ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/10/2021 07:16 EEST

Ερευνα: Πόσο πολύ βλάπτει το κάπνισμα το πορτοφόλι μας

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας την ονομάζει επιδημία καπνού που σκοτώνει 8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Julien Fourniol/Baloulumix via Getty Images
Αποτσίγαρα

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, ο αριθμός των ενεργών καπνιστών το 2019 αυξήθηκε σε 1,14 δισεκατομμύρια (1.140.000.000) άτομα. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας την ονομάζει επιδημία καπνού η οποία σκοτώνει 8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Picodi.com
Πόσο κοστίζει ένα πακέτο τσιγάρα στον κόσμο

Οι αναλυτές της Picodi.com αποφάσισαν να επικεντρωθούν στην οικονομική πτυχή του καπνίσματος: ελέγξαμε πώς διαφέρουν οι τιμές των τσιγάρων σε περισσότερες από εκατό χώρες σε όλο τον κόσμο και πόσα ξοδεύει ένας μέσος καπνιστής σε τσιγάρα το χρόνο.

Μεταξύ των χωρών που περιλαμβάνονται σε αυτή τη μελέτη, οι καπνιστές στην Αυστραλία πληρώνουν το περισσότερο για τα τσιγάρα τους. Ένα πακέτο 20 τσιγάρων κοστίζει σχεδόν 22 € Μια τόσο υψηλή τιμή είναι το αποτέλεσμα μιας συνειδητής πολιτικής των αυστραλιανών κυβερνήσεων με στόχο τη μείωση του αριθμού των καπνιστών. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε αυτήν τη χώρα τα έτη 2013–2020 αυξήθηκε κατά 12,5% κάθε χρόνο.

Η Νέα Ζηλανδία (21 € ανά πακέτο), η Ιρλανδία (14 €) και η Μεγάλη Βρετανία (13,3 €) συγκαταλέγονται επίσης στις χώρες με τα πιο ακριβά τσιγάρα.

Σε αυτή την κατάταξη, η Ελλάδα βρίσκεται στη 67η θέση με τη μέση τιμή των τσιγάρων (4,60 €) ανά πακέτο στον κόσμο και 21η θέση στην Ευρώπη.

Στην άλλη άκρη της λίστας βλέπουμε τη Νιγηρία (0,82 € ανά πακέτο) και το Καζακστάν (1 €). Τα τσιγάρα πωλούνται επίσης φθηνά στη Λευκορωσία (1,36 €), την Τουρκία (1,79 €) και την Ουκρανία (1,90 €).

Πεταμένα λεφτά

Τα δεδομένα των ερευνητών δείχνουν ότι ο ετήσιος αριθμός των τσιγάρων που καπνίζονται φτάνει τα 7,41 τρισεκατομμύρια (7.410.000.000.000), το οποίο σημαίνει 18 τσιγάρα την ημέρα για κάθε καπνιστή.

Πόσα χρήματα ξοδεύουν οι καπνιστές κάθε χρόνο και τι ποσοστό του εισοδήματός τους καταναλώνει αυτός ο εθισμός; Η ποσότητα καπνού που καταναλώνεται διαφέρει από χώρα σε χώρα, αλλά για τους σκοπούς αυτής της έρευνας, υποθέσαμε ότι ένας μέσος καπνιστής αγοράζει 365 πακέτα ετησίως.

Picodi.com
Πόσο ξοδεύουν οι καπνιστές για τα τσιγαρα το χρόνο

Στην Ελλάδα, ένας καπνιστής που καταναλώνει ένα πακέτο την ημέρα θα ξοδέψει 1.679 € για τσιγάρα το χρόνο. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 19% του μέσου ετήσιου καθαρού εισοδήματος στη χώρα μας. Παρόμοια νούμερα βλέπουμε στην Ουγγαρία (18%) και Μεγάλη Βρετανία (18%).

Μεθοδολογία

Οι τιμές των τσιγάρων προέρχονται από την πύλη numbeo.com, όπου συλλέγονται από εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου από όλο τον κόσμο. Μετατρέψαμε τα τοπικά νομίσματα χρησιμοποιώντας το μέσο επιτόκιο του Google Finance για το Σεπτέμβριο του 2021. Τα στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των ενεργών καπνιστών και τον αριθμό των τσιγάρων που καταναλώθηκαν προέρχονται από την παγκόσμια μελέτη του The Lancet.

Πηγή: picodi.com