Οι διαβουλεύσεις και τα «αγκάθια» του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας

Οι διαβουλεύσεις και τα «αγκάθια» του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, gestures during a parliament session before the conference vote in Athens, on Tuesday, Feb. 10, 2015. Greece's newly elected government was due to receive a vote of confidence from the newly-elected parliament late Tuesday, and his ministers insisted they would stick to their election pledges â halting major privatization plans and reversing austerity taxes demanded by bailout lenders.(AP Photo/Petros Giannakouris)
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, gestures during a parliament session before the conference vote in Athens, on Tuesday, Feb. 10, 2015. Greece's newly elected government was due to receive a vote of confidence from the newly-elected parliament late Tuesday, and his ministers insisted they would stick to their election pledges â halting major privatization plans and reversing austerity taxes demanded by bailout lenders.(AP Photo/Petros Giannakouris)
ASSOCIATED PRESS

Στην τελική ευθεία για το κρίσιμο Eurogroup βρίσκονται Αθήνα και Βρυξέλλες καθώς είναι σε εξέλιξη η αντίστροφη μέτρηση για τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για «σημαντικό βήμα», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι ακόμα νωρίς για να μιλήσει κανείς για συμφωνία, διαμηνύοντας ότι η διαπραγμάτευση στο Eurogroup της Δευτέρας θα είναι δύσκολη. Ειδικότερα, σε δήλωσή του στη RealNews ανέφερε τα εξής: «Στις Βρυξέλλες οι εταίροι μας συνάντησαν μιαν άλλη Ελλάδα, που ξέρει τι θέλει να διεκδικεί. Έγινε ένα σημαντικό βήμα, ωστόσο είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για συμφωνία. Η διαπραγμάτευση της Δευτέρας στο Eurogroup θα είναι δύσκολη. Η δύναμή μας θα είναι, για μια ακόμη φορά, η στήριξη του λαού».

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern, τονίζει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται χρήματα, αλλά χρόνο για την υλοποίηση του σχεδίου για τις μεταρρυθμίσεις, υποσχόμενος ότι η Ελλάδα σε έξι μήνες θα είναι «μια άλλη χώρα» και τονίζοντας ότι δεν χρειάζονται νέα έκτακτα δάνεια διάσωσης.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. «Ο πρόεδρος Γιούνκερ καταβάλλει μια ύστατη προσπάθεια σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», σχολίαζε λίγο αργότερα στο ΑΠΕ, αξιωματούχος της ΕΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι ελπίδες σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Γιουρογκρούπ δεν είναι μεγάλες, καθώς η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει διαφορετικές ιδέες από τους υπόλοιπους εταίρους που θα παρευρίσκονται στην αίθουσα.

Οι τεχνικού χαρακτήρα συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους «θεσμικούς» εκπροσώπους των δανειστών συνεχίστηκαν ως το βράδυ του Σαββάτου, με πηγές της Επιτροπής να διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά για ανταλλαγή απόψεων με στόχο την καλύτερη κατανόηση της κάθε πλευράς.

Στο μεταξύ, στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνονται να κρατούν «μικρό καλάθι» για τη συνεδρίαση της Δευτέρας- ωστόσο σημειώνεται ότι από όλο τον κόσμο ασκούνται πιέσεις με στόχο την εύρεση της «χρυσής τομής», ακόμα και αν αυτή δεν βρεθεί τη Δευτέρα. Για την Αθήνα, είναι σημαντικό πως έχει αλλάξει η τοποθέτηση των εταίρων (πλην Γερμανίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας) και πλέον από την απαίτηση για “ολοκλήρωση, εφαρμογή και αξιολόγηση του προγράμματος” η διαπραγμάτευση (μετά την συνάντηση Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ) βρίσκεται για την αναζήτηση ενός κοινά αποδεκτού πολιτικού πλαισίου με αμοιβαίους συμβιβασμούς. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο όποιος συμβιβασμός επιτευχθεί τη Δευτέρα «να μην επηρεάζει αρνητικά τον βασικό πυρήνα των δεσμεύσεών της» , δηλαδή την εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Βαρουφάκης: Έχουμε συμφωνήσει σε αρκετά, αλλά έχουμε επισημάνει και πού θέλουμε να πάμε παραπέρα

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, έχει δηλώσει ότι υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές για την εξεύρεση κοινού τόπου μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος και μιας νέας συμφωνίας μεταξύ της Ευρώπης και της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «έχουμε συμφωνήσει σε αρκετά ζητήματα. Από την άλλη έχουμε ήδη επισημάνει μια σειρά από θέματα που θέλουμε να προχωρήσουμε πιο πέρα».

