ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/05/2015 17:02 EEST

ΕΣΕΕ: Κάθε 24 ώρες κλείνουν 59 επιχειρήσεις. 22,3 εκατ. ευρώ ημερησίως η απώλεια από το ΑΕΠ

Sooc

Κάθε ημέρα που περνάει χωρίς συμφωνία χάνονται 22,3 εκατ. ευρώ από το ΑΕΠ της Ελλάδας, ενώ 59 επιχειρήσεις κλείνουν κάθε 24 ώρες και μειώνεται η πλήρης απασχόληση κατά 613 θέσεις εργασίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στην ανακοίνωση εκφράζει ότι «απομένουν ακόμα λίγες ημέρες, μέχρι να επιτευχθεί, τουλάχιστον όπως κυριαρχεί τελευταία ως άποψη στη δημόσια συζήτηση, μία "έντιμη" συμφωνία με τους πιστωτές. Η τελική συμφωνία, έστω και "μέτρια" να χαρακτηριστεί ή κατώτερη των προσδοκιών να είναι, θεωρείται βέβαιο πως θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία, να λειτουργήσει ως "ελατήριο", αφού η αγορά θα αφεθεί επιτέλους ελεύθερη να δουλέψει, τους υπόλοιπους μήνες του 2015».

Η αγορά, σημειώνει η ΕΣΕΕ, βρίσκεται σε ακινησία, «ενώ κυριολεκτικά έχει "στεγνώσει" και οι ενέσεις ρευστότητας δεν μπορούν να την συνεφέρουν. Πλέον θέλει "μετάγγιση  αίματος" τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ για να επανεκκινήσει, αφού οι απώλειες του πρώτου πενταμήνου δύσκολα θα αναπληρωθούν μέσα στο 2015. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ότι, την τελευταία πενταετία, σημειώθηκε πτώση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο -26,2%, στο χονδρικό -37,1% & στα αυτοκίνητα -61,9%. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέστη οριακά πλεονασματικό κατά 0,9% του Α.Ε.Π. το 2014, με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές αγαθών να εμφανίζουν άνοδο κατά  4,7%, και 4,9% αντίστοιχα».  

Αναφορικά με τη ρευστότητα στην αγορά, η συνομοσπονδία υποστηρίζει ότι το 95% των αιτημάτων χορήγησης δανείων απορρίπτεται καθημερινά από τις εμπορικές τράπεζες, κατόπιν εντολών και κανόνων της Ε.Κ.Τ. στην Τ.τ.Ε. Πλέον μόνο 1 στις 10, μικρομεσαία επιχείρηση ζητά απογοητευμένη δανειοδότηση από τις συστημικές τράπεζες. «Η απορρόφηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την επιχειρηματική ρευστότητα δεν υπερβαίνει το 40% και στη χρηματοδότηση του Εμπορίου μόλις το 12%!» σημειώνεται.

Συνεχίζοντας την περιγραφή της ζοφερής εικόνας της ελληνικής οικονομίας, η ΕΣΕΕ αναφέρεται ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι περίπου στα 138 δις ευρώ, σχεδόν στο 58% του συνόλου των δανείων χορηγήσεων, ύψους 219 δισ. ευρώ. «Τουλάχιστον το 1/8 των καταθέσεων στις τράπεζες έχει δανειστεί στο Δημόσιο, για την ανανέωση των εντόκων γραμματίων. Οι καταθέσεις που έχουν φύγει, υπολογίζονται από το Δεκέμβριο, μέχρι σήμερα στα 35 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Οι τράπεζες είναι στα όριά τους και τα διαθέσιμα δεν επαρκούν, λόγω των συνεχών αναλήψεων. Η ρευστότητα δεν ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ οι καθημερινές ανάγκες των συστημικών τραπεζών καλύπτονται με το σταγονόμετρο από τον ELA. Επιπροσθέτως, καταγράφεται αρνητική πιστωτική επέκταση, επί 52 μήνες, με τα σημερινά επίπεδα στο -2,5%. Από τον περσινό αντίστοιχο Μάρτιο, λιγότερα κατά 639 εκατ. ευρώ, δόθηκαν από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία. Επίσης υπήρξε αύξηση δανείων στο “κόκκινο" τη διετία 2013-14 κατά 32%, ενώ από τα € 77 δις στο τέλος του 2014, σήμερα ανέρχονται στα 80-82 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 42 δισ. ευρώ  είναι επιχειρηματικά δάνεια,  τα 28 δισ. ευρώ  στεγαστικά και τα υπόλοιπα 12 δισ. ευρώ καταναλωτικά. Από τα 23 δισ. ευρώ των δανείων σε Μ.μ.Ε., τα 10 δισ. βρίσκονται στο κόκκινο, με ποσοστό καθυστέρησης αποπληρωμής στο 43%.

