Ηρώδειο: Όλα όσα θα δούμε το φθινόπωρο

Ηρώδειο: Όλα όσα θα δούμε το φθινόπωρο
ARIS MESSINIS via Getty Images

Ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα -από τον Bryan Ferry, τη Luz Casal, τον Carlos Acosta και το «Classic Rock 2» μέχρι παραστάσεις αρχαίου δράματος, Διονύση Σαββόπουλο με Μαρίνα Σάττι και Michel Legrand. Όλα όσα θα δούμε στο Ηρώδειο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

1η Σεπτεμβρίου: «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, σε απόδοση - σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, με τους Πέτρο Φιλιππίδη, Παύλο Χαϊκάλη, Κώστα Κόκλα, Ιωάννη Παπαζήση. Άνοιξαν το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου και τώρα, έρχονται στο Ηρώδειο. «Ο δεκαεννιάχρονος Αριστοφάνης παρουσιάζει την κωμωδία του Αχαρνής στα Λήναια του 425 π.Χ., στον έκτο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου, και αποσπά το πρώτο βραβείο. Στόχος του είναι να γελοιοποιήσει τον πόλεμο και τους πολεμοκάπηλους και να εκφράσει τη λαχτάρα των ανθρώπων για ειρηνική ζωή. Τοποθετεί τη δράση του έργου στην αγροτική περιοχή της Αττικής Αχαρνές, το σημερινό Μενίδι. Δεν ξεχνά πως η κωμωδία γεννήθηκε από λαϊκές λατρευτικές τελετές της γονιμότητας. Στους Αχαρνής υπάρχουν αρκετές αναφορές στον Διόνυσο∙ σε μια σκηνή του έργου, ο αγρότης Δικαιόπολις και η οικογένειά του τελούν πομπή του φαλλού και τον υμνούν μ’ ένα φαλλικό άσμα. Με έξοχες κωμικές σκηνές που κρατούν από τα μεγαρικά σκώμματα και τον ορμητικό και ολοζώντανο χορό των καρβουνιάρηδων από το Μενίδι, ο Αριστοφάνης μας χαρίζει μια έξοχη κωμωδία σαν ξέφρενο διονυσιακό πανηγύρι. Η παράστασή μας φιλοδοξεί να βρει τον δρόμο της μέσα από τις λαϊκές μας παραδόσεις που συγγενεύουν ολοφάνερα με το διάχυτο στους Αχαρνείς διονυσιακό πνεύμα»(Σημείωμα του σκηνοθέτη Κώστα Τσιάνου).

ndp photo agency

3 Σεπτεμβρίου: «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, με τους Λάκη Λαζόπουλο, Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρη Πιατά, Αντώνη Καφετζόπουλο. Στην παράσταση του Κώστα Φιλίππογλου, ο κόσμος των ζωντανών αργοπεθαίνει μέσα στην αδυναμία του να πλάσει μύθους που θα τους σέβεται. Αντίθετα, ο Άδης σφύζει από ζωή, γιατί οι κάτοικοί του παραμένουν ικανοί να παίρνουν απόσταση από τον εαυτό τους. Ο θεός Διόνυσος μασκαρεμένος σε Ηρακλή θα κατεβεί στον Άδη, για να φέρει στη γη τον Ευριπίδη, αφού η Αθήνα δεν έχει πια έναν τουλάχιστον μεγάλο ποιητή. Το ταξίδι αυτό, αν και γίνεται μέσα στον επιβλητικό ζόφο του κόσμου των ψυχών, διαθέτει την ευθυμία μιας ψυχαγωγικής περιήγησης, η οποία αγγίζει τα όρια του μεσαιωνικού καρναβαλιού. Πρωταγωνιστεί ένας ξεχωριστός θίασος κορυφαίων κωμικών. Μετά την Επίδαυρο, στο Ηρώδειο.

