Ερντογάν σε Πούτιν: Η Τουρκία μπορεί να αναλάβει ρόλο σ' ένα μηχανισμό παρατηρητή μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας

Εάν υπάρξει συμφωνία επί της αρχής μπορούν να γίνουν συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών και του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη.
|
Anadolu Agency via Getty Images

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο σε έναν «μηχανισμό παρατηρητή» μεταξύ Μόσχας, Κιέβου και Ηνωμένων Εθνών, εάν επιτευχθεί συμφωνία επί της αρχής ως προς αυτό και να φιλοξενήσει σχετικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η ειρήνη πρέπει να εδραιωθεί το συντομότερο δυνατό και πρέπει να ληφθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ανέφερε το γραφείο του Τούρκου Προέδρου σε ανακοινωθέν.

Δεν υπήρχε αναφορά σχετικά με την επισιτιστική κρίση που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Την περασμένη εβδομάδα, ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται με τη Ρωσία και την Ουκρανία για το άνοιγμα ενός θαλάσσιου διαδρόμου για εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Ο Τούρκος πρόεδρος παράλληλα αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Συρία, τονίζοντας οι περιοχές κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων που «απελευθερώθηκαν από τρομοκράτες» πρέπει να παραμείνουν ασφαλείς, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Στο τηλεγράφημα του, το Anadolu κάνει λόγο για συνεχιζόμενες «επιθέσεις από την τρομοκρατική οργάνωση YPG/PKK σε αμάχους και στη γειτονική Τουρκία».

Σύμμαχος των ΗΠΑ στη Συρία, η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού, YPG, θεωρείται από την Άγκυρα τρομοκρατική οργάνωση και παρακλάδι του PKK.

Η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Άγκυρα για την ελεύθερη διαμετακόμιση αγαθών στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για την ελεύθερη διαμετακόμιση αγαθών στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων σιτηρών από την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη, ο Πούτιν «τόνισε ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να διευκολύνει την απρόσκοπτη θαλάσσια διαμετακόμιση εμπορευμάτων σε συντονισμό με Τούρκους εταίρους. Αυτό ισχύει και για την εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Ερντογάν και Ζελένσκι συζήτησαν για τη διασφάλιση των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία και τον μεσολαβητικό ρόλο της Άγκυρας με στόχο τον τερματισμό του πολέμου

Με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επικοινωνία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας και τη σπουδαιότητα της διαμετακόμισης των ουκρανικών σιτηρών.

Η Άγκυρα έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας και είναι έτοιμη για περαιτέρω ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης, είπε ο Ερντογάν στον Ζελένσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε επίσης την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η Τουρκία στη δημιουργία ασφαλούς θαλάσσιας οδού για τη διαμετακόμιση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών.

Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία διέκοψε τη ροή των ουκρανικών εξαγωγών, μπλοκάροντας τη διαμετακόμιση από τη Μαύρη Θάλασσα. Η διακοπή των εξαγωγών οδήγησε σε αύξηση των τιμών στα τρόφιμα παγκοσμίως και προκάλεσε φόβους για ελλείψεις.

Ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της ιδέας να καταστεί η Κωνσταντινούπολη «κέντρο μηχανισμού παρακολούθησης» για την Ουκρανία, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τη Μόσχα, το Κίεβο και τον ΟΗΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας είχαν συναντηθεί στις 10 Μαρτίου στο περιθώριο του διπλωματικού φόρουμ στην Αττάλεια, ενώ στις 29 Μαρτίου αντιπροσωπείες των δύο χωρών συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: Reuters, Anadolu