Εσείς πώς θα αντιδρούσατε; Ποια χώρα «κόβει» το Facebook στους πολίτες της για ένα μήνα και γιατί

Εσείς πώς θα αντιδρούσατε; Ποια χώρα «κόβει» το Facebook στους πολίτες της για ένα μήνα και γιατί
Evgeny Gromov via Getty Images

Μπορεί να γκρινιάζουμε πολλές φορές για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως για το Facebook η αλήθεια όμως είναι πως μάλλον πρόκειται για μια σχέση εξάρτησης, μίσους και αγάπης.

Πώς θα σας φαινόταν λοιπόν εάν σας ενημέρωναν πως για έναν μήνα θα πρέπει να ζήσετε χωρίς αυτό; Δηλαδή χωρίς αυτή την καθημερινή, για πολλούς συνήθεια, να ανοίγουν το Facebook ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα;

Οι λιγοστοί κάτοικοι στην Παπούα Νέα Γουινέα που έχουν πρόσβαση στο internet θα είναι εκείνοι που θα μας δώσουν ίσως πρώτοι την απάντηση, το προσεχές διάστημα αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την πρόσβαση στο δημοφιλές μέσω κοινωνικής δικτύωσης για ένα μήνα.

Ο λόγος; Το υπουργείο επικοινωνιών έκρινε πως η κατάσταση στο Facebook έχει ξεφύγει γι αυτό και κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα θα προχωρήσει σε ελέγχους για τον εντοπισμό λογαριασμών που αναρτούν ψευδείς ειδήσεις αλλά και όσων προωθούν πορνογραφικό υλικό. Ουσιαστικά δηλαδή επιχειρείται ένα «ξεκαθάρισμα» που βέβαια θα όφειλε να κάνει η ίδια η εταιρεία.

Μάλιστα, όπως φαίνεται, η Παπούα Νέα Γουινέα δεν αποκλείεται να φτιάξει και το δικό της μέσω κοινωνικής δικτύωσης με την ελπίδα να αντικαταστήσει, προφανώς, το προβληματικό Facebook.

Σημειώνεται πως στην Παπούα Νέα Γουινέα μόλις το 10% των πολιτών έχουν πρόσβαση το διαδίκτυο αλλά η κυβέρνηση φαίνεται πως με όλα τα σκάνδαλα (προσφάτως το «σκάνδαλο Cambridge Analytica») και γενικότερα την κριτική για τον τρόπο που λειτουργεί το Facebook, αποφάσισε να δράσει προληπτικά και να ξεκαθαρίσει τα θέματα της λειτουργίας του μέσου κοινωνικής δικτύωσης πριν ακόμη περισσότεροι κάτοικοι της χώρας αποκτήσουν πρόσβαση.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια αυτού του ενός μήνα οι αρμόδιες υπηρεσίες θα εξετάσουν τον τρόπο λειτουργίας του μέσου και θα ταυτοποιήσουν υπόπτους οι οποίοι παραβιάζουν τον νόμο που υιοθέτησε το 2016 η χώρα και αφορά τα διαδικτυακά εγκλήματα. Στο στόχαστρο, όπως αναφέρεται, μπαίνουν πρωτίστως χρήστες, προφίλ, σελίδες που διαρρέουν ψευδείς ειδήσεις και προωθούν πορνογραφικό υλικό.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνιών Sam Basil στην Post Courier «Το διάστημα αυτό θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε πληροφορίες και να ταυτοποιήσουμε τους χρήστες που κρύβονται πίσω από ψεύτικους λογαριασμούς, χρήστες που αναρτούν πορνογραφικό υλικό και όσους αναρτούν ψευδείς και παραπλανητικές ειδήσεις».

Επίσης, όπως είπε, «εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέο μέσου κοινωνικής δικτύωσης για τους κατοίκους της Παπούα Νέα Γουινέα στο οποίο θα πρέπει να διατηρούν αληθινά προφίλ». Στόχος τόσο η επικοινωνία εντός της χώρας όσο και με το εξωτερικό αλλά με σαφείς και πιο ασφαλείας και διαφανείς όρους.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή