Έρευνα για συνδυασμό δόσεων διαφορετικών εμβολίων για να λυθεί ένα σοβαρό πρόβλημα

«Είναι πιθανό με το συνδυασμό εμβολίων, η ανοσολογική απόκριση θα μπορούσε να ενισχυθεί» λέει ο επικεφαλής της έρευνας στη Βρετανία.
NurPhoto via Getty Images

Η επίδραση που θα έχει στην ανοσία η ανάμιξης διαφορετικών εμβολίων κορονοϊού, είναι το αντικείμενο έρευνας που γίνεται με τη χρηματοδότηση της βρετανικής κυβέρνησης.

Η πρώτη στον κόσμο έρευνα τέτοιου είδους θα καθορίσει εάν η ανάμιξη εμβολίων είναι καλύτερη -ή μια καλή εναλλακτική λύση- από την χορήγηση δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου.

Η ιδέα είναι αμφιλεγόμενη, εν μέσω ισχυρισμών ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήδη σχεδίαζε να συνδυάσει εμβόλια, τη στιγμή που αξιωματούχοι υγείας δεν το συνιστούν, εκτός από «σπάνιες περιπτώσεις».

Ο αναπληρωτής επικεφαλής ιατρός Τζόναθαν Βαν Ταμ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη μελέτη, δήλωσε ότι η ανάμιξη εμβολίων θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανοσία και να επιτρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να πραγματοποιήσει ένα πιο «ευέλικτο» πρόγραμμα εμβολιασμών.

Η μελέτη, που ονομάστηκε Com-Cov, θα εξετάσει αρχικά την ανάμιξη δόσεων των εμβολίων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης/AstraZeneca και των Pfizer/BioNTech. Θα δοκιμαστούν επίσης διαφορετικά χρονικά διαστήματα μεταξύ των δόσεων.

Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι όσο εγκρίνονται και άλλα εμβόλια, θα εισέρχονται στη μελέτη και αυτά.

Η ομάδα θα εξετάσει επίσης εάν η ανάμιξη των δόσεων θα προσφέρει προστασία έναντι των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Εάν τα ευρήματα δείξουν ότι ο συνδυασμός των εμβολίων είναι ασφαλής και προσφέρει ισχυρή ανοσία, θα μπορούσε να εισαχθεί η τεχνική στον γενικό πληθυσμό εάν χρειαστεί.

Ο Βαν Ταμ είπε: «Δεδομένων των αναπόφευκτων προκλήσεων του εμβολιασμού μεγάλου αριθμού πληθυσμού έναντι του Covid-19 και των πιθανών παγκόσμιων περιορισμών στον εφοδιασμό, υπάρχουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα από την ύπαρξη δεδομένων που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα εμβολιασμού, εάν χρειαστεί και εάν εγκριθεί από την εθνική αρχή φαρμάκων».

«Είναι επίσης πιθανό ότι με το συνδυασμό εμβολίων, η ανοσοαπόκριση θα μπορούσε να ενισχυθεί δίνοντας ακόμη υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων που διαρκούν περισσότερο. Αν δεν αξιολογηθεί σε μια κλινική δοκιμή, δεν θα μπορούμε να το γνωρίζουμε», πρόσθεσε.

«Αυτή η μελέτη θα μας δώσει καλύτερη εικόνα για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια για να ανταποκριθούμε καλύτερα σε αυτή την ασθένεια».

Η μελέτη θα ελέγξει αρχικά οκτώ διαφορετικούς συνδυασμούς και χρονοδιαγράμματα δοσολογίας που απέχουν είτε 12 εβδομάδες είτε 28 ημέρες.

Στην έρευνα καλούνται να συμμετάσχουν άτομα άνω των 50 ετών, ενώ αναμένεται ο αριθμός των συμμετεχόντων να φτάσει τα 820 άτομα.

Η μελέτη διεξάγεται από την Εθνική Κοινοπραξία Αξιολόγησης Προγράμματος Ανοσοποίησης (NISEC) σε οκτώ διαφορετικές περιοχές σε όλη την Αγγλία - οι οποίες περιλαμβάνουν το Λονδίνο, την Οξφόρδη, το Σαουθάμπτον, το Μπέρμιγχαμ, το Μπρίστολ, το Νότινγκαμ και το Λίβερπουλ.

Αυτή η προσέγγιση, όπου τα εμβόλια λειτουργούν καλύτερα εάν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα εμβόλια, είναι γνωστή ως ετερόλογη ενίσχυση και χρησιμοποιείται σε ορισμένους τύπους εμβολίων όπως της ηπατίτιδας Β και της φυματίωσης.

Δημοφιλή