22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
09/09/2020 11:58 EEST

Έρευνα: Τουλάχιστον 11 είδη ψαριών φαίνονται ικανά να περπατούν

Το Cryptotora thamicola και τα «ξαδέρφια» του.

Zachary S. Randall
.

Τουλάχιστον 11 είδη ψαριών τα οποία φαίνονται να έχουν τη δυνατότητα να περπατούν υποδεικνύει έρευνα διεθνούς ομάδας επιστημόνων.

Τα ευρήματα αυτά βασίζονται σε αξονικές τομογραφίες και έναν νέο εξελικτικό χάρτη της οικογένειας (Balitoridae) στην οποία ανήκει το μόνο ζωντανό είδος ψαριού που έχει εντοπιστεί να περπατά: Ένα σπάνιο ψάρι γνωστό ως Cryptotora thamicola. Ο εντοπισμός των ειδών που διαθέτουν δυνατότητες βαδίσματος μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να διαπιστώσουν πώς εμφανίστηκαν τα πρώτα σπονδυλωτά που μπορούσαν να περπατούν.

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Νιου Τζέρσεϊ, του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Λουϊζιάνα και του Πανεπιστημίου Μαέχο στην Ταίλάνδη ανέλυσαν τη δομή των οστών περίπου 30 ειδών της οικογενείας, περιγράφοντας για πρώτη φορά τρεις κατηγορίες σχημάτων λεκάνης. Με βάση το σχήμα του οστού που συνδέει τις ραχοκοκκαλιές κάποιων ψαριών με τα πτερύγια της λεκάνης, η ομάδα διαπίστωσε ότι άλλα 10 είδη μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά με το Cryptotora thamicola.

 

FLORIDA MUSEUM PHOTO BY ZACHARY RANDALL
.

 

«Τα ψάρια συνήθως δεν έχουν σύνδεση μεταξύ της σπονδυλικής τους στήλης και του λεκανικού πτερυγίου» είπε ο βιολόγος Ζάκαρι Ράνταλ, μάνατζερ του εργαστηριου imaging του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα και ένας εκ των συντελεστών της έρευνας. «Αλλά πριν η ιδέα ήταν πως το ψάρι αυτό ήταν μοναδικό. Αυτό που είναι στα αλήθεια συναρπαστικό με αυτό το επιστημονικό άρθρο είναι πως δείχνει με μεγάλη λεπτομέρεια πως οι στιβαρές λεκανικές ζώνες είναι πιο κοινές από ό,τι πιστεύαμε στην οικογένεια».

Πάντως δεν είναι όλα τα ψάρια αυτού του είδους τόσο προικισμένα: Πάνω από 100 υπάρχουν στη νοτιοανατολική Ασία, και το συγκεκριμένο είναι το μόνοι οι δυνατότητες του οποίου να περπατά έχουν παρατηρηθεί και μελετηθεί. Ο Ράνταλ είπε πως το περπάτημά του είναι μια εξέλιξη με σκοπό την αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης σε ισχυρά ρεύματα που παρατηρούνται σε σπηλιές. Το ψάρι μπορεί να μετακινείται μεταξύ βιοτόπων καθώς αλλάζουν τα επίπεδα νερού, κατά τις περιόδους ξηρασίας, ενώ επίσης, οι δυνατότητές του του επιτρέπουν να έχει πρόσβαση σε περιοχές όπου ζουν λίγα ή και καθόλου άλλα πλάσματα. Πάντως, σε γενικές γραμμές, λίγα είναι γνωστά για το είδος αυτό.

Sponsored Post