Έρευνα: Επικινδυνη ρύπανση από ψήσιμο φαγητού και απορρυπαντικά

Οι επιστήμονες έχουν συγκλονιστεί με τα υψηλά επίπεδα.
nerudol via Getty Images

Δεν θα το πίστευε κανείς και όμως ισχύει. Σύμφωνα με νέα έρευνα, το ψητό φαγητό δημιουργεί τέτοια ατμοσφαιρική ρύπανση που μπορεί να συγκριθεί με τις πιο μολυσμένες πόλεις.

Το ψήσιμο ή το βράσιμο κρεάτων και των λαχανικών παράγει και στον αέρα σωματίδια που είναι 13 φορές χειρότερα από εκείνα που καταγράφονται στις πιο μολυσμένες περιοχές του Λονδίνου. Ακόμα και το ψήσιμο ενός απλού τοστ μπορεί να προκαλέσει ρύπανση που ξεπερνάει τα ασφαλή επίπεδα για την υγεία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Αν και οι επιπτώσεις είναι βραχυπρόθεσμες, οι επιστήμονες ανησυχούν για το πως μπορεί να επηρεαστεί η υγεία του ανθρώπου παγκοσμίως.

Τα είδη μαγειρέματος, καθαρισμού και προσωπικής φροντίδας όπως το αποσμητικό, εκπέμπουν όλα, μικροσκοπικά σωματίδια στην ατμόσφαιρα, τα οποία έχουν συνδεθεί με θέματα που κυμαίνονται από καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις έως προβλήματα ψυχικής υγείας. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα μικροσκοπικά σωματίδια συμβάλλουν σε περίπου 30.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.

istetiana via Getty Images

Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας έναν ιδιαίτερο εξοπλισμό, μέτρησαν τα επίπεδα μικροσκοπικών σωματιδίων που παράγονταν όσο ψηνόταν το κοτόπουλο με τα λαχανικά που είχαν τοποθετήσει στο φούρνο και παρατήρησαν ότι ήταν πολύ υψηλά.

«Αυτό συγκρίνεται με μια μικρή, μολυσμένη πόλη», δήλωσε η Βανς, μία από τις ερευνήτριες.

«Είναι γνωστό ότι το μαγείρεμα εκπέμπει σωματίδια και άλλους ατμοσφαιρικούς ρύπους, αλλά τα τεράστια επίπεδα που παρατηρήσαμε ήταν συγκλονιστικά».

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στην συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την Βανς, οι άνθρωποι δεν πρέπει να σταματήσουν το μαγείρεμα σε εσωτερικούς χώρους αλλά υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που μπορούν να ληφθούν για να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση στα επιβλαβή μικροσωματίδια.

(Με πληροφορίες από Independent )