Ήρθε η ώρα να εισάγουμε την Καινοτομία στην Ελληνική πολιτική σκηνή

H καινοτομία ως ευρύτερη έννοια είναι ταυτισμένη με νέας ηλικίας ανθρώπινο δυναμικό
EschCollection via Getty Images

Ερώτηση: Έχουμε καινοτόμους πολιτικούς αυτή την στιγμή στην Ελλάδα;

Αν ετίθετο το παραπάνω ερώτημα στον μέσο Έλληνα ψηφοφόρο μάλλον θα απαντούσε ένα βροντερό ΟΧΙ.

Αυτό, λόγω του ότι διεθνώς η καινοτομία ως ευρύτερη έννοια είναι ταυτισμένη με νέας ηλικίας ανθρώπινο δυναμικό. Αντιθέτως, όταν συζητούμε για πολιτική στην Ελλάδα στο μυαλό μας έρχονται άνθρωποι μέσης και κυρίως μεγάλης ηλικίας αλλά προπάντων άνθρωποι που διακατέχονται από μια σειρά από ιδεοληψίες, ατελείωτη για να αναλυθεί στο παρόν άρθρο. Και αυτό, για να μην παρεξηγούμαι, ισχύει ανεξάρτητα παρατάξεων. Σε άλλους χώρους περισσότερο και σε άλλους λιγότερο. Τα γηρασμένα μυαλά και οι παλαιοκομματικές νοοτροπίες είναι αυτές που διώχνουν τους νέους μας από την πολιτική.

Ήρθε λοιπόν η κατάλληλη στιγμή να αλλάξει αυτό. Και θα αλλάξει γιατί όχι μόνο το απαιτούν οι καιροί αλλά και γιατί πλέον η Κοινωνία μας είναι ποιο ώριμη από ποτέ να το δεχθεί.

Μια κοινωνία που στενάζει. Μια κοινωνία κουρασμένη και «μπουχτισμένη» από παλαιάς κοπής 60ρηδες, 65χρονους και 67χρονους υποψηφίους που εκπροσωπούν το παλαιό και φθαρμένο, που αδυνατούν να εκφέρουν ένα σύγχρονο πολιτικό λόγο και να εκφράσουν τους σημερινούς 18ρηδες, 30δες ακόμα και 40ρηδες .

Αυτούς τους ηλικιωμένους υποψηφίους, τους οποίους, δυστυχώς, τα κομματικά επιτελεία θεωρούν ότι τους έχουν ανάγκη γιατί κουβαλούν Χ αριθμό ψήφων και γιατί έχουν καλό «πελατολόγιο» και εν πλήρη συνείδηση υπολογίζουν να τους «ξανά-κατεβάσουν» στα επερχόμενα ψηφοδέλτια.

Οι προαναφερόμενοι (πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων – για να μην μηδενίζουμε τα πάντα) δεν εκφράζουν τους νέους και νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας αλλά και οικογενειάρχες που στενάζουν από την υπερφορολόγηση, την έλλειψη αξιοκρατίας στην χώρα μας, πολίτες που δεν μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με αξιοπρέπεια και σκέφτονται πολύ σοβαρά την προοπτική μετανάστευσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικογένεια τους και κατ’επέκτασην και για την Ελληνική οικονομία και την επιβίωση μας ως Έθνος.

Για να επανέρθουμε στον τίτλο του άρθρου, τα κόμματα ως οργανισμοί θα πρέπει να προσαρμόσουν τον προσανατολισμό τους έτσι ώστε να αναγνωρίσουν το καινοτόμο πολιτικό έργο και να το φέρουν στο προσκήνιο. Έτσι ώστε να μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλους τους Έλληνες.

Να εκπαιδεύσουν το στελεχιακό δυναμικό τους, αναγνωρίζοντας προάγοντας και στηρίζοντας τους πολιτικούς που είναι καινοτόμοι και δημιουργικοί (νέοι αλλά και υπάρχον πολιτικό προσωπικό) επιτυγχάνοντας πραγματικά αποτελέσματα . Πάντα με γνώμονα το Δημόσιο συμφέρον.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να έχουν ως βάση τις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες:

  • Κοινωνική ισορροπία,
  • Δημοκρατία,
  • Ανθρώπινα δικαιώματα
  • Ευημερία.

