ΔΙΕΘΝΕΣ
26/09/2018 15:16 EEST

Ερντογάν υπέρ Οζίλ: Θα λιντσάραμε ποδοσφαιριστές που ποζάρουν με την Μέρκελ;

Anadolu Agency via Getty Images

Με πάθος υπερασπίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον τουρκικής καταγωγής διεθνή ποδοσφαιριστή Μεσούτ Οζίλ, ο οποίος έχει επικριθεί για την απόφασή του να φωτογραφίζεται κατά καιρούς με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Όπως είπε ο Ερντογάν, εν όψει της επίσκεψής του στη Γερμανία την ερχόμενη βδομάδα, σύμφωνα με το BBC: «Θα πρέπει να λιντσάρουμε έναν Γερμανό ποδοσφαιριστή που παίζει στην Τουρκία, επειδή έβγαλε φωτογραφία με την Καγκελάριο Μέρκελ;».

Ο 29χρονος Οζίλ, αποχώρησε τον Ιούλιο από την Εθνική Γερμανίας, ξεσπώντας περί ρατσιστικής αντιμετώπισης από τη Γερμανία λόγω των φωτογραφιών του με τον Ερντογάν, που θεωρήθηκε ότι τον βοήθησαν προεκλογικά, καθώς 1,5 εκατομμύριο Τούρκοι με δικαίωμα ψήφου ζουν στη Γερμανία και ο Οζίλ είναι το ποδοσφαιρικό τους είδωλο.

Όταν αποχώρησε από την Εθνική, ο Οζίλ είχε υποστηρίξει με μια μακροσκελή του ανακοίνωση ότι βίωσε τον ρατσισμό από στελέχη της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας: «Οι φίλοι μου ο Μίροσλαβ Κλόζε και ο Λούκας Ποντόλσκι δεν έχουν ποτέ αναφερθεί ως Γερμανο-Πολωνοί, πως γίνεται εγώ να είμαι Τουρκο-Γερμανός; Είναι επειδή μιλάμε για την Τουρκία; Επειδή είμαι Μουσουλμάνος; Η αντιμετώπιση που είχα από την γερμανική ομοσπονδία και πολλούς άλλους με κάνουν να μην επιθυμώ πια να φοράω τη φανέλα της Εθνικής Γερμανίας. Νιώθω ανεπιθύμητος και νομίζω ότι όσα πέτυχα με αυτήν από το 2009 έχουν ξεχαστεί».

Από το 2011 ο μετανάστης τρίτης γενιάς, Οζίλ, είχε ψηφιστεί τέσσερις φορές ως ο πιο πολύτιμος παίκτης της Εθνικής Γερμανίας.

 

(Με πληροφορίες από BBC)