4 Σεπτεμβρίου: Η Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βαρσοβίας, με σολίστα τον δεξιοτέχνη Ρώσο πιανίστα Μπόρις Μπερεζόβσκι, ερμηνεύει έργα Σοπέν και Τσαϊκόφσκι, δύο εθνικούς συνθέτες της Πολωνίας και της Ρωσίας που αγαπήθηκαν με πάθος από το διεθνές κοινό όσο κανείς και που ανέδειξαν τη συναρπαστική συνομιλία του πιάνου με τη συμφωνική ορχήστρα. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και της πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Αναγνωρισμένη ως μία από τις πλέον ιστορικές κορυφαίες ορχήστρες παγκοσμίως, η Εθνική Φιλαρμονική της Βαρσοβίας αποτελεί την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Πολωνίας με έδρα τη Βαρσοβία. Από την ίδρυσή της το 1901 και μέχρι το ξέσπασμα του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939, κορυφαίοι συνθέτες και δεξιοτέχνες της εποχής συνέπραξαν παρουσιάζοντας έργα τους με την ορχήστρα, ανάμεσά τους οι Ιγκόρ Στραβίνκσι, Σεργκέι Προκόφιεφ, Σεργκέι Ραχμάνινοφ, Μορίς Ραβέλ, Καμίλ Σενς-Σανς, Ρίχαρντ Στράους, ‘Αρθουρ Χόνεκερ και Έντβαρντ Γκρικ. Μεταξύ των θρυλικών καλλιτεχνών που έπαιξαν με τη Φιλαρμονική ήταν και οι δεξιοτέχνες πιανίστες ’Αρθουρ Ρουμπινστάιν και Ιγκνάτσι Γιαν Παντερέφσκι, οι βιολονίστες Τζάζα Χέιφεν και Πάμπλο ντε Σαρασάτ και ο τσελίστας Πάμπλο Καζάλ.

7 Σεπτεμβρίου: «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, με τους Λένα Παπαληγούρα (Ηλέκτρα), Νίκο Κουρή, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη. Μετά από μία μεγάλη περιοδεία, η παράσταση κλείνει τον κύκλο της στο Ηρώδειο. Το έργο παρακολουθεί βήμα-βήμα την πορεία της Ηλέκτρας και του Ορέστη προς τη μητροκτονία. Όμως η ερμηνεία του μύθου που προκρίνει ο ποιητής αρνείται στην πράξη αυτή οποιαδήποτε δικαίωση, μετατρέποντας τη δική του «Ηλέκτρα» σε μια ανελέητη σπουδή πάνω στη διαβρωτική διαδικασία της εκτέλεσης ενός εγκλήματος: μετά την εκτέλεση του φόνου, τα δυο αδέλφια σωριάζονται κάτω από το βάρος της πράξης τους, μιας πράξης που δεν έπρεπε να έχει γίνει ποτέ. Ο ποιητής θα αποφανθεί στο τέλος, με το στόμα των Διόσκουρων, ότι ναι μεν η Κλυταιμνήστρα έπαθε δίκαια, όμως ο Ορέστης δεν έπραξε δίκαια. Ο σοφός θεός των Δελφών χρησμοδότησε άσοφα.

5

8 Σεπτεμβρίου: «Μάνος Λοΐζος: 80 χρόνια». Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Φοίβος Δεληβοριάς και η Γιώτα Νέγκα τιμούν με μία πρωτότυπη μουσική συνάντηση τον αξέχαστο Μάνο Λοΐζο, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη γέννησή του.... Ο Δρόμος, Το Ακορντεόν, Αχ Χελιδόνι μου, Τρίτος Παγκόσμιος, Όλα σε θυμίζουν, Σ’ ακολουθώ, Σεβάχ ο Θαλασσινός, Πρώτη Μαΐου και πολλά ακόμη αγαπημένα τραγούδια του, επινοούνται εκ νέου και προσφέρονται με μία φρέσκια ματιά δίνοντας μία καινούρια πνοή στο έργο του συνθέτη.

