ΔΙΕΘΝΕΣ
30/10/2019 12:53 EET | Updated 30/10/2019 14:25 EET

Ερντογάν: Δεν αναγνωρίζουμε το ψήφισμα περί γενοκτονίας των Αρμενίων στις ΗΠΑ

Απάντηση στο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον Τούρκο πρόεδρο και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

ASSOCIATED PRESS

Το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων δεν έχει αξία, και η Τουρκία δεν το αναγνωρίζει, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- προσθέτοντας πως το τουρκικό κοινοβούλιο «θα απαντήσει».

Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν θα εκδώσει εγκληματίες στις ΗΠΑ μέχρι οι ΗΠΑ, από πλευράς τους, να εκδώσουν τον εξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν- τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Σε ανακοίνωσή του αργά την Τρίτη το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι απορρίπτει το ψήφισμα, χαρακτηρίζοντάς το «κενό οποιασδήποτε ιστορικής ή νομικής αξίας» και υποστηρίζοντας πως έγινε για «εσωτερική κατανάλωση».

«Το ίδιο το ψήφισμα επίσης δεν είναι νομικά δεσμευτικό. Ως ένα ανούσιο πολιτικό βήμα, οι μόνοι στους οποίους απευθύνεται είναι το αρμενικό λόμπι και αντιτουρκικές οργανώσεις» υποστηρίζεται στην ανακοίνωση. «Αυτοί που ένιωσαν ηττημένοι επειδή δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” κάνουν λάθος εάν νομίζουν πως θα μπορούσαν να πάρουν εκδίκηση με αυτόν τον τρόπο».

Επίσης, συμπληρώνεται πως «δεν μπορούν να υπάρξουν επιπλέον αυταπάτες πέρα από μια προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία σύμφωνα με τη “λογική” ενός πολιτικού σώματος».

Επίσης, σύμφωνα με το Anadolu, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η τουρκική κυβέρνηση εξέφρασε στον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα τη βαθιά της αποδοκιμασία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σκλήρυνε τη στάση της προς την Τουρκία με δύο ψηφίσματα με τα οποία αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων και ζητείται η επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα για την εισβολή στη βορειοανατολική Συρία και την απόκτηση των S-400, ασκώντας έντονες πιέσεις στον Ντόναλντ Τραμπ και εκφράζοντας ανοιχτά την αντίθεσή της στην πολιτική του Αμερικανού προέδρου.

(με πληροφορίες από Reuters, Daily Sabah)