Έτσι «ξεδόντιασε» η Οικονομική Αστυνομία το κύκλωμα με τα αντικαρκινικά φάρμακα

Eurokinissi

Περισσότερα από 14.000 ακριβά σκευάσματα φέρεται να διακίνησε στο εξωτερικό η «μαφία» των αντικαρκινικών φαρμάκων, όπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία του διαβιβαστικού της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι η διαδικασία απολογίας σε εισαγγελείς και ανακριτές των 21 συλληφθέντων - μελών του κυκλώματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας έχουν μπει ακόμη οχτώ γιατροί αλλά και στελέχη των φαρμακείων που δεν είναι κατηγορούμενοι, αλλά ελέγχονται από τις αρχές για πιθανή εμπλοκή τους στην υπόθεση. Για να διακριβωθεί πλήρως η δράση της «μαφίας» των αντικαρκινικών φαρμάκων, μυστικοί αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής ταξίδεψαν μέχρι τη Ρόδο, προσποιούμενοι τους τουρίστες, ακολουθώντας τα ίχνη των μελών του κυκλώματος. Πρόκειται για μία αποστολή που οργανώθηκε ως συνέχεια των νόμιμων συνακροάσεων που έγιναν από την ΕΛ.ΑΣ., καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι ο 60χρονος γαστρεντερολόγος, γνωστός γιατρός ιδιωτικού θεραπευτηρίου των Αθηνών, και δύο Αιγύπτιοι, μέλη του κυκλώματος, βρέθηκαν στο «νησί των ιπποτών» με πρόθεση να «στρατολογήσουν» γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.

Οι αστυνομικοί έγιναν «σκιές» των τριών μελών του κυκλώματος, ενώ από την έρευνα προέκυψε ότι οι γιατροί της Ρόδου δεν ενέδωσαν στις προτάσεις τους. Το ίδιο, ωστόσο, δεν συνέβη με μεγαλογιατρούς της Αθήνας: ένας ηπατολόγος και ένας γαστρεντερολόγος σε ιδιωτικά νοσοκομεία, βρίσκονται ανάμεσα στα 21 άτομα που συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη.

Κατά την προανακριτική διαδικασία από την Οικονομική Αστυνομία, προέκυψε ότι: «από τον έλεγχο των τιμολογίων που πραγματοποιήθηκε από προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι για τα έτη 2013-2016 έχουν εκδοθεί: ί) τιμολόγια για αγορά φαρμάκων κυρίως ελληνικής προέλευσης, υψηλού κόστους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης, από εταιρεία με έδρα το Κάιρο προς το φαρμακείο εμπλεκόμενου στην υπόθεση, και

ίί) τιμολόγια πώλησης των ιδίων φαρμάκων, από το εν λόγω φαρμακείο προς τη φαρμακαποθήκη Γερμανίας, καθώς και άλλη εταιρεία στην Ελβετία. Σημειώνεται ότι, με βάση τα εν λόγω τιμολόγια, το συνολικό χρηματικό ποσό αγορών του φαρμακείου από το εξωτερικό ανέρχεται σε 24.913.375 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό πώλησης υπολογίζεται σε 25.073.196 ευρώ».

Ο τρόπος δράσης και η δομή της οργάνωσης

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση φαίνεται να παραθέτει πληθώρα στοιχείων για τον τρόπο δράσης και την δομή της οργάνωσης, η οποία φαίνεται να ξεκίνησε το 2013 και λειτουργούσε με πυρήνες-ομάδες με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Η ομάδα συντονιζόταν από τον «αρχηγό», ο οποίος είναι Αιγύπτιος υπήκοος, ή -εν απουσία του στο εξωτερικό- από μία γυναίκα συγκατηγορούμενη του.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι γερμανικές Αρχές, πριν από περίπου δύο χρόνια, ειδοποίησαν τις ελληνικές Αρχές, ότι σε έλεγχο που διενήργησαν σε γερμανική φαρμακαποθήκη εμφανιζόταν να έχει εισάγει σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από φαρμακείο ιδιοκτησίας ενός εκ των κατηγορουμένων. Στο χώρο της φαρμακαποθήκης βρέθηκαν φαρμακευτικά προϊόντα με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας. Ο έλεγχος τιμολογίων αποκάλυψε ότι για τα έτη 2013-2016, έχουν εκδοθεί τιμολόγια για αγορά φαρμάκων, κυρίως ελληνικής προέλευσης, υψηλού κόστους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης, από εταιρεία με έδρα το Κάιρο προς το φαρμακείο εμπλεκόμενου στην υπόθεση. Παράλληλα, βρέθηκαν και τιμολόγια πώλησης των ίδιων φαρμάκων, από το εν λόγω φαρμακείο προς την φαρμακαποθήκη Γερμανίας, καθώς και άλλη εταιρεία στην Ελβετία.

Η μέχρι στιγμής έρευνα, αποκαλύπτει ζημία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 13.690.375,95 ευρώ, η οποία αντιστοιχεί στην αξία 14.401 φαρμακευτικών σκευασμάτων την περίοδο δράσης της οργάνωσης 2013-2016, όπως προέκυψε από τα τιμολόγια.