Έτοιμη η Κομισιόν να εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για πΓΔΜ και Αλβανία

Έτοιμη η Κομισιόν να εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για πΓΔΜ και Αλβανία
FREDERICK FLORIN via Getty Images

Τη Στρατηγική της για τη Διεύρυνση της ΕΕ προς τις 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν και από ότι φαίνεται η πΓΔΜ και η Αλβανία ετοιμάζονται για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οι ανακοινώσεις της Κομισιόν αφορούν τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την πΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο και η στρατηγική αυτή εκτείνεται σε χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2025.

Η Κομισιόν σημειώνει στην έκθεσή της ότι το Μαυροβούνιο και η Σερβία είναι οι μόνες δύο χώρες που έχουν ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις και θεωρούνται πως θα μπορούσαν δυνητικά να προσχωρήσουν στην ΕΕ ως το 2025. Κάτι που αναμενόταν.

Για την πΓΔΜ και την Αλβανία, η Κομισιόν σημειώνει ότι καταγράφεται σημαντική πρόοδος και δηλώνει έτοιμη να εισηγηθεί την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, για τις δύο χώρες, στο Συμβούλιο της ΕΕ. Πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι για να έχει αποτέλεσμα μια τέτοια εισήγηση, θα πρέπει πρώτα να έχει λυθεί το ονοματολογικό με την πΓΔΜ. Γιατί εάν δεν έχει συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα έχει δικαίωμα βέτο.

Άλλωστε, όπως είπε με ξεκάθαρο τρόπο ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, «σε πρώτη φάση δεν τίθεται λόγος για ένταξη της πΓΔΜ ακόμη στην ΕΕ, αλλά για αρχικό στάδιο διαπραγματεύσεων». Σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό ο επίτροπος, που είναι υπεύθυνος της στρατηγικής ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, ανέφερε πως δεν είναι το μόνο και πως τα Σκόπια έχουν και άλλα πολλά θέματα να λύσουν. «Η πΓΔΜ πρέπει να ανταποκριθεί σε μία μεγάλη λίστα από προϋποθέσεις και μεταρρυθμίσεις που στην ουσία είναι εσωτερικές υποθέσεις, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης, η νομοθεσία της σχετικά με τις μυστικές υπηρεσίες της, αλλά και στο τομέα των ΜΜΕ. Η λίστα είναι μεγάλη. Τον πακέτο είναι μεγάλο και έχουν πολύ δουλειά να κάνουν πριν από μια υποτιθέμενη ένταξη» τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Όσο για τα υπόλοιπα κράτη, η Κομισιόν τονίζει για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ότι θα μπορούσε να καταστεί υποψήφια για ένταξη, έπειτα από συνεχή προσπάθεια και δέσμευση.

Τέλος, για το Κόσοβο, για το οποίο τα πράγματα είναι πιο ρευστά λόγω των αντιδράσεων εντός της ΕΕ για την ένταξη ενός κράτους που δεν έχουν καν αναγνωρίσει, η Κομισιόν τονίζει τη σημασία να εφαρμόσει τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης και να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή του πορεία, «εφόσον το επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες».

Γιούνκερ: Χρειάζονται βιώσιμες μεταρρυθμίσεις και να λύσουν οριστικά τις διαφορές τους

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι η σταθερότητα και η ευημερία των Δυτικών Βαλκανίων είναι σημαντική για την ασφάλεια στην περιοχή και στην ΕΕ.

Ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διευρύνσεις στο πλαίσιο της θητείας της παρούσας Επιτροπής, ωστόσο εκτίμησε ότι αν οι χώρες αυτές δείξουν ισχυρή πολιτική βούληση, υλοποιήσουν βιώσιμες μεταρρυθμίσεις και λύσουν οριστικά τις διαφορές τους, τότε η ευρωπαϊκή προοπτική τους είναι δυνατή. «Η πρόοδος θα εξαρτηθεί από αντικειμενικά κριτήρια επιδόσεων. Η Επιτροπή θα είναι αυστηρή αλλά και δίκαιη», τόνισε ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος θα επισκεφθεί κάθε μία από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, στο τέλος Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά της, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τόνισε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι τμήμα της Ευρώπης: «Έχουμε την ίδια ιστορία, την ίδια γεωγραφία, την ίδια πολιτιστική κληρονομιά και τις ίδιες ευκαιρίες και προκλήσεις σήμερα και για το μέλλον. Έχουμε κοινό συμφέρον να συνεργαζόμαστε όλο και πιο στενά για να έχουν οι λαοί μας οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και ασφάλεια».

Οι δράσεις και οι πόροι

Τα επόμενα έτη η ΕΕ θα στηρίξει τις προσπάθειες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προς την ευρωπαϊκή τους ολοκλήρωση, με δράσεις σε τομείς που αφορούν το κράτος δικαίου, την ασφάλεια και τη μετανάστευση (μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής), την επέκταση της Ενεργειακής Ένωσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια και τη μείωση των τελών περιαγωγής και την εγκατάσταση ευρυζωνικών δικτύων στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή πρότεινε τη σταδιακή αύξηση της χρηματοδότησης από τον μηχανισμό προενταξιακής βοήθειας (IPA) μέχρι το 2020, «εφόσον το επιτρέψουν οι ανακατανομές εντός του υφιστάμενου κονδυλίου». Όπως αναφέρεται, μόνο το 2018, προβλέπονται ήδη 1,07 δισ. ευρώ προενταξιακής βοήθειας για τα Δυτικά Βαλκάνια, επιπλέον των σχεδόν 9 δισ. ευρώ από την περίοδο 2007-2017.

Δημοφιλή