ΠΟΛΙΤΙΚΗ
06/09/2018 12:57 EEST

Έρευνα ΓΣΕΕ - Μetron Analysis: Οι πολίτες ζητούν παρέμβαση Τσίπρα στα εργασιακά

Tην ώρα που Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης γράφουν και σβήνουν εξαγγελίες για το «καλάθι της ΔΕΘ», 9 στους 10 πολίτες φοβούνται ότι η λιτότητα δεν τελείωσε μαζί με τα μνημόνια. Και ζητούν πρωθυπουργική παρέμβαση.

Οι πολίτες καλούν, εν όψει ΔΕΘ, τον Πρωθυπουργό να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Metron Analysis που παρουσίασε σήμερα από τη ΓΣΕΕ, το 83% ζητεί από τον κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στο αίτημα της ΓΣΕΕ για συνάντηση και ουσιαστικό διάλογο.

GSEE

Είναι απολύτως χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ προτρέπουν τον Πρωθυπουργό σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε ποσοστό 85% (άνω του μέσου όρου).

Οι ερωτώμενοι εκτιμούν ότι μέχρι τώρα ο Πρωθυπουργός δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα για συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, καθώς (σε ποσοστό 30%) θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων ή δεν του το επιτρέπουν οι εταίροι μας.

GSEE
GSEE

Σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις το 47% ζητεί την αναβαθμισμένη και ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών φορέων στη ρύθμιση των ανοικτών ζητημάτων, ενώ το 72% στηρίζει την τριμερή διαπραγμάτευση κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων.

GSEE
GSEE

Συνολικά η έρευνα καταδεικνύει ότι το τέλος της «μνημονιακής» περιόδου δεν δημιουργεί μία αίσθηση «αλλαγής εποχής» κυρίως λόγω των υφιστάμενων υποχρεώσεων της χώρας έναντι των δανειστών οι οποίες παραμένουν.

Το 89% περιμένει ότι οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν μέσω των υφιστάμενων συμφωνιών της κυβέρνησης, παρά το τέλος του 3ου μνημονίου.

GSEE
GSEE

Η άποψη αυτή είναι τόσο καθολική, αφού ακόμα και όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, σήμερα, σε ποσοστό 81% περιμένουν συνέχιση της λιτότητας.

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί είναι οι πολίτες ακόμα και για το ίδιο το τέλος του μνημονίου, καθώς μόνο το 30% θεωρεί ότι σηματοδοτεί θετική εξέλιξη, ενώ το 41% την χαρακτηρίζει ουδέτερη και το 25% αρνητική. 

GSEE
GSEE

Ο συνδυασμός των παραπάνω φαίνεται πως επηρεάζει την άποψη των Ελλήνων για την κατεύθυνση της χώρας καθώς το 67% πιστεύει ότι συνεχίζει να κινείται λάθος.

Η απογοήτευση είναι γενικευμένη και διακατέχει ακόμα και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ καθώς μόνο οι μισοί εκτιμούν ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

GSEE
GSEE