ΔΙΕΘΝΕΣ
13/12/2018 08:43 EET | Updated 13/12/2018 09:54 EET

Έρευνα σε βάρος και δεύτερου Καναδού που «αγνοείται» στην Κίνα

ASSOCIATED PRESS

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι δύο (πλέον) Καναδοί πολίτες που κρατούνται στην Κίνα είναι ύποπτοι για ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και διευκρίνισε ότι ερευνώνται οι περιπτώσεις και των δύο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Λου Κανγκ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι διαφυλάττονται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των δύο Καναδών.

Ο Καναδός επιχειρηματίας Μάικλ Σπέιβορ, όπως και ο πρώην Καναδός διπλωμάτης Μάικλ Κόβριγκ, ο οποίος εργάζεται για την International Crisis Group, συνελήφθησαν αυτήν την εβδομάδα.

Ο Μάικλ Σπέιβορ, Καναδός υπήκοος,διερευνάται διότι τον βαρύνουν υποψίες για ενέργειες «οι οποίες απειλούν την εθνική ασφάλεια» της ασιατικής χώρας, σύμφωνα με ειδησεογραφικό ιστότοπο του δήμου της Νταντόνγκ, στην επαρχία Λιαονίνγκ.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο, οι κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας διενεργούν έρευνα σε βάρος του Σπέιβορ από τη 10η Δεκεμβρίου. Δεν δίνονται άλλες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Καναδά ανέφερε ότι ο Σπέιβορ «αγνοείται» στην Κίνα. Μερικές ημέρες πριν, οι κινεζικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση άλλον έναν Καναδό, πρώην διπλωμάτη ο οποίος εργάζεται στο Χονγκ Κονγκ σε ένα κέντρο μελετών.

Οι υποθέσεις αυτές θεωρείται από πολλούς ότι συνδέονται με τη σύλληψη της Μενγκ Ουανγκτζού, οικονομικής διευθύντριας της κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας Huawei, στην Οτάβα, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, υπόθεση που συνεχίζει να προκαλεί διπλωματική ένταση.

Ο Σπέιβορ ζει μόνιμα τα τελευταία χρόνια στη Λιαονίνγκ, όπου - σύμφωνα με την καναδική εφημερίδα Globe & Mail -διαχειρίζεται ένα πρακτορείο ταξιδίων ειδικευμένο στη Βόρεια Κορέα. Είχε γίνει γνωστός διότι βοήθησε τον Αμερικανό πρώην μπασκετμπολίστα Ντένις Ρόντμαν να ταξιδέψει στη χώρα αυτή και να συναντηθεί με τον ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η καναδική διπλωματία επιβεβαίωσε την Τρίτη τη σύλληψη από τις κινεζικές αρχές του πρώτου Καναδού, του Μάικλ Κόβριγκ, πρώην διπλωμάτη ο οποίος εργάζεται πλέον στο Χονγκ Κονγκ για το κέντρο μελετών International Crisis Group (ICG), το οποίο έχει την έδρα του στο Βερολίνο. Ο Κόβριγκ είναι ειδικός σε θέματα Ασίας και ειδικότερα της κορεατικής χερσονήσου.

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ προειδοποίησε την Τετάρτη τις ΗΠΑ να μην πολιτικοποιούν υποθέσεις έκδοσης, μία ημέρα μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα μπορούσε να επέμβει στη δίωξη της Μενγκ Ουανγκτζού. 

Το Πεκίνο διαμαρτυρήθηκε έντονα εναντίον της σύλληψης της οικονομικής διευθύντριας της  Huawei. Η Μενγκ κατηγορείται από Αμερικανούς εισαγγελείς ότι παραπλάνησε πολυεθνικές τράπεζες για να εμπλακούν σε συναλλαγές που συνδέονταν με το Ιράν, εκθέτοντάς τις στον κίνδυνο να θεωρηθούν υπεύθυνες για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η Μενγκ δηλώνει αθώα.

«Οι εταίροι μας», είπε η επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας. «Δεν θα έπρεπε να επιδιώκουν να πολιτικοποιήσουν μια διαδικασία έκδοσης ή να τη χρησιμοποιήσουν για σκοπούς άλλους από την προσπάθεια να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τηρηθεί το κράτος του νόμου» πρόσθεσε. 

 (με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)