Εταιρεία στην Κίνα πλημμύρισε την αγορά με botox «μαϊμού»

Οι επιτήδειοι εκτιμάται πως μέσα σε έξι μήνες διέθεσαν προϊόντα αξίας 4,3εκατ. δολαρίων
ASSOCIATED PRESS

Η αστυνομία την Κίνας πραγματοποίησε έφοδο σε ένα κέντρο αισθητικής που σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιούσε θεραπείες ομορφιάς χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια. Τα ευρήματα όμως από την έρευνα οδήγησαν σε κάτι πολύ πιο ανησυχητικό. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούσε το κέντρο αισθητικής ήταν μαϊμού.

Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται για ενέσεις βιταμίνης C αλλά και Botox ενώ οι υπεύθυνοι προμηθευτές φέρονται να είχαν πουλήσει προϊόντα «μαϊμού» αξίας 4,3 εκατ δολαρίων ΗΠΑ σε τουλάχιστον 1.000 πελάτες και σε διάστημα έξι μηνών.

Οι θεραπείες πουλήθηκαν μαζί με μη εξουσιοδοτημένο εξοπλισμό, σε περισσότερες από 10 επαρχίες της Κίνας ενώ έχουν ήδη συλληφθεί πέντε άτομα που εκτιμάται ότι βρίσκονται πίσω από τις ύποπτες πωλήσεις και έθεσαν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.

Οι αρχές είχαν λάβει γνώση για την απάτη όταν έκαναν μια αιφνιδιαστική έφοδο σε ινστιτούτο ομορφιάς στην πόλη Hanshou, στο νομό Xunan τον Σεπτέμβριο του 2017.

Η επιχείρηση δεν είχε άδεια αλλά πρόσφερε θεραπείες με υαλουρονικό οξύ, βιταμίνη C και ενέσεις Botox κ.α. Η αστυνομία εντόπισε τον προμηθευτή της εταιρείας και τα ύποπτα προϊόντα σε ένα άλλο κέντρο αισθητικής στην επαρχία Τσανγκτσούν, που διέθετε προς πώληση φαρμακευτικά καλλυντικά μέσω του WeChat.

Η αστυνομία εντόπισε περισσότερα από 2.300 φιάλες υαλουρονικού οξέος - το οποίο χρησιμοποιείται για να γεμίζει τις ρυτίδες του προσώπου - και άλλες θεραπείες ομορφιάς, καθώς και τα τιμολόγια που δείχνουν ότι η επιχείρηση είχε προμηθεύσει περισσότερους από 1.000 πελάτες .

Μέσα σε έξι μήνες είχαν πουληθεί «μαϊμού» προϊόντα – αγνώστου προελεύσεως- αξίας εκατομμυρίων. ενώ δεν είναι καν γνωστό από πού προέρχονται τα αυτά.

Σημειώνεται πως η Κίνα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη αγορά πλαστικής χειρουργικής στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Η δημοτικότητα των μη επεμβατικών θεραπειών ομορφιάς όπως οι ενέσεις Botox και υαλουρονικού οξέος έχουν επίσης αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια καθώς επιλέγονται ως λιγότερο επεμβατικές, θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνες και με λιγότερες παρενέργειες.

Όμως, ο ραγδαία αναπτυσσόμενος - και μέχρι πρόσφατα μη νομικά ρυθμιζόμενος – κλάδος οδήγησε στην αύξηση του αριθμού των κέντρων αισθητικής που χρησιμοποιούν ακατάλληλο εξοπλισμό και αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης προϊόντα.

Μάλιστα εκτιμάται πως το 70% των Botox και του υαλουρονικού οξέος που διακινείται και χρησιμοποιείται στην Κίνας είναι «πειραγμένα» ή/και έχουν εισαχθεί παράνομα στη χώρα.

Επίσης το 2016, αρκετοί πολίτες στο Χονγκ Κονγκ ανέφεραν προβλήματα υγείας αφού είχαν είχαν υποβληθεί σε θεραπείες Botox σε ινστιτούτα ομορφιά στην ηπειρωτική χώρα.

Το Botox θεωρείται ασφαλές από τους γιατρούς όταν αποθηκεύεται και χορηγείται σωστά και χρησιμοποιείται στον τομέα της αισθητικής χρησιμοποιείται για την αποφυγή εμφάνισης ρυτίδα αφού ουσιαστικά παραλύει ορισμένους μύες του προσώπου.

Δημοφιλή