ΔΙΕΘΝΕΣ
15/07/2019 22:40 EEST | Updated 15/07/2019 22:51 EEST

Ερντογάν: «Γελιούνται όσοι βρίσκουν δίκιο στην απέναντι πλευρά της Κύπρου και του Αιγαίου»

Νέο παραλήρημα του προέδρου της Τουρκίας, σε ομιλία του για την τρίτη επέτειο της αποτροπής του πραξικοπήματος το 2016.

ASSOCIATED PRESS

Η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συμμάχων του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτείων, που προειδοποίησαν την Αγκυρα ότι θα απαντήσουν με κυρώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Νέο φορτίο των S-400 παρέλαβε η Τουρκία

Ερντογάν: Αγοράζοντας τους S-400 δεν προετοιμαζόμαστε για πόλεμο

Μιλώντας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης για την τρίτη επέτειο της αποτροπής του πραξικοπήματος το 2016, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οκτώ αεροπλάνα έχουν ήδη μεταφέρει τμήματα του ρωσικού συστήματος και περισσότερα έρχονται, όπως υποσχέθηκε επανειλημμένα.

«Θεού θέλοντος, θα έχουν εγκατασταθεί στις θέσεις τους μέχρι τον Απρίλιο του 2020», δήλωσε στο πλήθος.

«Οι S-400 είναι το ισχυρότερο αμυντικό σύστημα ενάντια σε εκείνους που θέλουν να επιτεθούν στη χώρα μας. Θεού θέλοντος, το κάνουμε αυτό ως κοινή επένδυση με τη Ρωσία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» διεμήνυσε.

 Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εξελίξεις γύρω από τη Μεσόγειο, διαμηνύοντας πως «αυτοί που βρίσκουν δίκιο στην απέναντι πλευρά για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου, της Κύπρου και του Αιγαίου γελιούνται».

ASSOCIATED PRESS

Στην ομιλία του η οποία μετατράπηκε σε συλλαλητήριο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «σε αυτούς που δε βλέπουν ότι το μέλλον μας θα το σχηματίσει η περίοδος από την οποία περάσαμε δεν έχουμε να πούμε τίποτα».

«Πήραμε τους S400; Τους πήραμε. Εφτασαν 8 αεροσκάφη και θα φτάσουν και τα άλλα. Τί είπαν; Δεν μπορούν να τους πάρουν, δεν μπορούν να το κάνουν. Τι έγινε; Τους πήραμε; Και αυτή τη στιγμή άρχισε η συναρμολόγηση; Το χρονοδιάγραμμα τηρείται; Μέχρι τον Απρίλιο του 2020 θα έχουν εγκατασταθεί εντελώς».

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξηγούν ότι εκτός από τις κυρώσεις CAATSA, η Τουρκία θα μπορούσε να τεθεί εκτός του προγράμματος για τα μαχητικά F-35, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα παράγει πλέον μέρη των αεροσκαφών ούτε θα είναι σε θέση να αγοράσει τα F-3% που έχει παραγγείλει.

 

«Κανείς δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία»

«Oσο η Τουρκία έχει τους στρατιώτες της, τους αστυνομικούς της και τις μυστικές υπηρεσίες της, κανείς δεν θα επιχειρήσει ποτέ ξανά να καταλάβει αυτή τη χώρα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά σε χιλιάδες κόσμου που κυμάτιζαν τουρκικές σημαίες, συγκεντρωμένοι στο ανακαινισμένο κτίριο του αρχηγείου της αστυνομίας στην Άγκυρα, σε μια από τις εκδηλώσεις μνήμης για την 15η Ιουλίου, την τρίτη επέτειο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος

«Κανείς δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία όσο η χώρα έχει τους θεσμούς να προστατέψει το δημοκρατικό της πολίτευμα», είπε ο Ερντογάν στην ομιλία του για τα εγκαίνια του αρχηγείου της αστυνομίας που βομβαρδίστηκε την νύχτα της 15ης Ιουλίου.

ASSOCIATED PRESS

Ο Τούρκος πρόεδρος συμμετείχε νωρίτερα σε προσευχή σε ένα τέμενος εντός του προεδρικού συγκροτήματος, κατέθεσε λουλούδια στο Μνημείο Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου, και έλαβε μέρος σε μια ειδική συνεδρίαση της τουρκικής βουλής.

Η αστυνομία πολέμησε μαζί με τους άμαχους πολίτες ενάντια στους πραξικοπηματίες, τόνισε στην ομιλία του, κατηγορώντας τα κράτη της Δύσης για «έλλειψη κατανόησης».

«Ξύρισαν τις γενειάδες μας, αλλά μας έκαναν πιο σκληρούς. Και εμείς τους κόψαμε τα χέρια», δήλωσε μιλώντας για τις εκκαθαρίσεις εναντίον των υποτιθέμενων υποστηρικτών του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, του ανθρώπου που η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Την νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος, της 15ης Ιουλίου 2016, μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν στον ουρανό της Άγκυρας και βομβάρδισαν το προεδρικό συγκρότημα, το αρχηγείο της αστυνομίας και τον φορέα διαχείρισης δορυφόρων, Turksat.

«Παίρνουμε όλα τα προληπτικά μέτρα για να αποτρέψουμε να συμβούν ξανά προδοσίες όπως αυτή της 15ης Ιουλίου», συμπλήρωσε στην ομιλία του.

 (με πληροφορίες από ΑΠΕReuters