πολλά κλιματικά μοντέλα σφάλλουν ως προς την εκτίμηση πως η κλιματική αλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κάλυψης εδαφών από δάση παγκοσμίως. Σύμφωνα με την έρευνα, είναι πιθανό να υπάρξει αύξηση στα βορειότερα δάση, σε περιοχές όπως η Σιβηρία, αλλά η δασική κάλυψη εκεί κυμαίνεται μόλις στο 30%-40%. Τα οφέλη αυτά θα αντισταθμίζονταν από τις απώλειες στα πυκνά, τροπικά δάση, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά κινούνται μεταξύ 90% και 100%.

Δημοφιλή