Η ευρωπαϊκή μας κοινωνία έρχεται αντιμέτωπη με μια επικείμενη απειλή, καθώς οι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική. Βλέπουμε ήδη τρομερές συνέπειες σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε μια βελτίωση και αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Αποστολή των κομμάτων θα πρέπει να είναι η αναγνώριση και η υποστήριξη εκείνων των πολιτικών που έχουν το θάρρος να πρωτοπορήσουν και να χτίσουν νέο έδαφος (break new ground), να είναι δημιουργικοί και να επιτύχουν αποτελέσματα ανεξάρτητα αν είναι σε Εθνικό ή Περιφερειακό επίπεδο.

Να φέρουμε όλοι μας στο προσκήνιο το καινοτόμο έργο των προαναφερόμενων πολιτικών , παρουσιάζοντάς το ως παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής για τους υπόλοιπους πολίτες.

Να γίνει πλέον παράδειγμα και υπόδειγμα η Αριστεία και όχι την Μετριότητα.

Ευτυχώς γίνονται κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα παράδειγμα είναι η Δημιουργία και η συνεχής υποστήριξη του Μητρώου Στελεχών από την Νέα Δημοκρατία και προσωπικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ένα φωτεινό παράδειγμα Καινοτόμου πολιτικού και ηγέτη, που μακάρι να βρει μιμητές και από τα υπόλοιπα κόμματα στην Ελλάδα.

Τα παραδοσιακά μοντέλα οργάνωσης και λειτουργίας των κομμάτων , πλέον σκοντάφτουν σε εύλογα ερωτήματα από τους πολίτες , ερωτήματα που έχουμε σκεφτεί και θα διατυπώναμε και εμείς οι ίδιοι. Όπως: «Βλέπω όλο τους ίδιους και τους ίδιους στα κόμματα», «Πάλι με τους ίδιους θα κυβερνήσετε;» και «Δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι μαζί σας;».

Φυσικά και η ηλικία δεν αποτελεί «πανάκεια». Υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι με μυαλά 70ρηδων , όπως και ηλικιωμένοι με σύγχρονες και καινοτόμες ιδέες.

Η ποιότητα ζωής μας ζει και πεθαίνει από την πολιτική. Και οι ευρωπαϊκές αξίες μας - τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κοινωνική ισορροπία και η δημοκρατία.

Αυτές οι αξίες απειλούνται επί του παρόντος. Αν βρεθούμε να κοιτάζουμε ένα αβέβαιο μέλλον στο πρόσωπο, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε με ηγέτες που γαντζώνονται και τρομάζουν ακόμα και στην παραμικρή ένδειξη κινδύνου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ως κοινωνία, επιβάλλεται να δημιουργήσουμε ένα αυξανόμενο δίκτυο αξιόπιστων και καινοτόμων πολιτικών που να εργαστούν για μια ισχυρότερη Ευρώπη.

Το συμπέρασμα είναι ότι ήρθε πλέον η ώρα και η εποχή των αλλαγών και της εφαρμογής καινοτόμων πρακτικών και ιδεών στην πολιτική. Για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα των ονείρων μας. Και φυσικά και να βρεθούν και οι γενναίοι πολιτικοί αρχηγοί , οι ηγέτες, που θα στηρίξουν μέχρι τέλους , με όποιο προσωπικό κόστος, το εγχείρημα αυτό.

Και είναι να είναι σίγουροι ότι θα δικαιωθούν για αυτό, όχι από τον ιστορικό του μέλλοντος, αλλά εν ζωή και άμεσα. Γιατί η Ελλάδα που ονειρευόμαστε είναι η Ελλάδα που μπορούμε να ζήσουμε και να απολαύσουμε εμείς και τα παιδιά μας, υπερηφανευόμενοι ότι και εμείς συνεισφέραμε σε αυτό το θαύμα.

Γιατί οι Έλληνες, μπορούμε και #axizoume# kalytera#

Δημοφιλή