ΔΙΕΘΝΕΣ
07/12/2021 12:20 EET

Εργασία τεσσεράμισι ημερών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και "σαββατοκύριακο" το Σάββατο και την Κυριακή

Υιοθέτηση του long weekend για καλύτερη ισορροπία εργασίας-προσωπικής και αλλαγή στην ημέρες απασχόλησης.

Svetla Ilieva / EyeEm via Getty Images

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν πως από την αρχή του νέου έτους θέτουν σε εφαρμογή την εργασία τεσσεράμισι ημερών με το πλήρες ”Σαββατοκύριακο” (για την ακρίβεια τη διήμερη αργία της εβδομάδας) να πέφτει το Σάββατο και την Κυριακή, σε μια προσπάθεια  να εναρμονιστούν οι αργίες της εβδομάδας με αυτές της παγκόσμιας αγοράς. 

Στο πετρελαιοπαραγωγό κράτος του Κόλπου που αποτελεί εμπορικό και τουριστικό κόμβο της ευρύτερης περιοχής, το ”σαββατοκύριακο” συμπίπτει με την Παρασκευή και το Σάββατο.

Από την 1η Ιανουαρίου 2022,  το τέλος της εργασιακής εβδομάδας θα αρχίζει το απόγευμα της Παρασκευής.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έλαβαν μέτρα τον περασμένο χρόνο για να κάνουν την οικονομία τους πιο ελκυστική για ξένες επενδύσεις σε μια περίοδο αυξανόμενης οικονομικής αντιπαλότητας με τη γειτονική Σαουδική Αραβία.

Η κυβερνητική αναφέρει πως η αλλαγή του ”σαββατοκύριακου”  θα «διασφαλίσει ομαλές χρηματοοικονομικές, εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές με χώρες που τηρούν ως αργία το Σάββατο και την Κυριακή, διευκολύνοντας την σφυρηλάτηση ισχυρότερων διεθνών επιχειρηματικών δεσμών για χιλιάδες εταιρείες με έδρα τα ΗΑΕ και πολυεθνικές».

Η Παρασκευή είναι αργία σε πολλές κυρίως μουσουλμανικές χώρες.

Η δήλωση ανέφερε ότι βάσει της νέας εργάσιμης εβδομάδας για τις κυβερνητικές υπηρεσίες, το ωράριο της Παρασκευής θα τελειώνει στις 12 το μεσημέρι δηλαδή κατά την ώρα της προσευχής.

Αναφέρεται επίσης πως το παρατεταμένο Σαββατοκύριακο έρχεται ως μέρος των προσπαθειών των ΗΑΕ για την ενίσχυση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επίσης ελευθερώσει τους νόμους σχετικά με τη συγκατοίκηση πριν από το γάμο, το αλκοόλ και τους νόμους περί προσωπικής κατάστασης, εκτός από την εισαγωγή βίζας μεγαλύτερης διάρκειας ως τρόπο προσέλκυσης και διατήρησης ταλέντων και ενθάρρυνσης περισσότερων επιχειρήσεων να δημιουργήσουν καταστήματα.