Prospero

10 Σεπτεμβρίου: «Πλούτος» του Αριστοφάνη, Εθνικό Θέατρο- η μία από τις τρεις παραστάσεις του Πλούτου στην Αθήνα. Συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Εθνικό Θέατρο της Σερβίας, σε διασκευή- σκηνοθεσία N. Milivojevic, με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Γιώργο Γάλλο, Μάνο Βακούση, Γαλήνη Χατζηπασχάλη. Ο Χρεμύλος μετά την επίσκεψή του στο μαντείο των Δελφών επιστρέφει φέρνοντάς μαζί του έναν τυφλό γέρο άντρα, ύστερα από παραίνεση του Απόλλωνα. Με τη βοήθεια του δούλου του, Καρίωνα, ανακαλύπτει πως ο άντρας που έχει πάρει στο κατόπι δεν είναι άλλος από τον Πλούτο. Ο Χρεμύλος και όλοι οι τίμιοι συμπολίτες του θα ευημερήσουν, αν ο Πλούτος ξαναδεί το «φως το αληθινό». Η θεραπεία του Ασκληπιού στέφεται με επιτυχία κι η δικαιοσύνη αποκαθίσταται. Η Πενία (Φτώχεια) που τόσο καιρό διαφέντευε την πόλη, προσπαθεί τώρα να υπερασπιστεί τις χάρες της φτωχής πλην τίμιας ζωής. αλλά οι Αθηναίοι δεν πείθονται και σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν τον Πλούτο στην παλιά του θέση, στο πίσω μέρος του ναού της Αθηνάς (εκεί όπου φυλάσσονταν τα χρήματα του Δημοσίου).

11 Σεπτεμβρίου: Ο μοναδικά γοητευτικός Bryan Ferry έρχεται να μαγέψει την Αθήνα (και στις 13 Σεπτεμβρίου- στο Θέατρο Δάσους- τη Θεσσαλονίκη). O «lounge lizard» Bryan Ferry παραμένει αξεπέραστος στο dancefloor και όσοι βρεθούν στις συναυλίες του θα μοιραστούν μία ενδιαφέρουσα εμπειρία. Άλλωστε, όπως ο ίδιος είπε μιλώντας στη HuffPost Greece, οι προσδοκίες του από το ελληνικό κοινό είναι υψηλές. «Η προοπτική ότι θα έρθουμε στην Ελλάδα με ενθουσιάζει....»

Isa Foltin via Getty Images

12 Σεπτεμβρίου: Πλέσσας, Χατζηνάσιος, Θεοφάνους: Τρεις συνθέτες «Μαζί για το Παιδί». Συναντιούνται στη σκηνή του Ηρωδείου με σκοπό τη στήριξη των 40.000 παιδιών που αγκαλιάζει η Ένωση «Μαζί για το Παιδί». Στη μουσική αυτή αναδρομή θα τους συντροφεύσουν οι Μελίνα Ασλανίδου, Σοφία Βόσσου, Ευρυδίκη, Δάκης, Χρήστος Μάστορας, Δημήτρης Μπάσης, Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, Demy. Και μαζί τους οι Άκης Δείξιμος, Σπύρος Κλείσας, Δήμητρα Σταθοπούλου, Μαίρη Στεφανακίδη και Βάλια Σωμαράκη. Μαζί και η παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.

14 Σεπτεμβρίου: «Shadows, Sara Baras». Η κορυφαία χορεύτρια και χορογράφος του φλαμένκο Sara Pereyra Baras με τον (σύζυγο της) Jose Serrano, τους χορευτές και την ορχήστρα της, υπό τη διεύθυνση του κιθαρίστα Keko Baldomemo έρχονται για πρώτη φορά στην Αθήνα με την παράσταση «Shadows», που σηματοδοτεί τα εικοσάχρονα της «Sara Baras Flamenco Ballet Company». Στη νέα παράσταση «Shadows», η Sara Baras χρησιμοποιεί μια πληθώρα εξαιρετικών τεχνικών μέσων, στα οποία το σκηνικό, ειδικά σχεδιασμένο από τον Andres Merida, τον εκπληκτικό doodler από τη Μάλαγα, διαδραματίζει βασικό ρόλο, δίνοντας χρώμα, σχήμα και μια νέα κατανομή του σκηνικού χώρου. Η πολυβραβευμένη Μπάρας, με μητέρα δασκάλα χορού και χορεύτρια φλαμένκο, ξεκίνησε την καριέρα της σε ηλικία δέκα χρονών, συμμετέχοντας σε φεστιβάλ στην Ανδαλουσία και έκανε την πρώτη της σόλο εμφάνιση σε ηλικία 17 χρονών. Έναν χρόνο αργότερα κέρδισε και τον πρώτο της βραβείο.

