Ερευνητές μελετούν πώς οι μπαταρίες των Tesla μπορούν να δώσουν ρεύμα σε σπίτια

Πρώτη παγκόσμια έρευνα για τη δυνατότητα των ηλεκτρικών οχημάτων να υποστηρίξουν το ηλεκτρικό δίκτυο.
NurPhoto via Getty Images

Το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα επιστρατεύσει ιδιοκτήτες αυτοκινήτων Tesla από όλο τον κόσμο για να αναλύσει εάν η εφεδρική χωρητικότητα της μπαταρίας του οχήματος θα μπορούσε να υποστηρίξει το ηλεκτρικό δίκτυο και ακόμη και τα σπίτια στο μέλλον.

Το πανεπιστήμιο συνεργάζεται με την πλατφόρμα ανάλυσης Teslascope για το ερευνητικό έργο, το οποίο θα είναι μια παγκόσμια πρώτη έρευνα για τον τρόπο που οι ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV) οδηγούν και φορτίζουν τα οχήματά τους αυτήν τη στιγμή.

Σε αυτή την πρώτη φάση της μελέτης μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής ιδιοκτήτες Tesla στην Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Το πρόγραμμα θα μπορούσε να επεκταθεί αργότερα για να συμπεριλάβει και άλλες εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων.

Με τον αριθμό ηλεκτρικών οχημάτων να αυξάνεται παγκοσμίως, οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν πώς οι μπαταρίες μπορούν να παρέχουν άλλες υπηρεσίες καθαρότερης ενέργειας εκτός από τη μείωση των εκπομπών στον κλάδο των μεταφορών.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντείπαν ότι οι περισσότεροι οδηγοί των EV διανύουν μόνο το 1/8 της ημερήσιας εμβέλειας αυτόνομης οδήγησης, που είναι περίπου 400 χλμ, παρέχοντας έτσι ευκαιρίες αποθήκευσης και εξαγωγής ενέργειας στο δίκτυο με τη χρήση ειδικών φορτιστών (vehicle-to-grid/V2G).

Η τεχνολογία V2G αποτελεί μια σύνδεση μεταξύ του EV και του δικτύου, μέσω της οποίας η ενέργεια μπορεί να ρέει από το δίκτυο στο όχημα και αντίστροφα. Αυτό δυνητικά επιτρέπει στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να πωλούν ενέργεια στο δίκτυο, ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα ως εφεδρεία ρεύματος κατά τις περιόδους αιχμής της ζήτησης.

Η μελέτη, η οποία στοχεύει αρχικά να συμπεριλάβει 500 ιδιοκτήτες Tesla, θα συλλέξει δεδομένα χρήσης μέσω του λογισμικού του οχήματος και σε αντάλλαγμα θα προσφέρεται στους χρήστες δωρεάν premium συνδρομή στο Teslascope για ένα χρόνο.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα