ΤΟ BLOG
13/06/2021 13:49 EEST | Updated 13/06/2021 13:49 EEST

«Εσύ πότε θα γίνεις μάνα;»

Λοιπόν, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

youtube/1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας & Αναπαραγωγικής Αυτονομίας Όρια & Επιλογές
.

Πολύς ντόρος έγινε για το συνέδριο αναπαραγωγής και το διαφημιστικό του βίντεο, και κρατιέμαι από χθες να μην ξεσπάσω. Ότι ζούμε σε ένα περιβάλλον γεμάτο έμφυλα στερεότυπα είναι κάτι που το ξέραμε. Ότι θα ειπωθούν τόσο ανοιχτά, δυνατά και καθαρά εμένα προσωπικά με έστειλε αδιάβαστη. 

 Διαβάστε επίσης: Σάλος με Συνέδριο Γονιμότητας - Απέσυραν τη στήριξή τους Σακελλαροπούλου, ΕΡΤ και ΑΠΕ

Από που να το πιάσεις... Τα 40+ είναι τα πολλά...Είσαι πετυχημένη (ναι, εσύ με το κυριλέ σακάκι), σπουδαγμένη, βρήκες καλή δουλειά (ξερνάω), παντρεύτηκες τον πρίγκιπά σου (ξερνάω) και όμως... κάτι σου λείπει. Α, ναι. Τα παιδιά-και ξέρεις ε; Όσο περνάνε τα χρόνια θα δυσκολεύεσαι να κάνεις και τι θα πει ο κόσμος; Τι πρόσημο θα έχει χρυσή μου εσένα ο απολογισμός της ζωής σου χωρίς παιδιά; 

Λέξη κλειδί ”Ταμπέλες”.

Μου θυμίζει το πρώτο καλοκαίρι που είχα την κόρη μου. Ήταν 6 μηνών, εγώ με μερικά παραπάνω κιλά και εμφανή σημάδια μιας επιλόχειας ΝΑ με το συμπάθιο, να υφίσταμαι ερωτήσεις του στιλ ”Λιζάκι περιμένεις ήδη το δεύτερο;” ή ”Θα αφήσεις την Ασπούλα χωρίς αδερφάκια;” ή το καλύτερο ”Βάλτε μπροστά το δεύτερο όσο προλαβαίνεις!”. 

Ένα φόρτωμα ενοχής δηλαδή για το παιδί μου που θα ζήσει σαν καταραμένο Μοναχοπαίδι και ένα σκληρό αυτομαστίγωμα για τα κιλά και την κυτταρίτιδα, που παραπλανούσαν τους κουτσομπόληδες - αδιάκριτους για μια Ω-ΤΙ-ΕΥΛΟΓΙΑ-δεύτερη εγκυμοσύνη. 

Όπου και αν γυρίσω το κεφάλι μου βλέπω κατά φαντασίαν της μεσαιωνικής κοινωνίας μας ατυχήσασες: φίλη 40+ περνά υπέροχα με τα χόμπι, το σύντροφο, το σκυλί και τους φίλους της και από επιλογή δεν έχει παιδιά.

Βλέπει κανείς καμιά ατυχήσασα; Εγώ όχι. Άλλη έκανε παιδί από τράπεζα σπέρματος και το μεγαλώνει μόνη. Το παιδάκι της είναι υπέροχο, η ζωή τους θαύμα. Βλέπει κανείς πάλι καμιά ατυχήσασα; Εγώ πάλι όχι, γαμώτο-τυφλή είμαι; 

Βλέπω παντού γυναίκες με διαφορετικά θέλω, διαφορετικές επιθυμίες, διαφορετικές επιλογές, διαφορετική ευτυχία.

Εν κατακλείδι. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. 

Τα 40+ δεν είναι πολλά. Είναι υπέροχα. 

Τα κιλά σου είναι δικά σου. Άμα θες τα χάνεις, άμα θες τα αφήνεις. 

Αν σε ρωτάνε αν είσαι έγκυος, έχεις το δικαίωμα να μη μιλήσεις και πάρε τηλέφωνο και το δικηγόρο σου. 

Τα ωάρια είναι δικά σου χρυσή μου, ότι θες τα κάνεις, τα καις άμα γουστάρεις. 

Οι επιλογές σου είναι δικές σου. Μην ακούς κανέναν. Εκτός από τον εαυτό σου. 

(ΥΓ: Ο ντόρος για το βίντεο είναι καθόλα δίκαιος. Δεν είναι απλώς λάθος επικοινωνιακά. Είναι πρόστυχο). 

Τα σέβη μου τώρα και καλή Κυριακή.