«Ασφυξία» λόγω εσωτερικής στάσης πληρωμών

Στο πρώτο τετράμηνο του έτους ο προϋπολογισμός εμφανίζει «προς έκπληξη όλων», πρωτογενές πλεόνασμα ύψους €2,16 δισ. όταν οι προβλέψεις ήταν να διαμορφωθεί πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 287 εκατ. ευρώ.

«Οι δαπάνες διαμορφώνονται περίπου στα 2 δισ. ευρώ, κάτω από το στόχο, επιβεβαιώνοντας ότι, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε «εσωτερική στάση πληρωμών», η οποία όμως έχει οδηγήσει σε «ασφυξία» την εγχώρια οικονομία. Ακόμη, το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 177,1% του Α.Ε.Π. το 2014 και η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3,5% του Α.Ε.Π. από 15,6% το 2009. Είχαμε αναθεώρηση της εκτίμησης του ρυθμού ανάπτυξης για το 2015, από 2,5% σε 0,5% ή 0,2% και εκτιμήσεις για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 50%, από  €2,4 δισ. το 2014 σε € 1,2 δισ. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ανήλθαν στα €4,4 δισ. , με €688 εκατ. για εκκρεμείς επιστροφές φόρων, ενώ το έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία ανήλθε σε €349 εκατ. το 2015, από πλεόνασμα €798 εκατ. το 2014. Την περίοδο 2009-2014, η μείωση του Α.Ε.Π. έφτασε το 24,6% και εκτιμάται στα περίπου € 179 δισ. το 2014».

Όσον αφορά στον αποπληθωρισμό, σημειώνει η ΕΣΕΕ, επί δύο και πλέον χρόνια, κυμάνθηκε στα επίπεδα του -2,1% τον Απρίλιο του 2015, έναντι -1,3% το 2014. Ειδικότερα, οι αποπληθωριστικές τάσεις οφείλονται στις μειώσεις, που καταγράφονται σε μία σειρά από επιμέρους δείκτες: -6,8% στη Στέγαση, -4,0% στις Μεταφορές, -3,3% σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες, -3,1% στην Εκπαίδευση, -2,1% στην Υγεία, -2,0% σε Ένδυση και υπόδηση, -1,8% σε ∆ιαρκή αγαθά – είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες,-1,8% σε Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες, -0,5% σε Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια. Αντίθετα, ανοδικές τάσεις κατεγράφησαν σε άλλους δείκτες: 1,9% σε Αλκοολούχα ποτά και καπνό, 0,9% σε ∆ιατροφή και µη αλκοολούχα ποτά. «Οι παραπάνω δείκτες είναι βέβαιο ότι θα μεταβληθούν από τις αλλαγές που θα επιφέρει η εφαρμογή του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ από τον Σεπτέμβριο του 2015».

Κορκίδης: Ο χρόνος τελειώνει

Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, σημειώνεται ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, τονίζει ότι τόσο ο οικονομικός, όσο και ο πολιτικός χρόνος τελειώνει επικίνδυνα και η επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους μας αποτελεί καίριας σημασίας ζητούμενο, καθώς συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα της χώρας να αντλήσει κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Το πραγματικό διακύβευμα, όμως, για την αγορά, αλλά και για το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, είναι ποιες αναπτυξιακές συνθήκες θα δημιουργηθούν. Η θέση των εκπροσώπων του παραγωγικού κόσμου, πάνω σε αυτό, είναι σαφής, αφού προσβλέπουμε για τη Χώρα, στο να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, συμπράττοντας με τα υγιή στοιχεία της οικονομίας, με σκοπό να παράσχει νέες, ποιοτικές  θέσεις εργασίας, προάγοντας την Ελλάδα της δημιουργίας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, αντί της ύφεσης, της λιτότητας και του αποκλεισμού. Η επίσημη θέση του ελληνικού εμπορίου και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι να τελειώνουμε με τη τετράμηνη ακινησία της αγοράς από το καθεστώς "No Deal, No Grexit", αντικαθιστώντας το περιεχόμενο της αρχικής συμφωνίας "χρήμα για το χρέος και χάρη για τη Χώρα" στην οικονομική στρατηγική "χρήμα για την αγορά και ανάπτυξη για τη Χώρα"» καταλήγει η ανακοίνωση.