ΠΟΛΙΤΙΚΗ
25/07/2020 19:40 EEST

Ερντογάν: Δεν έχουμε βλέψεις σε περιοχές άλλων, μα δεν επιτρέπουμε να καταπατούνται τα δικαιώματά μας

Δηλώσεις του Τούρκου προέδρου μετά το «σόου» στην Αγία Σοφία.

ASSOCIATED PRESS

Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις σε περιοχές και πόρους άλλων χωρών, μα δεν επιτρέπει σε άλλους να καταπατούν τα «δικαιώματα και συμφέροντά της», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά το «σόου» στην Αγία Σοφία, όπου έλαβαν χώρα την Παρασκευή οι πρώτες προσευχές μετά τη μετατροπή της σε τζαμί.

«Δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα, τους νόμους, τις περιοχές, τις θάλασσες και τους φυσικούς πόρους άλλων. Αλλά δεν επιτρέπουμε και σε κανέναν να καταπατά τα δικά μας δικαιώματα, νόμους και συμφέροντα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μέσω video link σε τελετή, σύμφωνα με το Anadolu.

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε πως η Τουρκία υπερασπίστηκε τα δικαιώματα, τους νόμους και τα συμφέροντα της ίδιας και των φίλων της σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, και απογοήτευσε αυτούς που περίμεναν να «υποκύψει». Επίσης, πρόσθεσε πως, αν υπήρχαν απειλές εναντίον της σε Ιράκ, Συρία, Λιβύη ή στο Αιγαίο, η Τουρκία έδειξε δύναμη και αποφασιστική στάση χωρίς δισταγμό. «Ο λόγος που αυτοί που διαμαρτύρονταν έντονα για τα βήματα της Τουρκίας δεν εμφανίστηκαν στο πεδίο είναι πως βλέπουν την ισχύ που έχει η χώρα μας σε κάθε τομέα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, μερικές ημέρες μετά την προκλητική τουρκική Navtex για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η οποία προκάλεσε κινητοποίηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο, με το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» να παραμένει αυτές τις ημέρες στην Αττάλεια.