ΔΙΕΘΝΕΣ
13/09/2019 18:39 EEST

Έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία «υπό όρους» η Ρωσία

Ποιοι είναι οι τρεις βασικοί όροι που θέτει η Μόσχα.

Gleb Garanich / Reuters

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην τετραμερή σύνοδο κορυφής στο Παρίσι για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, αλλά είναι αναγκαίο να υπάρξουν κάποιοι όροι τους οποίους πρέπει να εφαρμόσει το Κίεβο, δήλωσε την Παρασκευή ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.

Ο Ουσακόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία πράγματι επιθυμεί να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής στην οποία θα παραστούν οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Γαλλίας, η σύγκληση της οποίας ήταν πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, δήλωσε ότι η ημερομηνία της συνόδου κορυφής στο Παρίσι, δεν έχει ακόμη οριστεί, αλλά η Μόσχα προτίθεται να θέσει τρεις όρους, πριν συμφωνηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής της.

Οι τρεις βασικοί όροι, όπως είπε ο Ουσακόφ «αν εφαρμοστούν, μπορεί να διασφαλισθεί η επιτυχία της αναμενόμενης συνάντησης κορυφής». Ιδιαίτερα, είπε, θα πρέπει να διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα του διαχωρισμού των αντίπαλων ένοπλων δυνάμεων σε τρία σημεία τα οποία κατοικούνται (Λουγκάνσκαγια, Πετρόφσκογιε και Ζολοτόγιε». Ο δεύτερος όρος συνίσταται στο ότι πρέπει να συμφωνηθεί το ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς, σύμφωνα με τον «ορισμό του Σταϊνμάγιερ». Ο τρίτος όρος συνίσταται στο ότι «πρέπει να υπάρχει μια προκαταρκτική συμφωνία για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής, δηλαδή να συμφωνηθούν εκείνα τα αποτελέσματα, τα οποία θα παρουσιασθούν στην κοινή γνώμη και τα οποία εν συνεχεία θα είναι ο γνώμονας για την περαιτέρω συνεργασία που αφορά την διευθέτηση αυτής της κρίσης».

Ο Ουσακόφ επεσήμανε ότι «με δεδομένα όλα αυτά τα σημεία μπορούμε να συμφωνήσουμε και για την συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής αυτή της (τετραμερούς) συνόδου κορυφής.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας μάχονται με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας από το 2014. Στο διάστημα αυτό έχουν χάσει την ζωή τους 13.000 άνθρωποι, ενώ οι εχθροπραξίες συνεχίζονται σποραδικά, παρά την συμφωνία εκεχειρίας που είναι σε ισχύ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, Reuters)