Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου: Διενέργεια έρευνας για το κλείσιμο της

Διέταξε ο Εισαγγελέας μετά από πτώση βράχων. Με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών συγκροτείται ειδική επιτροπή.
|
TWITTER

Έρευνα για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου από πτώση βράχων στο οδόστρωμα στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αντώνης Ελευθεριάνος. Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση με σκοπό να διαπιστωθεί αν προκύπτουν στοιχεία για τη διάπραξη του αδικήματος της επικίνδυνης παρέμβασης στην οδική συγκοινωνία.

Η εντολή του κ. Ελευθεριάνου είναι να ελεγχθεί ο λόγος που αποδείχθηκε ανεπαρκές το ανάχωμα που έχει κατασκευαστεί στο επίμαχο σημείο καθώς και να διακριβωθεί αν η εν λόγω κατασκευή εξαρχής είχε κατασκευαστικές ατέλειες. Παράλληλα ο εισαγγελέας ζητά να ερευνηθεί αν υπήρχε συμβατική υποχρέωση συντήρησης του επίμαχου έργου.

Με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, συγκροτείται ειδική επιτροπή

Οποιος έχει καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι, λέει ο λαός μας. Το πάθημα της Αττικής Οδού με τον χιονιά του Ιανουαρίου και τις συνέπειές του, φαίνεται ότι αποτελεί την πεπατημένη για διερευνήσεις πιθανών ευθυνών στις περιπτώσεις που κλείνει η κυκλοφορία στους αυτοκινητοδρόμους.

Για να είμαστε ακριβείς, είχε εγκαίρως προβλεφθεί, πριν το περιστατικό της Αττικής Οδού, με ειδική τροπολογία, ότι θα εξετάζονται όλες αυτές οι περιπτώσεις. Κατά συνέπεια, ήταν λογική η απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, να δώσει εντολή για συγκρότηση της επιτροπής διερεύνησης των αιτιών που προκάλεσαν τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, τα ξημερώματα της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου.

Η Επιτροπή συγκροτείται σύμφωνα με το άρθρο 65 του Νόμου 4663/2020 και θα υποβάλει το πόρισμα της, το συντομότερο δυνατό, και σε κάθε περίπτωση εντός 20 ημερών.

Το έργο της Επιτροπής Διερεύνησης είναι η διερεύνηση και εξακρίβωση των αιτίων της διακοπής της κυκλοφορίας επί της Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου, στο ύψος της Κακιάς Σκάλας και στο ρεύμα προς Αθήνα, κατά την 1η Δεκεμβρίου 2022, μετά την εκδήλωση των δυσμενών καιρικών φαινομένων (κακοκαιρία ΑΡΙΕΛ).

Επίσης έργο της είναι και ο επιμερισμός και καταλογισμός τυχόν διαπιστούμενων ευθυνών στους αρμόδιους φορείς λειτουργίας και συντήρησης της οδού.

Σύμφωνα με την απόφαση «προς τον σκοπό επιτέλεσης του έργου της, η Επιτροπή Διερεύνησης δύναται να πραγματοποιεί αυτοψίες, να καλεί σε ακρόαση τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς και να ζητεί από αυτούς κάθε αναγκαίο έγγραφο και στοιχείο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, υποχρεούνται να συνδράμουν την Επιτροπή Διερεύνησης, θέτοντας αμελλητί στην διάθεσή της κάθε στοιχείο και έγγραφο που είναι αναγκαίο ή που ζητείται από αυτήν για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της. Η μη χορήγηση των ζητηθέντων στοιχείων προς την Επιτροπή από τις αρμόδιες υπηρεσίες, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη».

Πάντως, η μία κατεύθυνση του αυτοκινητοδρόμου έκλεισε με απόφαση της Τροχαίας, για λόγους ασφαλείας και σταδιακά δινόταν μια λωρίδα στην κυκλοφορία, όσο βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες καθαρισμού, στερέωσης, αλλά και βραχοπροστασίας, στα επικίνδυνα σημεία.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα