Ερντογάν: Η Τουρκία δεν γυρεύει περιπέτειες, μόνη λύση ο διάλογος

Η Αγκυρα ξαναθυμήθηκε τον διάλογο μετά την ελληνική διπλωματική αντεπίθεση.
ASSOCIATED PRESS

Τον διάλογο επικαλείται ξανά ο Ταγίπ Ερντογάν ως την μόνη λύση στην κλιμακούμενη κρίση με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν οδηγήσει την διεθνή κοινότητα να συσπειρωθεί στο πλευρό της Ελλάδας και απέναντι στην Αγκυρα.

Εναν διάλογο τον οποίον ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωνε ότι επιθυμούσε μέχρι που υπεγράφη η διακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, οπότε η Τουρκία επέστρεψε στην λογική των προκλήσεων, των παραβιάσεων και της καταπάτησης του διεθνούς δικαίου.

Βλέποντας την ελληνική διπλωματία να έχει περάσει στην αντεπίθεση, ο Ερντογάν έσπευσε να ισχυριστεί ότι «η μόνη λύση στη Μεσόγειο είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση», υποστηρίζοντας ότι η χώρα του δεν επιδιώκει την «περιπέτεια».

Μιλώντας στην τελετή της 19ης επετείου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο συνάδουν πλήρως με το διεθνές δίκαιο.

«Η Τουρκία δεν έκανε τίποτα άλλο παρά νόμιμες ενέργειες σε συντονισμό με το μνημόνιο που υπογράφηκε με τη Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε, προσθέτοντας ότι ενώ η Τουρκία δεν σκοπεύει να παραβιάσει τα δικαιώματα οποιασδήποτε χώρας στην περιοχή, αλλά δεν θα επιτρέψει επίσης σε άλλους να παραβιάσουν τα δικά της δικαιώματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν για τη στάση του εναντίον της Τουρκίας και τον κατηγόρησε για «αποικιοκρατικές» βλέψεις στον Λίβανο.

«Ο Μακρόν και άλλοι σαν αυτόν θέλουν μόνο να επαναφέρουν την αποικιακή περίοδο μέσω των ενεργειών τους στην περιοχή. Αυτό απέχει πολύ από τις προθέσεις της Τουρκίας», είπε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο πρόεδρος Μακρόν εμφανίζεται θορυβημένος με τις εντάσεις που προκαλούνται από τις μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις πετρελαϊκές έρευνες, οι οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να σταματήσουν για να υπάρξει διάλογος μεταξύ των γειτονικών χωρών και συμμάχων στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Στις 23 Ιουλίου, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους είχε επικρίνει έντονα την «παραβίαση» της ελληνικής και της κυπριακής κυριαρχίας από την Τουρκία με τις τουρκικές έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Στα τέλη Ιουνίου είχε επίσης κατηγορήσει την Τουρκία ότι φέρει «ιστορική και εγκληματική ευθύνη» στη λιβυκή σύγκρουση.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Γάλλο ηγέτη για την αλληλεγγύη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Επικοινωνία με Μέρκελ και Μισέλ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, συζήτησαν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν, τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπως έγινε γνωστό σε επίσημη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία πιστεύει στην επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το διεθνές δίκαιο, στη βάση του διαλόγου και της ισότητας.

Νωρίτερα, στις 14.00 ώρα Βρυξελλών πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Την επικοινωνία γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιντς, ενώ η επικοινωνία των δύο ανδρών έγινε μία ημέρα πριν από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Ελληνογαλλική ναυτική άσκηση στην ανατολική Μεσόγειο

Στο μεταξύ, ελληνογαλλική ναυτική άσκηση διεξήχθη σήμερα, Πέμπτη, στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών, στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι φρεγάτες «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

Περαιτέρω δύο γαλλικά αεροσκάφη Rafale προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει την στρατιωτική της παρουσία στη Μεσόγειο «προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και να δείξει τη βούλησή του ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό».

Τα δύο Rafale θα κάνουν «σταθμό» στη Σούδα, στην Κρήτη και θα παραμείνουν εκεί μερικές ημέρες. Προηγουμένως, από τη Δευτέρα μέχρι και χθες, Τετάρτη, είχαν αναπτυχθεί στην Κύπρο για μια άσκηση.

Το ελικοπτεροφόρο Tonnerre, που βρίσκεται καθ′ οδόν προς τη Βηρυτό για να μεταφέρει εκεί βοήθεια μετά τη φονική έκρηξη της 4ης Αυγούστου, ενώθηκε εξάλλου την περασμένη νύκτα στη Μεσόγειο με τη φρεγάτα La Fayette, που είχε αποπλεύσει από τη Λάρνακα της Κύπρου και πραγματοποίησε άσκηση με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

«Αυτή η στρατιωτική παρουσία έχει στόχο να ενισχύσει την αυτόνομη αξιολόγηση της κατάστασης και να υπογραμμίσει τη δέσμευση της Γαλλίας στην ελεύθερη κυκλοφορία, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Ξανά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Ορούς Ρέιτς

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούς Ρέιτς εισήλθε ξανά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κινείται δυτικά και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.

Το πλοίο συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, οι κινήσεις των οποίων παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επικοινωνία Δένδια -Ισραηλινού ΥΠΕΞ: Η τουρκική παραβατικότητα στο επίκεντρο

Με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι συναντήθηκε στο Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Υποδοχή ΥΠΕΞ Ν.Δένδια από ομόλογο Ισραήλ G.Ashkenazi -ισχυροί δεσμοί και μία διαρκώς ενισχυόμενη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ» αναφέρει σε ανάρτηση στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

«Καλωσόρισες στο Ισραήλ, καλέ μου φίλε, υπουργέ Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια. Είναι πάντοτε μεγάλη τιμή να σε φιλοξενώ στην Ιερουσαλήμ» έγραψε στο Twitter ο Γκάμπι Ασκενάζι.

Οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ και μία διαρκώς ενισχυόμενη στρατηγική τους εταιρική σχέση, επιβεβαιώθηκαν κατά την κατ′ ιδίαν συνάντηση των δύο ομολόγων.

Μετά την κατ′ ιδίαν συνάντηση ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Ισραήλ, κατά τις οποίες συζητήθηκαν η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος +ΗΠΑ).

Ο κ. Δένδιας ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Ισραήλ με τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

(με πληροφορίες από Sabah, ΑΠΕ)

Δημοφιλή