15 Σεπτεμβρίου: Adamo - Βασίλης Λέκκας. Ο διάσημος τραγουδιστής των 100 εκατομμυρίων δίσκων, ο Ιταλός Σαλβατόρε Ανταμό, για πρώτη φορά στο Ηρώδειο, μαζί με τον Βασίλη Λέκκα, υπηρετώντας ταυτόχρονα κι έναν ευγενικό σκοπό: Αυτόν που ενώνει τον Adamo - πρέσβη της Unicef και επιτίμου προέδρου του International Foundation for Greece και τον Βασίλη Λέκκα - πρέσβη Καλής Θελήσεως του International Foundation for Greece, την υλοποίηση ανέγερσης του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Δήλου μιας (τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στην ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Δήλου).

16 Σεπτεμβρίου: «Έρωτες και Θρήνοι Γυναικών από τα έργα του τραγικού ποιητή Ευριπίδη». Το «Σπίτι του Ηθοποιού» και ο πολιτιστικός οργανισμός Sound & Picture Theatre Production παρουσιάζουν την παράσταση «Ερωτες και Θρήνοι Γυναικών» από τις τραγωδίες του Ευριπίδη «Αλκηστη», «Ανδρομάχη», «Μήδεια», «Ιφιγένεια», «Ελένη», «Εκάβη» και «Ηλέκτρα», μία θεατρική σύνθεση από επτά τραγωδίες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Πάνου Αγγελόπουλου και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου. Τις επτά ηρωίδες του Ευριπίδη ερμηνεύουν οι: Αννα Φόνσου, Αντζελα Γκερέκου, Κατερίνα Διδασκάλου, Θεοδώρα Τζήμου, Βασιλική Τρουφάκου, Κατερίνα Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη. Τα έσοδα θα διατεθούν στο Ιδρυμα «Σπίτι του Ηθοποιού».

EUROKINISSI

17 Σεπτεμβρίου: Ο Μάριος Φραγκούλης υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση της Λίνας Νικολακοπούλου, σε τραγούδια από το διεθνές κλασσικό και Classical Crossover ρεπερτοριό του μαζί με στιγμές από τα μνημειώδη έργα «Carmina Burana», «Canto General», «Αξιον Εστί», «Ορνιθες» και αγαπημένες ταινίες όπως το «La Vita E Bella», Dances With Wolves», «West Side Story», «Zorba the Greek, την ταινία «Schindler’s List» και την ταινία «Blue» σε μουσική Πράισνερ. Την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός. Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του New York Times Athens Democracy Forum.

19 Σεπτεμβρίου: «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα, σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και μουσική Νίκου Κυπουργού. Παίζουν οι Μάκης Παπαδημητρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Νάντια Κοντογεώργη, Μαρία Κατσανδρή, Άντρη Θεοδότου. Ο Ευριπίδης έχει πληροφορηθεί ότι στη γιορτή των Θεσμοφορίων -γιορτή αποκλειστικά γυναικεία - οι γυναίκες θα αποφασίσουν πώς θα τον εξοντώσουν, επειδή έχουν εξοργιστεί από τον τρόπο που τις παρουσιάζει στις τραγωδίες του. Μετά την άρνηση του τραγικού ποιητή Αγάθωνα, αναλαμβάνει να τον βοηθήσει ο ηλικιωμένος Μνησίλοχος, ο οποίος μεταμφιέζεται σε γυναίκα και αναλαμβάνει να υπερασπιστεί τον Ευριπίδη στη συγκέντρωση. Όμως η ταυτότητά του αποκαλύπτεται και τώρα ο Ευριπίδης πρέπει όχι μόνο να υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του, αλλά και να απελευθερώσει τον φίλο του.

20 Σεπτεμβρίου: Η Luz Casal, «μεγαλύτερη ερωτική φωνή της Μεσογείου», η «Μούσα του Αλμοδοβάρ» έρχεται στην Ελλάδα με το «Amor». Οι θαυμαστές της θα έχουν την ευκαιρία να την ακούσουν να ερμηνεύει «Piensa en mi» και «Un año de amor» από την περίφημη ταινία «Ψηλά Τακούνια», καθώς επίσης και αξεπέραστες επιτυχίες όπως το «Historia de un amor» και το «18 años». Η Luz Casal θα ερμηνεύσει επίσης, δημοφιλείς ροκ μπαλάντες και επιτυχίες μιας άλλης μεγάλης ντίβας, της αξέχαστης Dalida και θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό νέα κομμάτια από το τελευταίο της cd «QUE CORRA EL AIRE».

