ΔΙΕΘΝΕΣ
07/03/2019 16:08 EET | Updated 07/03/2019 16:09 EET

Ερντογάν: Μετά τη «Γαλάζια Πατρίδα» οι Έλληνες ξύπνησαν και κάνουν και αυτοί ασκήσεις στα νησιά

«Τρόμαξαν αλλά η άσκηση μας δεν στρεφόταν εναντίον τους».

ASSOCIATED PRESS

H άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» δεν στρεφόταν κατά των Ελλήνων αν και «τρόμαξαν», δηλώνει ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξη που παραχώρησε και στην οποία εστιάζει πρωτίστως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και τρομοκρατίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε συνέντευξη στο Κανάλι 24 και TV360 και ένα από τα θέματα για τα οποία ερωτήθηκε αφορούσε τις σχέσεις Τουρκίας- Ελλάδας και την πρόσφατη άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Όπως δήλωσε «εμείς πραγματοποιήσαμε μια άσκηση τη “Γαλάζια Πατρίδα” με 12 πολεμικά πλοία και οι Έλληνες προφανώς φοβήθηκαν. Αλλά αυτή η άσκηση δεν στρεφόταν εναντίον του. Δεν θα εκπονούμε στρατιωτικές ασκήσεις;».

Συνέχισε δε σχολιάζοντας πως μετά την τουρκική άσκηση, και η ελληνική πλευρά «ξύπνησε» και ξαφνικά αποφάσισε να πραγματοποιήσει ασκήσεις στα νησιά.

Είπε ακόμη ότι η Τουρκία δεν φοβάται από τις ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις ωστόσο ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμη. Για τους S400 είπε ότι δεν θα υποχωρήσουν και διερωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ ρωτούν την Τουρκία κάθε τι που αγοράζουν. “Η Τουρκία είναι ανεξάρτητη χώρα, δεν είμαστε δούλοι”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

 

Ένα μεγάλο μέρος της συνέντευξης όμως αφορούσε την αγορά των S-400 από τη Ρωσία και τις πιέσεις που ασκούνται από τις ΗΠΑ για την ακύρωσή της αλλά και το θέμα της παράδοσης ή μη των αμερικανικών F-35. 

Σε ό,τι αφορά τους S400 ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το θέμα έχει κλείσει και δεν υπάρχει περίπτωση η Άγκυρα να κάνει πίσω. «Τα πάντα έχουν συζητηθεί, συμφωνηθεί και υπογραφεί. Από τους όρους πληρωμής μέχρι την από κοινού παραγωγή. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν «ανήθικο» ενώ η Τουρκία είναι μια χώρα που τιμά τις συμφωνίες που κάνει.«Κανένας να μην περιμένει να γλείψουμε εκεί που φτύσαμε».

ASSOCIATED PRESS

 

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ, επεσήμανε πως η Τουρκία είχε ζητήσει από την Ουάσινγκτον Patriot ήδη από την περίοδο προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. «Και με τον κ. Τραμπ τα συζητήσαμε αυτά. Δυστυχώς από τότε πέρασαν 17 μήνες και πάλι δεν βγήκε κάτι θετικό. Εμείς ακόμη τους λέμε αν μπορείτε να τους δώσετε, κάντε το». Εάν οι όροι και η τιμή είναι καλοί και συμφωνείται στην από κοινού παραγωγή, όπως είπε, τότε η Τουρκία είναι θετική. «Αλλά είναι όρος η από κοινού παραγωγή, οι όροι πληρωμής, η τεχνολογία. Εγώ να σου τα δώσω αλλά το κλειδί να το έχω εγώ, να μας συγχωρέσουν αλλά σε κάτι τέτοιο δεν συμφωνούμε πλέον. Αυτά είναι ιστορία. Τώρα εμείς συμφωνήσαμε με τους Ρώσους και θα κάνουμε από κοινού παραγωγή. Μπορεί μετά τους S400 να πάμε και στους S500. Με μας επιμένουν για τους S400, γιατί δεν κάνουν το ίδιο και στην Ελλάδα για τους S300. Γιατί δεν το κάνουν και στην Σλοβακία για τους S300; Και εκείνοι είναι ταυτόχρονα μέλη του ΝΑΤΟ. Κάντε το και σε αυτούς, γιατί δεν το κάνετε;», ανέφερε ο Εντογάν. 

Επίσης όπως είπε τώρα οι ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία με F-35, επισημαίνοντας πως η Άγκυρα έχει ήδη πληρώσεις τις δόσεις με το ποσό να φτάνει πλέον το 1δισεκ. δολάρια. «Εμείς και σε αυτό το σημείο είμαστε ειλικρινείς. Δεν μπορεί να υπάρχει κανόνας ότι θα τα πάρω όλα από εσένα. Εσύ κάθε τι που αγοράζεις μας ρωτάς; Όχι. Ό,τι προϊόν θέλεις από όπου θέλεις το αγοράζεις. Έχουμε κι εμείς τέτοια ανεξαρτησία, είμαστε ανεξάρτητη Τουρκία, δεν είμαστε δούλοι» και συμπλήρωσε πως μέχρι τον Ιούλιο θα έχουν παραληφθεί η πρώτη συστοιχία των S400. 

Πηγές: Hurriyet Daily News, Cyprus Daily, Φιλελεύθερος Κύπρου

 

Sponsored Post