ΔΙΕΘΝΕΣ
19/11/2019 12:31 EET | Updated 19/11/2019 12:32 EET

Ερντογάν: «Είπα στον Τραμπ ότι δεν κάνουμε πίσω για τους S-400»

Η Αγκυρα δηλώνει έτοιμη να αναζητήσει εναλλακτική λύση για τα F-35, εάν δεν τα βρει με τις ΗΠΑ.

Anadolu Agency via Getty Images

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι διεμήνυσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω στο ζήτημα των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, που προμηθεύτηκε φέτος παρά τις διαμαρτυρίες του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στα μέλη του κόμματός του στο κοινοβούλιο, υποστήριξε ότι ξεκαθάρισε στον Τραμπ πως η Αγκυρα θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη των μεσοπρόθεσμων αμυντικών αναγκών της εάν οι ΗΠΑ διατηρήσουν την «ασυμβίβαστη στάση» τους στο ζήτημα των F-35.

Ο Ερντογάν και ο Τραμπ είχαν συνομιλίες στο Λευκό Οίκο για να ξεπεράσουν τις αυξανόμενες διαφορές μεταξύ των δύο συμμάχων. Η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι οι S-400 αποτελούν απειλή για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και για αυτό απέβαλε την Τουρκία από το πρόγραμμα, παρόλο που είναι αγοραστής και κατασκευαστής. Εχει, επίσης, προειδοποιήσει για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, χωρίς όμως να έχει προβεί σε τέτοια ενέργεια μέχρι στιγμής.

Πηγή: Reuters