We Promotion
We Promotion

21 και 22 Σεπτεμβρίου: «Classic Rock 2». Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας και το συγκρότημα John Lees’ James Harvest στις μεγαλύτερες επιτυχίες των Pink Floyd, Led Zeppelin, Deep Purple, Queen, U2, Europe, Alannah Myles, υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου, συνθέτη και ενορχηστρωτή Friedemann Riehle. Οι δύο ορχήστρες θα βρεθούν στη σκηνή, σε όλο το δεύτερο μέρος της συναυλίας, με τους John Lees’ BARCLAY JAMES HARVEST, που γιορτάζουν φέτος τα 50 χρόνια της καριέρας τους και θα ερμηνεύσουν γνωστά τραγούδια τους όπως τα «Poor Man’s Moody Blues», «Hymn», «Mocking Bird», «Galadriel» και άλλες μεγάλες τους επιτυχίες.

23 Σεπτεμβρίου: Ο Διονύσης Σαββόπουλος τραγουδά και παρουσιάζει στη σκηνή του Ηρωδείου δύο καινούριες μουσικές δυνάμεις: Την ομάδα «ΜΑΡΙΝΑ ΣΑΤΤΙ, Fonés και Chόres» και την ομάδα «ΑΛΚΜΑΝ». Η νέα αυτή μουσική παραγωγή του Σαββόπουλου, παρουσιάζεται από ένα σύνολο άνω των 40 μουσικών, χορωδών και τραγουδιστών, στο πλαίσιο της καμπάνιας για την πρόληψη του γυναικείου καρκίνου, από τις «Γυναίκες στην Ογκολογία». Δικά του αγαπημένα τραγούδια διασκευασμένα από την Μαρίνα Σάττι και τους ΑΛΚΜΑΝ, αλλά και νέα τραγούδια από το ρεπερτόριο των νέων καλλιτεχνών που «ξεδιάλεξε» ο ίδιος, μπλέκοντας μουσικές σε ένα υποβλητικό υπερθέαμα, που υπόσχεται να συναρπάσει όσους τυχερούς βρεθούν εκείνη τη βραδιά στο Ηρώδειο.

24 Σεπτεμβρίου: Τα Εθνικά Μπαλέτα Κίεβου Virsky -100 χορευτές επί σκηνής- για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με ένα δείγμα από τις καλύτερες χορογραφίες τους -μεταξύ αυτών και χορογραφίες του ίδιου του Pavlo Virsky, όπως τα «Hopak», «Povzunets», «Dolls», «Hops», «The Joys of Chumaks’» «Shoemakers». Την παράσταση διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών για τη Διεθνή Ημέρα Μετακινήσεων, υπό την αιγίδα του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

25 Σεπτεμβρίου: Η tango opera «Μαρία του Μπουένος Άιρες» με τη συναρπαστική μουσική του Άστορ Πιατσόλα υπό το φως της πανσελήνου. 14 χορευτές, 10 μουσικοί, 10 ηθοποιοί-χορωδοί και η Αmelita Baltar, η μούσα του Πιατσόλα, να ερμηνεύει τις ωραιότερες άριες για tango opera που γράφτηκαν ποτέ. H tango opera «Μαρία του Μπουένος Άιρες» έκανε πρεμιέρα, 50 χρόνια πριν, στις 4 Μαΐου του 1968 στο Μπουένος Άιρες και έχει παρουσιαστεί στις μεγαλύτερες αίθουσες -Houston Grand Opera (1991), Covent Garden Festival at the Peacock Theatre (2000), Grand Thermae Villa (2003), Teatro Nacional de São João (2006), Edinburgh Festival (2010), Milwaukee Opera (2011), Cincinnati Opera (2012), Florida Grand Opera (2013), Syracuse Opera (2014), Anchorage Opera (2016), Opera Grand Rapids (2016), Atlanta Opera (2017), Mill City Summer Opera (2017). Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αργεντινής.

26 Σεπτεμβρίου: Carlos Acosta - A Celebration. Ένας από τους μεγαλύτερους χορευτές της γενιάς του γιορτάζει τα 30 χρόνια του στο χορό. Το 25μελές μπαλέτο Acosta Danza, με επικεφαλής τον Κάρλος Ακόστα, λίγες ημέρες πριν την εμφάνιση του στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, θα ερμηνεύσει μερικά από τα πιο εμβληματικά του έργα, μεταξύ των οποίων δύο χορογραφίες του σπουδαίου Sidi Larbi Cherkaoui. Στο πρόγραμμα και ένα σόλο - έκπληξη του Ακόστα.

