Ερντογάν: Αυξάνουμε τη στήριξη στην κυβέρνηση Σάρατζ, προχωρούμε με τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στη συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης.
Anadolu Agency via Getty Images

Η Τουρκία θα αυξήσει την υποστήριξή της προς τον Φαγέζ αλ Σάρατζ, επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως οι δύο χώρες θα προχωρήσουν με τις έρευνες και γεωτρήσεις για πετρέλαιο στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν είπε πως η σύγκρουση στη Λιβύη μπορεί να λάβει τέλος μόνο πολιτικά, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, και χαρακτήρισε τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού και τους υποστηρικτές του το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη. «Η ιστορία θα κρίνει αυτούς που προκαλούν αιματοχυσία και δάκρυα στη Λιβύη υποστηρίζοντας τον πραξικοπηματία Χαφτάρ» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως η Τουρκία έγινε η χώρα που στήριξε περισσότερο τη Λιβύη κατά την πανδημία.

«Η Τουρκία και η Λιβύη συμφώνησαν να βελτιώσουν τους διμερείς δεσμούς τους σε πολλαπλούς τομείς, μεταξύ των οποίων και η ανατολική Μεσόγειος» πρόσθεσε.

Από πλευράς του ο Σάρατζ ευχαρίστησε την Τουρκία και δήλωσε πως «έχουμε θέσει σήμερα υπό τον έλεγχό μας όλες τις περιοχές κοντά στην Τρίπολη...καλώ τις πολιτοφυλακές του Χαφτάρ να αφήσουν ήσυχο τον λιβυκό λαό».

Όπως είπε, είναι αποφασισμένος να θέσει υπό τον έλεγχό του όλη τη χώρα, ενώ, παρά τις ανακοινώσεις του ΟΗΕ περί διαπραγματεύσεων, επανέλαβε ότι αρνείται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με «τον εγκληματία πολέμου» Χαλίφα Χάφταρ επειδή ο στρατάρχης «δεν ήταν ποτέ εταίρος στην πολιτική διαδικασία».

Η Τουρκία άρχισε να υποστηρίζει ανοιχτά την κυβέρνηση του Σάρατζ τον Νοέμβριο, μετά την υπογραφή ενός παράνομου «μνημονίου κατανόησης» για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, που παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, καθώς και μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας. Η Ελλάδα, καθώς και άλλες χώρες, έχουν απορρίψει το εν λόγω «μνημόνιο», καθώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Χάρη στην τουρκική υποστήριξη, η κυβέρνηση Σάρατζ κατάφερε να απωθήσει από την Τρίπολη τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ (υποστηρίζεται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), που επιχειρεί να καταλάβει την πρωτεύουσα της χώρας από τον Απρίλιο. Την Πέμπτη η κυβέρνηση Σάρατζ (GNA) ανακοίνωσε πως ανέκτησε τον έλεγχο της Τρίπολης.

Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες προς μια εκεχειρία, ενισχύοντας την τουρκική επιρροή στην περιοχή. Τη Δευτέρα είχε ανακοινωθεί από τον ΟΗΕ πως και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, προειδοποιώντας πως τα όπλα και οι μαχητές που μεταφέρονται στη Λιβύη κατά παράβαση του εμπάργκο μπορεί να οδηγήσουν σε νέα κλιμάκωση. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το Reuters, Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι η χώρα του θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση διχοτόμησης της Λιβύης. «Η περιοχή που κατέχεις ενισχύει τις θέσεις σου στο τραπέζι» είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως ο Ερντογάν και ο Σάρατζ θα συζητούσαν περί στρατηγικής στο θέατρο επιχειρήσεων.

Παρά το εμπάργκο, η Τουρκία αποστέλλει στρατιωτικό εξοπλισμό και προσωπικό στην Τρίπολη, ενώ παράλληλα ζητά από τους υποστηρικτές του Χαφτάρ να σταματήσουν να τον στηρίζουν. Όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, τα πρόσφατα κέρδη του Σάρατζ αποτελούν ευκαιρία για πολιτικές συνομιλίες.

Εδραίωση της τουρκικής παρουσίας στη Λιβύη θα ενίσχυε τη θέση της στην ανατολική Μεσόγειο, όπου προβαίνει συστηματικά σε παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Επίσης, θα αποκτούσε μια στρατηγικής σημασίας θέση δίπλα στην Αίγυπτο, με την οποία οι σχέσεις της είναι τεταμένες.

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες θα συζητούνταν με τον Σάρατζ την Πέμπτη, μα προτεραιότητα είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει ανακοινώσει πως θα αρχίσει μέσα σε τρεις με τέσσερις μήνες έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την κυβέρνηση Σάρατζ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ελλάδας.

(με πληροφορίες από Reuters, Daily Sabah, Anadolu, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δημοφιλή