Η πρώτη «μάχη» αναμένεται να δοθεί για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η έκβαση αυτής της συζήτησης θα κρίνει το ύψος των νέων παρεμβάσεων, αλλά και την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.Συγκεκριμένα η κυβέρνηση θα ζητήσει μείωση του στόχου στο 1,5% από 3% που είναι για το 2015 και 4,5% για το 2016 και μετά.

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι εφόσον επιτευχθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, τότε αυτόματα θα περιοριστεί το δημοσιονομικό κενό, ενώ θα εξοικονομηθούν χρήματα για αναπτυξιακές δράσεις. Στο μέτωπο της αντικατάστασης των δημοσιονομικών μέτρων που περιλαμβάνει το υφιστάμενο πρόγραμμα με νέες μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση θα προτείνει την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, την εφαρμογή περιουσιολογίου ως ένα από τα βασικά εργαλεία για την πάταξη της φοροδιαφυγής , την προκήρυξη διαγωνισμών για τις τηλεοπτικές συχνότητες, την αλλαγή του φορολογικού κ.α.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», η βούληση όλων των πλευρών για συμφωνία τις επόμενες ημέρες έχει οδηγήσει σε εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με ορίζοντα όχι το Eurogroup της Δευτέρας, αλλά το τέλος της εβδομάδας, με κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν ότι πιθανότατα η λύση θα δοθεί σε έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο την ερχόμενη Παρασκευή.

«Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά την διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής υπήρξε η πληροφόρηση ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup, ίσως την προσεχή Πέμπτη και αν υπάρξει αποτυχία και σε αυτή την συνεδρίαση θα συγκληθεί έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πιθανόν την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου» αναφέρεται στο δημοσίευμα, όπου συμπληρώνεται ότι η τακτική της Αθήνας τις επόμενες ημέρες θα κινηθεί στην ίδια «σκληρή» γραμμή και δεν πρόκειται να μετακινηθεί στο θέμα της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5%, στην άρνηση για παράταση προγράμματος, τα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.α. Η ελληνική πλευρά, αναφέρεται στο δημοσίευμα, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, θέλει να λυθεί το πρόβλημα σε μια Σύνοδο Κορυφής, καθώς εκτιμά ότι εκεί μπορεί να πολιτικοποιηθεί η συζήτηση και να υπάρξει διέξοδος και πολιτική εντολή για έναν συμβιβασμό που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Απαισιοδοξία Ντάισελμπλουμ

Ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι «απαισιόδοξος» για την πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup που προβλέπεται να γίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

«Είμαι πολύ απαισιόδοξος όσον αφορά την προσπάθεια επίτευξης μιας χειροπιαστής συμφωνίας τη Δευτέρα» είπε ο Ντάισελμπλουμ, στη δημόσια ολλανδική τηλεόραση NOS. «Οι Έλληνες έχουν πολύ μεγάλες φιλοδοξίες αλλά οι δυνατότητες, δοθείσης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, είναι περιορισμένες» συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ. «Δεν γνωρίζω εάν θα καταλήξουμε (σ.σ. σε μια συμφωνία) τη Δευτέρα» πρόσθεσε.

Tα τρία σενάρια που «βλέπουν» οι FT

Τρία σενάρια για την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας εξετάζουν οι Financial Times σε άρθρο που υπογράφει ο Peter Spiegel. Ειδικότερα, η εφημερίδα εξετάζει τα τρία πιο πιθανά σενάρια: Μία παράταση, μία γέφυρα ή λήξη προγράμματος και νέες συζητήσεις.

Για το σενάριο της παράτασης σημειώνεται ότι είναι εκείνο το οποίο προτιμάται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Η πιθανότητα όμως αυτό να πραγματοποιηθεί σημειώνουν οι FT είναι αρκετά χαμηλή αφού η ελληνική κυβέρνηση το απορρίπτει κατηγορηματικά αν και πολλοί ήταν οι αξιωματούχοι οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup πίστεψαν ότι η παράταση ήταν θέμα σημειολογίας.

Σχετικά με το σενάριο της γέφυρας, αίτημα του κ. Βαρουφάκη οι FT κρίνουν ότι το να υπάρξει συμφωνία γι' αυτό είναι σχετικά απίθανο αφού οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει σαφές το γεγονός ότι τα κεφάλαια από τα οποία θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα για να προέλθει η ''γέφυρα'' δεν είναι διαθέσιμα, ειδικά χωρίς όρους. Το τρίτο σενάριο, με τη λήξη του προγράμματος και νέο κύκλο συζητήσεων, εμφανίζεται στο άρθρο ως το πιθανότερο σενάριο αλλά και ως η καλύτερη λύση στην περίπτωση που η Αθήνα μείνει αμετακίνητη στις θέσεις της και οι Ευρωπαίοι παραμείνουν απρόθυμοι να υπογράψουν για μία «γέφυρα».

Δημοφιλή