Ο διάσημος χορευτής γεννήθηκε στην Αβάνα και σπούδασε στην Εθνική Σχολή Μπαλέτου της Κούβας. Ξεκίνησε την καριέρα του με το National Ballet of Cuba, συνέχισε στο English National Ballet και στο Houston Ballet, πριν εδραιωθεί στο Κόβεντ Γκάρντεν, ως ένας από τους μεγαλύτερους χορευτές όλων των εποχών. Μερικοί από τους ρόλους που ερμήνευσε και αποθεώθηκε στο Κόβεντ Γκάρντεν είναι του Siegfried (Λίμνη των Κύκνων), Albrecht (Giselle), The Prince (Καρυοθραύστης). Prince Florimund (Ωραία Κοιμωμένη). Έχει σκηνοθετήσει τον Δον Κιχώτη και είναι ο δημιουργός της Carmen, μιας από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Βασιλικού Μπαλέτου. Τη σεζόν 2017/18 επέστρεψε ως βασικός τιμώμενος προσκεκλημένος του Βασιλικού Μπαλέτου του Κόβεντ Γκάρντεν.

27 Σεπτεμβρίου: Αρλέτα «Ακόμα κι αν φύγεις...», η μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στην Αρλέτα, με τους Φωτεινή Βελεσιώτου, Παυλίνα Βουλγαράκη, Βαγγέλη Γερμανό, Χρήστο Θηβαίο, Βίκυ Καρατζόγλου, Λένα Κιτσοπούλου, Ντόρα Μπακοπούλου, Sunny Μπαλτζή, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Λάκη Παπαδόπουλο, Μίλτο Πασχαλίδη, Μαρίζα Ρίζου, Μπάμπη Στόκα, Τάνια Τσανακλίδου, Γιώργη Χριστοδούλου, Angelika Dusk, Them There: Craig Walker (Archive) & Phoebe Killdeer (Nouvelle Vague). Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα ακουστούν επίσης ποιήματα, κείμενα και στίχοι της Αρλέτας από ηχογραφήσεις αρχείου, αλλά και σε ελεύθερη ανάγνωση από τη Λυδία Φωτοπούλου, όλα υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Στέλιου Κρασανάκη. Μουσική επιμέλεια: Θύμιος Παπαδόπουλος.

Facebook

28 Σεπτεμβρίου: Ο θρύλος της κινηματογραφικής μουσικής Michel Legrand διευθύνει την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Μαζί του ο Γιώργος Περρής. Στην 65χρονη πορεία του, ο Legrand έχει ντύσει με τις μουσικές του ταινίες όπως «Οι Ομπρέλες του Χερβούργου» (1964), ενώ έχει διακριθεί με τρία Όσκαρ για τις ταινίες «Υπόθεση Τόμας Κράουν» (1969), «Summer of ’42» (1972) και «Yentl» (1984) καθώς και 5 βραβεία Grammy. Τα τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει θρυλικοί τραγουδιστές όπως οι Barbra Streisand, Frank Sinatra, Aretha Franklin, Shirley Bassey, Jessye Norman, Ray Charles και η Νάνα Μούσχουρη. Η πρώτη φορά που συνθέτης και ερμηνευτής μοιράστηκαν την ίδια σκηνή ήταν το χειμώνα του 2016 στη Ρωσία, σε δύο sold-out συναυλίες στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Η συνεργασία τους έγινε μία γέφυρα που ενώνει πολλές γενιές, περισσότερες από το μισό αιώνα που τους χωρίζει ηλικιακά. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για το «Όλοι Μαζί Μπορούμε». Σε κάθε εισιτήριο θα προστεθεί το ποσό των 2 ευρώ που θα μετατραπεί αυτομάτως σε τρόφιμα.

