ΔΙΕΘΝΕΣ
13/12/2017 18:11 EET | Updated 13/12/2017 19:04 EET

Ερντογάν: Οι μεροληπτικές ΗΠΑ δεν μπορούν να έχουν πια ρόλο μεσολαβητή

Kατηγόρησε τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ ότι επιδεικνύει «σιωνιστική νοοτροπία»,

YASIN AKGUL via Getty Images

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ ότι επιδεικνύει «σιωνιστική νοοτροπία», μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Ο πραγματικός ιδιοκτήτης αυτών των εδαφών είναι η Παλαιστίνη. Ο Τραμπ θέλει να είναι το Ισραήλ. Αυτό είναι αποτέλεσμα των ευαγγελικών αρχών του και μιας σιωνιστικής νοοτροπίας» κατήγγειλε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Η μοίρα της Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια μιας χώρας που πίνει αίμα, διευρύνει τα σύνορά της σκοτώνοντας βάναυσα παιδιά, άμαχους και γυναίκες» συμπλήρωσε ο Τούρκος ηγέτης.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να έχουν τον ρόλο του μεσολαβητή στις προσπάθειες για τη διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Από ’δω και στο εξής, αποκλείεται οι μεροληπτικές ΗΠΑ να διαδραματίζουν ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, αυτή η περίοδος έχει παρέλθει» τόνισε ο Ερντογάν

«Πρέπει να συζητήσουμε ποιος θα αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή στο εξής. Αυτό πρέπει να συζητηθεί και στον ΟΗΕ» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας απηύθυνε έκκληση σε ολόκληρο τον πλανήτη να αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.

«Ανακηρύσσουμε την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης και καλούμε τις άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το Κράτος της Παλαιστίνης και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσά του που βρίσκεται υπό κατοχή» επισήμαναν τα κράτη μέλη του Οργανισμού στο τελικό ανακοινωθέν τους.

Le Figaro: Ο Ερντογάν θέλει να επιβληθεί ως ο νέος ηγέτης του παλαιστινιακού ζητήματος

Η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ισλαμικής Διάσκεψης που διοργανώνεται σήμερα με πρωτοβουλία του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, είναι ενδεικτική της θέλησης του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας να επιβληθεί ως ο νέος ηγέτης του παλαιστινιακού ζητήματος, υποδεχόμενος με τυμπανοκρουσίες τους επικεφαλής 48 εκ των 57 χωρών μελών της Διάσκεψης, αναφέρει σε δημοσίευμά της γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Ερντογάν, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Διάσκεψη αποσκοπεί να συντονίσει τη δράση των μουσουλμανικών χωρών ενάντια στην απόφαση του Αμερικανού Πρόεδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους. Η Άγκυρα, που έχει αυτή την εποχή την προεδρία της Ισλαμικής Διάσκεψης, επιζητεί επιδεικτικά να βελτιώσει την εικόνα της στην περιοχή.

Οι Τούρκοι ηγέτες που προσπαθούν εδώ και χρόνια να απομακρυνθούν από την κοσμική κληρονομιά του Ατατούρκ, αρέσκονται να επιδεικνύουν τη μουσουλμανική τους ταυτότητα χρησιμοποιώντας την ως πολιτικό και πολιτιστικό μοχλό, παρατηρεί ο συντάκτης του δημοσιεύματος.

Η σύνοδος παρουσιάζεται ως μία ονειρεμένη ευκαιρία για τον Ερντογάν, που φιλοδοξεί να έχει το ρόλο του ισχυρού και ανεξάρτητου ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου, σύμφωνα με τον πολιτικολόγο Soli Özel, επισημαίνει η Le Figaro και προσθέτει πως αποτελεί επίσης έναν τρόπο να σημειώσει πόντους απέναντι στη Σαουδική Αραβία, αναξιόπιστη για ορισμένους λόγω της εγγύτητάς της με τις ΗΠΑ και της προσέγγισης της με το Ισραήλ.

Για τον πολιτικό αναλυτή Ziya Meral, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία προσπαθεί, την τελευταία δεκαετία, να είναι ο φορέας των μουσουλμανικών διακηρύξεων, αλλά «με περιορισμένη επιτυχία».

Αλλά ο Ενρογάν ελπίζει επίσης να κερδίσει πόντους στην εσωτερική πολιτική σκηνή. «Γνωρίζοντας τις ευαισθησίες του ευσεβούς και εθνικιστικού εκλογικού του σώματος, η αντίδραση του Τούρκου Προέδρου, δεν εκπλήσσει», επισημαίνει σε συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) o Meral.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post