ΔΙΕΘΝΕΣ
28/04/2020 14:03 EEST

«Έτοιμες» να αναγνωρίσουν την προσάρτηση από το Ισραήλ εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη οι ΗΠΑ

Καλούν παράλληλα την ισραηλινή κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους Παλαιστίνιους.

rrodrickbeiler via Getty Images

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν την προσάρτηση από το Ισραήλ μεγάλου μέρους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, καλώντας παράλληλα την ισραηλινή κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με τους Παλαιστίνιους.

Η προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και της κοιλάδας του Ιορδάνη περιλαμβάνεται στο «όραμα» που παρουσίασαν οι ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, το οποίο, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, θα διευκολύνει την επίτευξη ειρήνευσης στην περιοχή, αν και το απορρίπτουν οι Παλαιστίνιοι.

Έπειτα από 16 μήνες πολιτικής κρίσης και τρεις βουλευτικές εκλογές χωρίς ξεκάθαρο νικητή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο βασικός αντίπαλός του Μπένι Γκαντς κατέληξαν την προηγούμενη εβδομάδα σε συμφωνία για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση ενότητας, η οποία θα ασκεί την κυριαρχία της στους «οικισμούς στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», όπως αναφέρονται στη Δυτική Όχθη οι Ισραηλινοί.

Η συμφωνία προβλέπει ότι από την 1η Ιουλίου το υπουργικό συμβούλιο και οι βουλευτές θα μπορούν να αποφασίσουν για το αμερικανικό σχέδιο χωρίς να δεσμευτούν, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, να προσαρτήσουν τμήματα της Δυτικής Όχθης.

«Όπως λέμε πάντα ξεκάθαρα, είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε τις ισραηλινές ενέργειες που έχουν στόχο να επεκτείνουν την ισραηλινή κυριαρχία και την εφαρμογή του ισραηλινού νόμου σε περιοχές της Δυτικής Όχθης, τις οποίες ‘το όραμα’ θεωρεί ότι αποτελούν μέρος του κράτους του Ισραήλ», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αυτό θα γίνει «σε ένα πλαίσιο στο οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση θα συμφωνήσει να διαπραγματευθεί με τους Παλαιστίνιους στη βάση των γραμμών που παρουσιάζονται στο Όραμα του προέδρου Τραμπ», πρόσθεσε.

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ, που αποκαλύφθηκε νωρίτερα μέσα στο έτος, προκάλεσε οργή στους Παλαιστίνιους και απορρίφθηκε από μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας. Στο πλαίσιό του δίνεται «πράσινο φως» στο Ισραήλ για προσάρτηση των οικισμών.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Times of Israel, οι Παλαιστίνιοι αρνούνται να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση Τραμπ, την οποία θεωρούν προκατειλημμένη. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, απείλησε την Τετάρτη να ακυρώσει όλες τις συμφωνίες με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ αν το Ισραήλ προχωρήσει σε προσαρτήσεις.

Οι δηλώσεις της Δευτέρας από πλευράς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχονται μετά από σχόλια του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, πως η προσάρτηση είναι εν τέλει «ισραηλινή απόφαση». Επίσης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε την Τρίτη πως ήταν «βέβαιος» πως ο πρόεδρος Τραμπ θα του επιτρέψει να τηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση για εφαρμογή της κυριαρχίας του Ισραήλ σε τμήματα της Δυτικής Όχθης, «μέσα σε λίγους μήνες».

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Times of Israel)