29 Σεπτεμβρίου: Γιώργος Νταλάρας, Σμύρνη - Νέα Σμύρνη: Γέφυρες Πολιτισμού. Στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Σμύρνης και Νέας Σμύρνης, ο Γιώργος Νταλάρας με την Κρατική Ορχήστρα Σμύρνης επαναλαμβάνει στην Αθήνα τη συναυλία που έδωσε στο Μέγαρο Πολιτισμού Ahmed Adnan Saygun, στη Σμύρνη. Συμμετέχει η Ασπασία Στρατηγού. Οι Έλληνες σολίστες που συμμετέχουν είναι: Γιώργος Παπαχριστούδης-πιάνο, Γιώργος Μάτσικας και Κωνσταντίνος Γεδίκης-μπουζούκι, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος-πνευστά και Ανδρέας Κατσιγιάννης-σαντούρι. Oι ενορχηστρώσεις είναι του Κώστα Γανωσέλη, στενού συνεργάτη του Γιώργου Νταλάρα στις συναντήσεις του με τις μεγάλες ορχήστρες. Η συναυλία περιλαμβάνει επιλογή τραγουδιών Ελλήνων συνθετών και μπαλάντες της Μεσογείου, παραδοσιακά τραγούδια, καθώς και ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα με τραγούδια από την Μικρά Ασία του Απόστολου Καλδάρα. Διευθύνει ο Τούρκος μαέστρος Hakan Sensoy.

EUROKINISSI

30 Σεπτεμβρίου: «60 χρόνια Τόλης Βοσκόπουλος» με τη συμμετοχή του Μίμη Πλέσσα και της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

1η Οκτωβρίου: «Bado Egir-Barefoot in Athens -Socrates’ Life». Θεατρική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου Αιθιοπίας, με θέμα τη ζωή του Σωκράτη, βασισμένη σε έργα του Πλάτωνα.

EUROKINISSI

2 Οκτωβρίου: Δημήτρης Μητροπάνος, Η επόμενη γενιά. Σημαντικές φωνές από τις επόμενες γενιές τραγουδιστών παίρνουν τη σκυτάλη των κλασικών τραγουδιών του σπουδαίου ερμηνευτή, με οδηγό την ορχήστρα του Δημήτρη Μητροπάνου και επικεφαλής τον προσωπικό του ενορχηστρωτή, Γιάννη Παπαζαχαριάκη. Ειδική εμφάνιση Χάρις Αλεξίου -η μόνη από τη γενιά του Δημήτρη Μητροπάνου που συμμετέχει στη συναυλία ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Τραγουδούν: Φοίβος Δεληβοριάς, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Μακεδόνας, Κωστής Μαραβέγιας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Πάνος Μουζουράκης, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Μίλτος Πασχαλίδης, Κάτια Πάσχου, Κώστας Τριανταφυλλίδης. Ειδική εμφάνιση: Στέφανος Κορκολής, Λάκης Παπαδόπουλος, Φωτεινή Βελεσιώτου (τα μειωμένα εισιτήρια των 15 ευρώ εξαντλήθηκαν).

3 Οκτωβρίου: «Η Ήπειρος ταξιδεύει». Ένα ταξίδι στον μύθο, στην πραγματικότητα και στην ιστορία της Ηπείρου από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος με μουσική, τραγούδι, χορό, δρώμενα και video προβολές. Θα είναι όλοι εκεί: Πέτρος Λούκας Χαλκιάς, Νίκος Φιλιππίδης, Γρηγόρης Καψάλης, Ναπολέων Δάμος, Σταύρος Καψάλης, Γιώργος Κοτσίνης, Σάββας Σιάτρας, Αντώνης Κυρίτσης, Γιάννης Παπακώστας, Κώστας Τζίμας, Παγώνα Αθανασίου, Δημήτρης Υφαντής, Θωμάς Κωνσταντίνου. Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος. Κείμενα: Ευάγγελος Αυδίκος, Θανάσης Κούγκουλος, Φεβρωνία Ρεβύνθη, Γιώργος Κίτσιος Ανδρομάχη Μπούνα, Αντώνης Τσάβαλος.

4 Οκτωβρίου: «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, σε διασκευή - σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα. Με τους Αντώνη Λουδάρο (Πραξαγόρα), Μελέτη Ηλία (Βλέπυρο), Δημήτρη Σταρόβα (Ευφροσύνη), Σοφία Μουτίδου (Μελπομένη). Στον ρόλο του «Έλληνα» ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Εκκλησιάζουσες «... διανθισμένες με μουσικές από όλη την Ελλάδα. Από τα δημοτικά τραγούδια και τους Βυζαντινούς ύμνους έως τις διασκευές στον πυρρίχιο, στο πεντοζάλι, σε Κερκυραϊκά τραγούδια, σε νησιωτικούς ρυθμούς και σε βαλκανικά τέμπο».

