ΔΙΕΘΝΕΣ
12/06/2019 17:55 EEST

Ερευνα: Το κρέας που θα καταναλώνουμε το 2040 θα προέρχεται από καλλιέργεια βλαστοκυττάρων

«Θα είναι πανομοιότυπο με το συμβατικά παραγόμενο κρέας».

jjMiller11 via Getty Images

Το μεγαλύτερο μέρος του κρέατος που θα καταναλώνουν οι άνθρωποι μέχρι το 2040 δεν θα προέρχεται από σφαγμένα ζώα, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα Independent, η εταιρεία συμβούλων, AT Kearney διενήργησε μία έκθεση, βασισμένη σε  συνεντεύξεις με εμπειρογνώμονες του κλάδου, οι οποίοι προβλέπουν ότι το 60% των προϊόντων κρέατος που θα καταναλώνουμε το 2040, θα είναι είτε φυτικές υποκαταστάσεις, είτε άλλες εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες θα καλλιεργούνται σε δεξαμενές.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μετάβαση θα προκύψει, μέσα από την αυξανόμενη πίεση - ανησυχία που θα προκαλέσουν οι συμβατικοί μέθοδοι παραγωγής κρέατος στο περιβάλλον και την ταυτόχρονη αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.

Το κρέας που θα καταναλώνουμε θα προέρχεται από την χρήση βλαστοκυττάρων που θα αναγεννώνται  σε μεγάλες δεξαμενές, με τη χρήση λιγότερου από το 1/10 του νερού και το 1/100 της γης που απαιτείται σήμερα για την εκτροφή δισεκατομμυρίων αγελάδων, χοίρων και κοτόπουλων κάθε χρόνο.

Η διαδικασία δημιουργεί, επίσης, λιγότερα απόβλητα και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας στο μισό.

Παράγεται με την εξαγωγή ενός κυττάρου από ένα ζωντανό ζώο και την πολλαπλασιασμό του έξω από το σώμα του ζώου, χρησιμοποιώντας έναν βιοαντιδραστήρα. Οπως αναφέρει η έκθεση, το αποτέλεσμα είναι «κρέας το οποίο είναι πανομοιότυπο με το συμβατικά παραγόμενο κρέας».

Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε πως, όπως αναφέρει το πόρισμα της έκθεσης, το κρέας που θα «παράγεται - καλλιεργείται» μέσα από τα βλαστοκύτταρα, θα αποδειχθεί πιο δημοφιλές μακροπρόθεσμα, αντιπροσωπεύοντας το 35% του συνόλου του κρέατος το 2040.

Πηγή: Independent