ΔΙΕΘΝΕΣ
04/09/2019 00:20 EEST | Updated 04/09/2019 00:58 EEST

Ηττήθηκε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία

Στα χέρια της αντιπολίτευσης ο έλεγχος της Βουλής.

PA Media: UK News

Βαριά ήττα υπέστη στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον το βράδυ της Τρίτης.

Μετά από μια συνεδρίαση που διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, οι βουλευτές με 328 ψήφους, έναντι 301 ψήφισαν υπέρ του να πάρουν οι ίδιοι τον έλεγχο του κοινοβουλίου, με σκοπό να καταφέρουν να περάσουν έναν νόμο που θα αποτρέπει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, καθυστερώντας την ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τις 31 Οκτωβρίου.

Η συζήτηση για τον νόμο αυτό θα γίνει την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι αφότου ανακοινώθηκε η απόφαση, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε από το βήμα της Βουλής πως τόσο εκείνος όσο και ο λαός της χώρας δεν θέλουν εκλογές.

Ωστόσο, διευκρίνισε πως εφόσον την Τετάρτη περάσει από το Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που θα αναγκάζει τον πρωθυπουργό της χώρας να ζητήσει νέα παράταση, ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει με πρόωρες εκλογές στις 14 Οκτωβρίου για τον ηγέτη που θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε χαρακτηριστικά: «Αν αυτός που θα πάει είναι ο Τζέρεμι Κόρμπιν, το μόνο που θα κάνει είναι να δώσει στην Ευρώπη αυτό που εκείνη θέλει».

Ο ίδιος κατηγόρησε τον ηγέτη των Εργατικών ότι θα υποκλινόταν σε οτιδήποτε απαιτούσαν οι Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι ο ίδιος μπορεί να αποσπάσει καλύτερη συμφωνία από την Ευρώπη.

Επανέλαβε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει την 31η Οκτωβρίου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία εάν απαιτείται.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν από την πλευρά του αντέτεινε ότι είναι καθαρό πως σε αυτό το Κοινοβούλιο δεν υπάρχει συναίνεση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Σημείωσε παράλληλα πως  αν ο Μπόρις Τζόνσον θέλει εκλογές, θα πρέπει να το αίτημά του να υπερψηφιστεί από τα 2/3 του κοινοβουλίου, ενώ επεσήμανε πως  το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ των εκλογών, μόνο αφού περάσει ο νόμος που θα αποτρέπει το άτακτο Brexit.

Οι 21 βουλευτές της συμπολίτευσης, των Συντηρητικών, οι οποίοι εναντιώθηκαν στη γραμμή της κυβέρνησης και ψήφισαν υπέρ της πρωτοβουλίας για να εμποδιστεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία αποπέμπονται από τις τάξεις του κόμματος, σύμφωνα με δημοσιογράφο του BBC που επικαλείται πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση.

Στους 21 αντάρτες συγκαταλέγονται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ αλλά και ο Νίκολας Σόουμς — ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της τρίωρης συζήτησης, έξω από τη Βουλή δεκάδες πολίτες πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία εναντίον του Μπόρις Τζόνσον.

Οι Βρετανοί βουλευτές είχαν σήμερα την τελευταία ευκαιρία για να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία στα τέλη Οκτωβρίου, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ο Συντηρητικός βουλευτής Όλιβερ Λέτουιν, κατά την έναρξη της κατεπείγουσας συζήτησης.

ASSOCIATED PRESS
Oli SCARFF

Υπενθυμίζεται επίσης πως νωρίτερα την Τρίτη ο βουλευτής Φίλιπ Λι είχε ανακοινώσει την απόφασή του να αυτομολήσει από τους Συντηρητικούς στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, κάτι που σημαίνει πως η βρετανική κυβέρνηση δεν θα είχε πλέον την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Λι έγινε ο τέταρτος βουλευτής που προσχωρεί στο κόμμα του Τζο Σούινσον τους τελευταίους μήνες.

Σε μια δήλωση που προηγήθηκε ο Λι κατηγόρησε τον Τζόνσον για «διαίρεση και λαϊκισμό».

«Αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει ένα επιζήμιο Brexit με απρόβλεπτες μεθόδους», δήλωσε. Και πρόσθεσε: «Θέτει αδικαιολόγητα σε κίνδυνο ζωές και πόρους διαβίωσης και αδιαφορεί για την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητα της Μ.Βρετανίας».

 

(Mε πληροφορίες από BBC, HuffPost)