Facebook

5 Οκτωβρίου: Άλκηστις Πρωτοψάλτη «Ταξιδεύοντας με την Ελπίδα». Μαζί της η ορχήστρα νυκτών εγχόρδων «MandolinARTe» και 10 ακόμα σολίστες. Εκτός από το προσωπικό της ρεπερτόριο, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη θα ερμηνεύσει και τραγούδια στη γλώσσα των χωρών που την έχουν φιλοξενήσει ανά τον κόσμο- κινέζικα, ισπανικά, σουαχίλι, αρμένικα, αγγλικά και γαλλικά. Ενορχηστρώσεις και Διεύθυνση Ορχήστρας Θωμάς Κοντογεώργης. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για τους σκοπούς του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο.

6 Οκτωβρίου: Νέα Ποντιακή Σκηνή - Λάζος Τερζάς, Οιδίπους Τύραννος στην ποντιακή διάλεκτο.

7 Οκτωβρίου: «Η θυσία του Αβραάμ» του Βιτσέντζου Κορνάρου σε σκηνοθεσία Ηλία Μαλανδρή και μουσική Χρήστου Λεοντή. Με τους Νικήτα Τσακίρογλου, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Γρηγόρη Βαλτινό, Λευτέρη Ελευθερίου και τον Ψαραντώνη. Έργο χαρακτηριστικό της Αναγέννησης, γραμμένο πιθανότατα τον 16ο αιώνα, αποτελεί την ουσιαστική γέφυρα ανάμεσα στο αρχαίο δράμα και το αναγεννησιακό. Στη διάρκεια της πλοκής του, μέσα από το τελετουργικό της θρησκευτικής παράδοσης μετατρέπεται σε λαϊκό δρώμενο, χρησιμοποιώντας μοτίβα της λαϊκής μουσικής. Το έργο ανεβαίνει με πρωτοβουλία της Εταιρίας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και τη συνεργασία του The Greek Institute που εδρεύει στο Harvard στη Βοστώνη.

9 Οκτωβρίου: Σταμάτης Σπανουδάκης. Συναυλία ορχηστρικής μουσικής

We Promotion

10 Οκτωβρίου: «Σπάρτακος», Grigorovich Ballet Theatre of Russia. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του εορτασμού 50 χρόνων από την πρώτη πρεμιέρα του «Σπάρτακου» στα Μπολσόι το 1968, ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς επιστρέφει μετά από αρκετά χρόνια στο Ηρώδειο με ένα από τα κορυφαία έργα του κλασικού ρεπερτορίου και όλο το δυναμικό των συντελεστών του Grigorovich Ballet Theatre of Russia -μπαλέτο, ορχήστρα και χορωδία. Ο σπουδαιότερος εν ζωή Ρώσος χορογράφος εξέφρασε την επιθυμία να ανεβάσει μία από τις πιο δυναμικές χορογραφίες του στο φυσικό της σκηνικό, πάνω στο οποίο βασίζεται πάντα για την προετοιμασία της παράστασης. Όπως αναφέρει και ο ίδιος στο σημείωμα του: «Όταν παρουσίασα για πρώτη φορά τον Σπάρτακο στο Ηρώδειο με τα Μπολσόι ήταν τέτοια η συγκίνησή μου που έδωσα υπόσχεση να επιστρέφω κάθε φορά που μου δίνεται αυτή η δυνατότητα. Το θεωρώ το ιδανικό σκηνικό γι’ αυτή την παράσταση». Οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι ερμηνεύονται από τους πρώτους σολίστ του θεάτρου Μπολσόι Ντένις Ρόντκιν, Αλεξάντερ Βολτσκόβ, Εκατερίνα Σιπούλινα, Μαρία Βινογκράτοβα, σε μία χορογραφία επικών διαστάσεων με μεγάλες τεχνικές δυσκολίες για τους χορευτές.

11 Οκτωβρίου: «Παναγία η Μητέρα του Φωτός». Ορατόριο του Γιώργου Θεοφάνους σε σενάριο - κείμενα Ηλία Λιαμή και σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού.

Δημοφιλή