ΔΙΕΘΝΕΣ
16/12/2019 18:01 EET | Updated 16/12/2019 18:03 EET

Εσθονός εθνικιστής υπουργός χλευάζει την «ταμία» πρωθυπουργό της Φινλανδίας

Ειρωνικά σχόλια για το εργασιακό παρελθόν της νεότερης αρχηγού κυβέρνησης στον κόσμο.

Ο πρόεδρος της Εσθονίας αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από την Φινλανδή ομόλογό του, εξαιτίας ενός εθνικιστή στην κυβέρνηση της Βαλτικής χώρας ο οποίος μίλησε ανάρμοστα για την νέα πρωθυπουργό της Φινλανδίας. 

Ο Μαρτ Χέλμε, υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας και επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος Εκρε, δήλωσε την Κυριακή σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη ότι μια «ταμίας» έγινε πρωθυπουργός της Φινλανδίας και τώρα επιδιώκει «να ρευστοποιήσει τη χώρα».

Αυτή η λεκτική επίθεση ήρθε μετά την πρόσφατη εκλογική νίκη της Σάνα Μαρίν, η οποία έγινε πρωθυπουργός σε ηλικία 34 ετών - η νεότερος αρχηγός κυβέρνησης στον κόσμο - ενώ στο παρελθόν εργάζονταν σε αρτοποιείο ως ταμίας.

Η Κέρστι Κάλιουλαϊντ, πρόεδρος της Εσθονίας, τηλεφώνησε στον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο τη Δευτέρα για να απολογηθεί και του ζήτησε να εκφράσει συγγνώμη της στην Μαρίν και την και κυβέρνησή της. 

Η πρωτοφανής λογομαχία μεταξύ των δύο κοντινών γειτόνων στον Κόλπο της Φινλανδίας υπογραμμίζει τις ανησυχίες ότι η απροσδόκητη απόφαση να συμπεριληφθεί το εθνικιστικό κόμμα Εκρε στην κυβέρνηση προκαλεί ζημιά στη φήμη της.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Εσθονία έχουν ήδη πει ότι θα καταθέσουν ψήφο δυσπιστίας σε βάρος του Χέλμε εάν ο πρωθυπουργός Γιούρι Ράτας αρνηθεί να τον αποπέμψει με αφορμή το τελευταίο από μια σειρά αμφιλεγόμενων σχολίων. Ο υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η Εσθονία ασχολείται με σχέδιο Β στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ αποτύχει, προτού διαψευσθεί από άλλα κυβερνητικά μέλη, ενώ έκανε μια χειρονομία που θεωρείται ευρέως σύμβολο «λευκής εξουσίας» όταν ορκίστηκε. 

Ο Χέλμε, από την πλευρά του, δήλωσε τη Δευτέρα το απόγευμα ότι δεν θα ζητήσει συγγνώμη, προσθέτοντας: «Είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση της Εσθονίας να καταρρεύσει».

Η κ. Marin δεν έδωσε άμεση απάντηση στα σχόλια, αλλά την Κυριακή το βράδυ έγραψε στο Twitter: «Είμαι εξαιρετικά περήφανη για τη Φινλανδία. Εδώ το παιδί μιας φτωχής οικογένειας μπορεί να εκπαιδευτεί και να επιτύχει πολλούς στόχους στη ζωή. Για παράδειγμα, μια ταμίας μπορεί να γίνει πρωθυπουργός. Η Φινλανδία δεν θα επιβιώσει χωρίς τους εργαζόμενούς της. Εκτιμώ ιδιαίτερα το έργο κάθε εργαζομένου, επαγγελματία και επιχειρηματία!».