ΠΟΛΙΤΙΚΗ
29/03/2019 12:31 EET

Ευρωεκλογές - Δημοσκόπηση: Αλλαγή σκηνικού στην Ευρωβουλή μετά τις 26 Μαϊου

Συντήρηση δυνάμεων από τη κεντροδεξιά, υποχωρούν οι ευρω-σοσιαλιστές, ενώ οι εθνικιστές κερδίζουν πόντους.

Reuters

Η κεντροδεξιά θα παραμείνει η μεγαλύτερη ομάδα στο σώμα των νομοθετών της ΕΕ μετά τις εκλογές του Μαΐου, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 29 Μαρτίου.

Η μέτρηση δείχνει ότι οι συντηρητικοί κέρδισαν έδρες σε σύγκριση με αντίστοιχη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο περιλαμβάνει το κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, εκτιμάται ότι θα κερδίσει 188 έδρες, σχεδόν το 27% των 705 βουλευτών της επόμενης νομοθετικής περιόδου, σύμφωνα με την έρευνα που βασίζεται σε εθνικές δημοσκοπήσεις.

Η μέτρηση, η οποία δεν περιλαμβάνει Βρετανούς ψηφοφόρους, έδειξε ότι το ΕΛΚ προβλέπεται να αυξήσει τις έδρες του κατά επτά, σε σύγκριση πάντοτε με τον περασμένο μήνα. Η ομάδα του ΕΛΚ κατέχει στην παρούσα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ποσοστό 29 τοις εκατό επί των εδρών στο κορυφαίο νομοθετικό σώμα της ΕΕ.

ASSOCIATED PRESS
Ο ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, ενώπιος - ενωπίω με την Αγκελα Μέρκελ...

 Οι σοσιαλιστές, η δεύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο, έχουν επίσης αυξήσει τις έδρες τους, φθάνοντας στο 20% επί του συνόλου - η προηγούμενη μέτρηση τους έδειχνε στο 19%. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, παραμένουν αρκετά χαμηλότερα από το 25% των εδρών που κατέχουν στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.

Η ακροδεξιά ενισχύει την επιρροή της, επιβεβαιώνοντας ότι είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί ως η τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα στη συνέλευση, μετά τους φιλελεύθερους που χάνουν έδαφος στις πρόσφατες μετρήσεις.

Η Ενωση των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, δηλαδή το κόμμα της Μέρκελ, θα παραμείνει το μεγαλύτερο μεμονωμένο κόμμα με 33 έδρες εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά με οριακή διαφορά από την Ιταλική Λέγκα, το κόμμα της σκληρής δεξιάς που στηρίζει την κυβέρνηση της Ρώμης.

ASSOCIATED PRESS
O Σαλβίνι και η Λέγκα ονειρεύονται να ανοίξουν...σαμπάνιες στις 26 Μαϊου.

 Οι 27 έδρες της Λέγκα αποτελούν ένδειξη για το πώς τα εκλογικά αποτελέσματα θα αντικατοπτρίζουν την ενίσχυση του εθνικιστικού συναίσθηματος, ενάντια στα εδραιωμένα φιλοευρωπαϊκά κινήματα.

Ενώ τα παραδοσιακά κόμματα θα διατηρήσουν μια σχετική κυριαρχία, που θα επέτρεπε τη συνέχιση του ευρύτερου συνασπισμού της κεντρώας πλειοψηφίας, η οποία τείνει να στηρίζει τη νομοθεσία για λογαριασμό των κυβερνήσεων της ΕΕ, τα κέρδη για τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα μπορεί να σηματοδοτήσουν ακόμα μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα.

Trifonenko via Getty Images

Sponsored Post