Έρευνα: Τι πιστεύουν οι νέοι για την Ευρώπη

Η εικόνα που έχουν οι Ευρωπαίοι 16-26 ετών για τις ευρωεκλογές και το Ευρωκοινοβούλιο.
Zbynek Pospisil via Getty Images

Μόνο ο ένας στους δύο Ευρωπαίους ηλικίας 16-26 θεωρεί σημαντικές τις ευρωεκλογές και μόλις ένας στους πέντε αισθάνεται πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον εκπροσωπεί, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος TUI.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, στο ένα τρίτο των κρατών της ΕΕ οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους για να κατέβουν στις εκλογές την Ελλάδα και την Ιταλία μάλιστα πρέπει να είναι τουλάχιστον 25) τη στιγμή που ο μέσος όρος ηλικίας των Ευρωβουλευτών είναι τα 56 χρόνια. Ωστόσο, οι νέοι αισθάνονται πως έχουν ισχυρούς δεσμούς με την Ευρώπη και θέλουν να έχουν λόγο στη λήψη αποφάσεων, ειδικά σε σημαντικά θέματα όπως το μεταναστευτικό και το περιβάλλον.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της DW, πολλοί θεωρούν φλέγον ζήτημα το μεταναστευτικό, ωστόσο δεν τάσσονται κατά των ανοιχτών συνόρων. Το 43% εκείνων που ανέφεραν θέματα ασύλου και μετανάστευσης ως το σημαντικότερο πρόβλημα, βλέπουν τα ανοιχτά σύνορα εντός της ΕΕ ως ευκαιρία και μόνο το 27% ως απειλή.

Γενικά, όπως σημειώνεται, παρατηρείται ότι οι νέοι ενδιαφέρονται για το πολιτικό γίγνεσθαι, παράλληλα όμως απέχουν από τις πολιτικές διαδικασίες. Για να αλλάξει αυτό, όπως εκτιμά ο Μάρκους Σπλίτερ από το Επιστημονικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών του Βερολίνου (WZB), τα κόμματα πρέπει να δημιουργήσουν πιο σύγχρονες δομές, οι οποίες θα διευκολύνουν τους νέους ανθρώπους να συμμετέχουν σε αυτά.

«Οι νέοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για κόμματα που τους προσφέρουν ένα είδος αλλαγής ή ένα όραμα για το μέλλον. Το 67% πιστεύει ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές για να αποκατασταθεί το πολιτικό σύστημα» επισημαίνει ο Μ. Σπλίτερ. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ορισμένες φορές οι νέοι δείχνουν ενδιαφέρον για λαϊκιστικά κόμματα.

Επίσης, λόγος ανησυχίας είναι το ότι το 58% των νέων ανθρώπων αμφιβάλλει για το αν η δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα, με την αμφισβήτηση αυτή να εκφράζεται εντονότερα στη Γαλλία, την Ιταλία και την Πολωνία. Πάντως Πρώτη ανάμεσα στις χώρες όπου οι περισσότεροι νέοι τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας είναι η Ελλάδα με 73%. Ακολουθούν η Γερμανία και η Σουηδία (66%) και η Δανία (65%).

Όσον αφορά στο ποσοστό των νέων που θεωρούν πιθανό να προσέλθουν στις κάλπες των ευρωεκλογών, βάσει της έρευνας ανέρχεται στο 60%.

Υπενθυμίζεται πως, μεταξύ της 23ης και 26 Μαΐου, οι Ευρωπαίοι θα ψηφίσουν τους 751 ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τα συμφέροντά τους για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές θα αναλάβουν, στη συνέχεια, την εκλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ομάδας τους. Το Ευρωκοινοβούλιο θα ψηφίσει τον νέο πρόεδρο τον Ιούλιο. Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.

Δημοφιλή